10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του εγκέφαλου του μωρού μας. Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ομιλίας, ανάγνωσης και  σε κάποιες περιπτώσεις έως και ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας). Μερικοί γονείς επιλεγούν να κοιμούνται μαζί με τα  μωρά τους, στο ίδιο κρεβάτι θέλοντας να κάνουν το δεσμό γονέα, παιδιού ισχυρότερο. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο παιδί, και να χαλάσει την ρουτίνα ύπνου του.

Και αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε εάν θέλετε το παιδί σας να έχει ένα σωστό και ποιοτικό ύπνο.

Ο σκοπός όλων μας είναι τα μωρά μας να είναι ευτυχισμένα και να κοιμούνται καλά για να είναι υγιή. Έτσι, παρακάτω θα δούμε κάποια από τα πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε αν θέλουμε το μωράκι μας να έχει μια υγιή ρουτίνα ύπνου.

 

1. Δεν έχετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα για τον ύπνο του.

10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

© Depositphotos.com   © Depositphotos.com   © Depositphotos.com

Είναι αναγκαίο να διατηρείται ένα βασικό καθημερινό πρόγραμμα σε ότι αφορά τον ύπνο του παιδιού μας. Όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα τα παιδιά αισθάνονται πιο ήρεμα και έχουν μια αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου έτσι κοιμούνται πιο εύκολα και γρήγορα. Είναι σημαντικό να επιμείνουμε σε αυτό ώστε το μωρό να μπορεί να μάθει πότε είναι η ώρα του ύπνου.

2.Να μην παίζετε με το μωρό σας αρκετά κατά τη διάρκεια των ωρών που είναι ξύπνιο

10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

Τα παιδιά είναι ίδια με εμάς, όσο πιο δραστήριοι είμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο εξαντλημένοι νιώθουμε μετά και έτσι κοιμόμαστε πιο εύκολα. Προσπαθήστε λοιπόν να ασχολείστε με το μωρό σας σε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μιλήστε και τραγουδήστε τους, τεντώστε τους μύες τους ή βγείτε έξω και απολαύστε μαζί μια μεγάλη βόλτα. Όλα αυτά θα κουράσουν το μωρό σας και θα είναι έτοιμο για ύπνο.

3.  Αγνοείτε τα σημάδια

10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

© Depositphotos.com   © Depositphotos.com

Μερικές φορές οι γονείς περιμένουν πάρα πολύ ώρα πριν βάλουν τα παιδιά τους για έναν υπνάκο. Για παράδειγμα, καταλαβαίνουν ότι το παιδί είναι κουρασμένο όταν αρχίσει να κλαίει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα σημάδια που δείχνουν από πριν ότι το μωρό σας είναι κουρασμένο και χρειάζεται ύπνο. Κάποια από αυτά είναι ότι σκοντάφτουν, σφίγγουν τις γροθιές τους, κοιτάζουν μακριά από σας, τρίβουν τα μάτια και τα αυτιά τους, συνήθως όταν κάνουν αυτές τις κινήσεις σημαίνει ότι είναι ώρα να πάνε για ύπνο.

4. Μην τρέχετε στο μωρό σας με το παραμικρό.

10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

© HalfPoint / iStock / Getty Images Plus / Getty Images   © FluxFactory / E + / Getty Images

Ορισμένες ρουτίνες, όπως το κούνημα ή το μασάζ, μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας να χαλαρώσει και να καταλάβει ότι είναι η ώρα να κοιμηθεί. Αλλά μερικές φορές είναι καλύτερο να τα παραλείψετε και να αφήσετε το παιδί σας να προσπαθήσει να ηρεμήσει μόνο του, ώστε να μπορεί να μάθει να κοιμάται χωρίς τη βοήθειά σας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να τρέχετε σε κάθε μικρό ήχο που κάνει το παιδί σας όταν κοιμάται.

Πρώτον, αυτοί οι ήχοι δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το παιδί σας έχει ξυπνήσει και ότι σας χρειάζεται. Μπορεί απλώς να περνάει από τα στάδια του ύπνου. Αν εσείς πηγαίνετε συνεχώς για νο ελέγξετε τότε μπορεί και να το ξυπνήσετε. Δεύτερον, μια μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς περίμεναν λίγο μέχρι να ανταποκριθούν στο κλάμα τους μετά από λίγο αυτά σταματούσαν.

