Πως πρέπει να κρατάμε το νεογέννητο μωρό; Το βασικό πράγμα που πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά

Με τον ερχομό ενός μωρού στην οικογένεια, και ειδικά όταν αυτό είναι το πρώτο παιδί, πολλές φορές οι γονείς δεν γνωρίζουν πολλά για το πως να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του, πως να το κρατήσουν, πως να το ταΐσουν, πως να το κοιμίσουν.

Ωστόσο θέλει πολύ προσοχή και πολύ ήρεμες και απαλές κινήσεις κάθε φορά που το παίρνουμε αγκαλιά και το κρατάμε. Πως λοιπόν πρέπει να το κρατάμε και τι να προσέξουμε όταν το αφήνουμε κάτω ή όταν το σηκώνουμε;

Προσοχή στο κεφάλι

Το βασικότερο πράγμα που πρέπει να προσέχουμε στο μωρό μας όταν το κρατάμε είναι το κεφαλάκι του. Όντας ακόμη νεογέννητο, δεν έχει τη δύναμη να στηρίξει το κεφάλι του και η σπονδυλική του στήλη είναι πολύ αδύναμη.

Μέχρι την ηλικία των 4 εβδομάδων περίπου, θα το ελέγχει ελάχιστα, γι΄αυτό όποτε το σηκώνετε , πρέπει να φροντίζετε να στηρίζετε το κεφάλι του.

Πώς να αφήνετε κάτω το νεογέννητο μωρό σας

Όταν αφήνετε κάτω το μωρό, πρέπει να φροντίζετε να στηρίζεται το κεφάλι του, αλλιώς θα κρέμεται προς τα πίσω και το μωρό θα έχει την αίσθηση ότι πέφτει. Τότε θα το δείτε να τινάζει το κορμάκι του και να απλώνει προς τα έξω χέρια και πόδια.

Να αφήνετε το μωρό κάτω με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το παίρνετε αγκαλιά, έτσι ώστε ο βραχίονάς σας να στηρίζει τη σπονδυλική του στήλη, το λαιμό και το κεφάλι του, ειδάλλως να το φασκιώσετε σφιχτά με μια κουβερτούλα, έτσι ώστε να στηρίζεται το κεφάλι του μέχρι να το ακουμπήσετε στο κρεβατάκι του, οπότε μπορείτε να ξετυλίξετε την κουβερτούλα.

Όταν το έχουμε αγκαλιά

Στα περισσότερα μωρά αρέσει να τα κρατάμε σφιχτά πάνω μας, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, κατά τις οποίες η αίσθηση ότι περιβάλλονται σφιχτά από κάτι ( την αγκαλιά σας, τα ρούχα τους, τις φασκιές) τους δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας. Όταν μετακινείτε το μωρό σας, κάντε το όσο το δυνατόν πιο αργά, απλά και ήρεμα.

Ανάσκελα ή μπρούμυτα στον ύπνο

Τα νεογέννητα και τα πολύ μικρά μωρά πρέπει να τα βάζουμε να κοιμούνται ανάσκελα. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη θέση για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και δεν θεωρείται πλέον ότι συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο να πνιγεί το μωρό από αναγωγή.

Close