Μέχρι ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να αποκτήσουν καλές συνήθειες;

Μέχρι ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να αποκτήσουν καλές συνήθειες;  Και γιατί είναι σημαντικό να αρχίσουμε να προσπαθούμε να τις αποκτήσουν από αρκετά νωρίς!

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ, οι βασικές συνήθειες των παιδιών καθιερώνονται μέχρι την ηλικία των εννέα ετών και καθορίζουν το βασικό μοτίβο της συμπεριφοράς τους μέχρι να τελειώσουν το σχολείο.

Αυτό σημαίνει ότι, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, εάν θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν για παράδειγμα να βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού ή να αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις είναι σημαντικό να τους δείξουμε πώς να το κάνουμε από νωρίς. Γιατί μετά τα ένατα γενέθλιά τους θα δυσκολευτούν πολύ να αλλάξουν συνήθειες.

“Η έρευνα αυτή μπορεί να είναι πολύ αποκαλυπτικοί για μερικούς γονείς που θεωρούν ότι έχουν χρόνο κι ότι κάποια στιγμή τα παιδιά τους θα γίνουν πιο υπεύθυνα. Γιατί οι ενδείξεις είναι πολύ σαφείς: τίποτα δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν το προσπαθήσουμε”, σχολιάζει ο δρ. Robert Pressman, διευθυντής του κέντρου ερευνών παιδιατρικής ψυχολογίας της Νέας Αγγλίας και επικεφαλής της έρευνας.

Όσοι λοιπόν θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που διαβάζουν μόνα τους, φτιάχνουν την τσάντα τους για το σχολείο, να μην ξεχνάνε εκεί τα μισά πράγματά τους και να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού -για παράδειγμα να στρώνουν το κρεβάτι τους ή να ετοιμάζουν μόνα το κολατσιό και την τσάντα τους- πρέπει να αρχίσουμε άμεσα, ακόμα κι αν τα θεωρούμε πολύ μικρά για να αναλάβουν υποχρεώσεις. Μάλλον δεν είναι!

πηγη mamamia.gr

Close