 

5. Βάζετε το μωρό σας να κοιμάται με το φως αναμμένο

10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι όταν το μωρό τους κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να είναι σε ένα φωτεινό δωμάτιο, ώστε να μάθει να διακρίνει τη διάφορα μεταξύ ημέρας και νύχτας. Ωστόσο, αυτός είναι ένας μύθος . Το σκοτάδι, από την άλλη πλευρά, έχει μια ηρεμιστική επίδραση στα μωρά και προάγει την παραγωγή μελατονίνης,  μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.

6. Αλλαγή από την κούνια σε κρεβάτι πολύ νωρίς

10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

© Depositphotos.com   © Depositphotos.com

Αν το νεογέννητο σας έχει αρχίσει να μεγαλώνει, μην βιαστείτε να το μεταφέρετε από την κούνια σε κρεβάτι. Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται σε κρεβάτι στην ηλικία μεταξύ 18 μηνών και 3,5 ετών. Αν το μεταφέρετε πολύ νωρίς, μπορεί να νιώσει φόβο και να μπερδευτεί. Μπορεί να το βρείτε να περιπλανιέται στο σπίτι μέσα στη νύχτα, γιατί είναι συνηθισμένο στα όρια που έχει από τα κάγκελα της κούνιας και δεν μπορεί να ελέγξει τον χώρο του χωρίς αυτά.

Αν το παιδί σας αρχίσει να αναρριχιέται και να βγαίνει από την κούνια του, τότε ίσως είναι μια καλή περίοδος να σκεφτείτε την μετακίνησή του σε κρεβάτι.

7. Κάνετε απόλυτη ησυχία

10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

© Depositphotos.com   © Depositphotos.com

Είναι λάθος αν προσπαθείτε να αποκλείσετε και τον παραμικρό θόρυβο προκείμενου να κοιμηθεί το παιδί σας. Με το να κάνετε απόλυτη ησυχία στο σπίτι, το μωρό δεν εξοικειώνεται με τους διάφορους ήχους που είναι φυσιολογικό να ακούγονται μέσα στο σπίτι. Εάν το μωρό σας μάθει να κοιμάται στην απολυτή ησυχία, αργότερα θα δυσκολεύεται να κοιμηθεί, όταν δεν υπάρχει τρόπος να αποκλείσετε κάθε πιθανή πηγή θορύβου. Μερικές φορές συνιστάται ακόμη και να χρησιμοποιείτε πηγές λευκού θορύβου που μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας να κοιμηθεί ευκολότερα, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με προσοχή.

8. Κρατάτε το μωρό σας ξύπνιο πολλές ώρες

10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

© Depositphotos.com

Ίσως να πιστεύετε ότι να κρατήσετε το παιδί σας ξύπνιο πιο πολλή ώρα θα κουραστεί πολύ και έτσι θα κοιμηθεί γρηγορότερα και περισσότερο. Τις περισσότερες φόρες αυτό είναι λάθος. Όταν ένα παιδί έχει κουραστεί, νυστάζει και πρέπει να ξεκουραστεί γιατί αν αυτή η ώρα περάσει και το παιδί εξακολουθεί να είναι ξύπνιο, τότε ξαγρυπνά και νιώθει υπερένταση. Έτσι μετά πρέπει να περάσει κάποιο σεβαστό χρονικό διάστημα μέχρι να ξανανυστάξει. Τα μωρά, αλλά και τα μικρά παιδιά, κουράζονται εύκολα, με αποτέλεσμα να έχουν υπερβολική ένταση εάν δεν κοιμηθούν λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

9. Μοιράζεστε το κρεβάτι

10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

© Tim Clayton / Corbis News / Getty Images   © Depositphotos.com

Μερικοί γονείς επιλέγουν να κοιμηθούν μαζί με τα παιδιά τους σε ένα κρεβάτι. Ωστόσο, έτσι στέλνετε μεικτά μηνύματα στο παιδί σας σχετικά με το πού πρέπει να κοιμάται. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να έχει δυσκολία να κοιμηθεί στην κούνια του χωρίς εσείς να βρίσκεστε κοντά του. Επιπλέον, η συγκοίμηση μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών).

 

10. Οι ενδιάμεσοι ύπνοι του μωρού σας είναι μεγάλης διάρκειας

10 πράγματα που κάνουμε λάθος με τον ύπνο των παιδιών μας

© Depositphotos.com   © Depositphotos.com

Είναι φυσιολογικό τα νεογνά να κοιμούνται για 13 έως 15 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, όταν το παιδί σας μεγαλώνει, οι ενδιάμεσοι ύπνοι του δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 3 ώρες συνολικά, την ημέρα. Οι πολλές ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο να κοιμηθεί το μωρό σας όλη τη νύχτα.

Illustrated by Alice Perkmini for BrightSide.me

Με πληροφορίες από brightside.me

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

Close