Ομφαλίτιδα: Από τι προκαλείται και ποια είναι τα συμπτώματα

Ομφαλίτιδα: Από τι προκαλείται και ποια είναι τα συμπτώματα;

*Με τη συνεργασία του παιδιάτρου,Ευάγγελου Κάνταρου.

Είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Πρόκειται για την φλεγμονή του ομφαλού που παρατηρείται σε νεογέννητα και ονομάζεται ομφαλίτιδα. Πότε είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ομφαλίτιδα είναι φλεγμονή του ομφαλού η οποία παρατηρείται στα νεογέννητα και πιο συγκεκριμένα εντός των πρώτων 3 με 5 ημερών για πρόωρα γεννημένα μωρά και εντός των 5 με 9 ημερών για μωρά που έχουν γεννηθεί αφού ο τοκετός έχει ολοκληρωθεί φυσιολογικά.

Σύμφωνα με έρευνες αυξημένο ρίσκο για ομφαλίτιδα έχουν τα πρόωρα γεννημένα και τα λιποβαρή μωρά, ενώ η εμφάνιση της φλεγμονής σχετίζεται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και με την ύπαρξη κάποιου γενετικού προβλήματος.

 

Η ομφαλίτιδα προκαλείται από την έκθεση σε βακτήρια κατά τη διάρκεια του τοκετού με το κόψιμο του ομφάλιου λώρου και οφείλεται συχνότερα σε νοσοκομειακή λοίμωξη και κακή υγιεινή. Η φροντίδα του αφαλού και η σωστή υγιεινή στο σπίτι μπορεί να εκμηδενίσει το ρίσκο της φλεγμονής.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, ελέγχετε προσεκτικά το κολόβωμα για το αν υπάρχει κάποια φλεγμονή ή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος στη συγκεκριμένη περιοχή. Δείτε, για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα που να περιέχει υγρό πάνω ή γύρω από το κολόβωμα και αν το δέρμα στο σημείο κοκκινίσει (το χρώμα γίνεται πιο σκούρο καθώς η φλεγμονή εξελίσσεται). Άλλα συμπτώματα είναι το οίδημα, η έκκριση δύσοσμου υγρού, ο πυρετός, η αιμορραγία, ο ερεθισμός, ο λήθαργος και η μειωμένη δραστηριότητα του μωρού.

Αν υποπτεύεστε ότι υπάρχει πρόβλημα, πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, καθώς όσο πιο γρήγορα διαγνωσθεί η φλεγμονή τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστεί.

Πηγή: happyparenting.gr

Close