Μηνιγγίτιδα τύπου Β: H σοβαρή απειλή για την υγεία των παιδιών

Την προηγούμενη Παρασκευή παρουσιάστηκε ένα ακόμη σοβαρό κρούσμα μηνιγγίτιδας στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην πόλη των Χανίων, με θύμα ένα τετράχρονο αγοράκι. Τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα τρία απ’ την αρχή του έτους καθιστώντας την ανάγκη για ενημέρωση και πρόληψη (και πάλι) επίκαιρη και αναγκαία.

Μηνιγγίτιδα τύπου Β: H σοβαρή απειλή για την υγεία των παιδιών

Τον Οκτώβριο του 2016, ένα 5χρονο κορίτσι εμφάνισε υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και επίμονους εμετούς, ενώ το σώμα του γέμισε με εξανθήματα. Οι γιατροί του Αγλαΐα Κυριακού διέγνωσαν μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία εξελίχθηκε ραγδαία, οδήγησε σε νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας και, αργότερα, σε σηψαιμία και νεκρώσεις στη φτέρνα και τα δάχτυλα. Επτά μήνες αργότερα και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το κορίτσι ακρωτηριάστηκε.

Πέρυσι το καλοκαίρι ένα αγόρι δύο ετών από τα Γρεβενά, έχασε τη μάχη με τη ζωή εξαιτίας της επικίνδυνης νόσου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ενός έτους Kia Gott παλεύει με την μηνιγγίτιδα από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Οι γιατροί που την παρακολουθούν χαρακτήρισαν την περίπτωσή της ως «μία απ’ τις χειρότερες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας» που έχουν δει ποτέ. Η νόσος εξελίχθηκε ραγδαία και το βρέφος έχασε και τα τέσσερα άκρα του. Οι γιατροί της μικρής είχαν ειδοποιήσει τους γονείς της ότι είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρουν να σώσουν τα άκρα της, ενώ έδιναν πολύ υψηλές πιθανότητες να χάσει την όραση και την ακοή της, αλλά και να υποστεί 90% εγκεφαλική βλάβη.

Η θεία της μικρής Kia, στην προσπάθειά της να ενημερώσει και να αφυπνίσει γονείς και αρμόδιους, δημοσίευσε ωμές φωτογραφίες του κοριτσιού, που απεικονίζουν το σκληρό πρόσωπο της νόσου, όπως η παρακάτω:

Μηνιγγίτιδα τύπου Β: H σοβαρή απειλή για την υγεία των παιδιών

Η προσβολή ενός βρέφους, νηπίου ή ακόμα και εφήβου από την συγκεκριμένη νόσο ισοδυναμεί σε μεγάλο ποσοστό με κίνδυνο μακροχρόνιων σωματικών και νοητικών αναπηριών ή -σε πολλές περιπτώσεις- ακόμα και με θάνατο. Ένα στα δέκα άτομα που έχουν προσβληθεί από μηνιγγίτιδα Β χάνουν τη ζωή τους κι ένας στους πέντε επιζώντες υπολογίζεται ότι υποφέρει από μακροχρόνιες αναπηρίες (όπως η εγκεφαλική βλάβη ή απώλεια άκρων).

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών που νοσούν από μηνιγγίτιδα είναι το γεγονός ότι τα αρχικά συμπτώματα παραπέμπουν σε κοινή γρίπη (υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, εμετός, φωτοφοβία). Θεωρώντας τα συμπτώματα συνηθισμένα, δεν αναζητούν άμεσα ιατρική φροντίδα, περιμένουν να υποχωρήσουν μόνα τους και επιτρέπουν στη νόσο να εξελιχθεί. Αυτό το λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του ασθενούς, καθώς η νόσος έχει αξιοσημείωτα γρήγορη εξέλιξη και μπορεί εντός 24ωρου να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο. Επιπλέον συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι η σύγχυση, η αυχενική δυσκαμψία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

Αξίζει να σημειώσετε ότι ένας στους δέκα ενήλικες είναι φορέας του βακτηρίου της μηνιγγίτιδας Β και τη μεταδίδει εν αγνοία του! Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα βρέφη και παιδιά που νοσούν προσβάλλονται μέσω της επαφής με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους που δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Έτσι, η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσω του βήχα ή του φιλιού, χωρίς κανείς να μπορεί να το υποψιαστεί.

Τα νούμερα και οι συνέπειες της νόσου μιλούν από μόνα τους – δεν πρόκειται περί κινδυνολογίας, αλλά περί σοβαρής απειλής. Το σπουδαιότερο κι αποτελεσματικότερο όπλο στη μάχη με τη νόσο είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, που -ευτυχώς- είναι εφικτός στην Ελλάδα από το 2013 και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Πατηστε εδω και δείτε αν δικαιούστε να το κάνετε δωρεαν το εμβολιο στα παιδιά σας

Πηγή: mama365.gr
Close