μία-αντιβίωση-για-να-καθαρίσει-η-δημοσίευση-παιδιάτρου-

“Μία αντιβίωση για να καθαρίσει”: Το λάθος πολλών παιδιάτρων. Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης εξηγεί για ποιον λόγο η νοοτροπία “μία αντιβίωση για να καθαρίσει” είναι λάθος και επισυνάπτει το λάθος πολλών παιδιάτρων.

Πολλοί παιδίατροι φαίνεται να κάνουν ένα τραγικό λάθος. Δεν χαλούν χατίρι στους γονείς. Οι γονείς μην έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις πολλές φορές πιέζουν τους παιδιάτρους να γράψουν στο παιδί αντιβιώσεις. Αντιβιώσεις που είναι επικίνδυνες για την υγεία όταν χορηγούνται ασύστολα.

Αντιβιώσεις που δεν θα έχουν καμία δράση στο μέλλον αν συνεχίσουν να χορηγούνται ασύστολα. Φυσικά καταλαβαίνουμε την δύσκολη θέση που μπορεί να βρεθεί ένας παιδίατρος όταν πιέζεται από την μαμά ή τον μπαμπά να “κάνει το παιδί τους γρήγορα καλά”.

Δείτε ακόμα Συνιστώμενος χρόνος αντιβίωσης για λοιμώξεις στα παιδιά

Όμως ο Κυριάκος Δουλγέρης μέσα από μία πολύ λεπτομερής ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook εξηγεί για ποιον λόγο οι αντιβιώσεις δεν πρέπει να χορηγούνται ασύστολα, γιατί η νοοτροπία “μία αντιβίωση για να καθαρίσει” είναι λάθος και σε ποιες περιπτώσεις τα παιδιά όντως χρειάζονται αντιβίωση. Διαβάστε παρακάτω:

ΜΙΑ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ . . .

Κι όμως καλά διαβάζετε! Όπως βλέπουμε στο πόστερ της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, τις περισσότερες φορές που τα παιδιά λαμβάνουν αντιβίωση δεν πληρούν τα κριτήρια για την χορήγηση αυτής.
Οι λόγοι που οι γονείς ζητούν συχνά αντιβίωση για τα παιδιά τους είναι γνωστοί:

– «Γιατρέ να του δώσουμε μία αντιβίωση να καθαρίσει, ταλαιπωρείται πολλές μέρες.»
– «Το παιδί βήχει συνέχεια εδώ και 1 μήνα, ας του δώσουμε μία αντιβίωση να γίνει καλά.»

μία-αντιβίωση-για-να-καθαρίσει-η-δημοσίευση-παιδιάτρου-

Photo via: mytwins.gr

– «Μόλις τώρα γίναμε καλά και σήμερα ανέβασε πάλι δέκατα. Ας του δώσουμε μία αντιβίωση να το προλάβουμε, δεν αντέχω να ξαναπεράσω τα ίδια.»

Δείτε ακόμα Πως να πιει το παιδί μου την αντιβίωση; Παιδίατρος συμβουλεύει

Ο γιατρός, αφού έχει εξετάσει το παιδί, έχει πολλές δεύτερες σκέψεις απέναντι σε αυτά που του ζητάτε. Για παράδειγμα θα ήθελε αμέσως να σας απαντήσει τα εξής:

– Δυστυχώς δεν θα καθαρίσει έτσι το παιδί σας, η λοίμωξη είναι ιογενής και όπως είναι γνωστό τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τις ιώσεις, μόνο τα βακτήρια.

μία-αντιβίωση-για-να-καθαρίσει-η-δημοσίευση-παιδιάτρου-

Photo via: govastileto.gr

– Ο βήχας του παιδιού δεν είναι συνεχής εδώ και ένα μήνα, αντίθετα έχει υφέσεις και πάνω που πάει να του περάσει, το παιδί κολλάει κάτι καινούργιο και ο βήχας ξαναρχίζει. Δεν θα το κάνει καλά η αντιβίωση.
– Η αντιβίωση δεν προλαμβάνει την εξέλιξη των ιογενών λοιμώξεων, ούτε τις κάνει να τις «περάσουμε πιο ελαφριά»

Δείτε ακόμα Πότε η αντιβίωση δεν είναι αναγκαία και πότε είναι

Θα μου πείτε ότι ο γονιός δεν είναι γιατρός. Ο γιατρός δίνει τελικά την αντιβίωση. Θα πρέπει λοιπόν ο γιατρός να έχει το χρόνο και τη διάθεση να εξηγήσει στους γονείς για πιο λόγο η αντιβίωση στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα βοηθήσει.

Να εξηγεί επίσης πως τα αντιβιοτικά δεν είναι «παίξε-γέλασε» και πως έχουν σοβαρές παρενέργειες. Θα πρέπει να μην διστάζει να πει την άποψη του. Και να μην επιλέγει την εύκολη λύση, να δώσει αντιβιοτικό, να είναι και ο ίδιος καλυμμένος, να είναι ευχαριστημένος και ο γονιός.

Θα πρέπει και ο γονιός να έχει ανοιχτά αυτιά για να ακούσει, να πειστεί, να καταλάβει τι είναι καλύτερο για το παιδί του. Κι επειδή εδώ στη χώρα μας έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να τα πετύχουμε όλα αυτά, ας δούμε τι λένε αυτοί οι σοφοί Αμερικάνοι παιδίατροι σχετικά με τις ενδείξεις χορήγησης αντιβίωσης στα παιδιά :

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΣΕ:

• Έναν βήχα ο οποίος δεν βελτιώνεται μετά από 14 συνεχόμενες μέρες.
• Bακτηριακή πνευμονία ή Kοκκυτοειδή βήχα
• Μία παραρρινοκολπίτιδα η οποία δεν βελτιώνεται μετά από 10 μέρες

μία-αντιβίωση-για-να-καθαρίσει-η-δημοσίευση-παιδιάτρου-

Photo via: onmed.gr

• Πρασινοκίτρινο ρινικό έκκριμα ΜΑΖΙ με παρουσία πυρετού (τουλάχιστον 38.8 C) για αρκετές συνεχόμενες μέρες.
• Στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα επιβεβαιωμένη με strep test ή καλλιέργεια φαρυγγικού.

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close