Πως θα μεταβεί το παιδί από την πάνα στο γιο-γιο; Χρήσιμες συμβουλές από την παιδίατρο Δρ. Α. Κατσαφάδου!

Ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να κόψουμε την πάνα και να βοηθήσουμε το παιδάκι μας να χρησιμοποιεί το γιο γιο. Πως μπορούμε όμως να το καταφέρουμε αυτό;

Η παιδίατρος  Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για τη μετάβαση του παιδιού από την πάνα στην τουαλέτα. Χρειάζεται υπομονή και θα τα καταφέρετε! Μην περιμένετε πότε το παιδί θα βγάλει μόνο του την πάνα. Αν το καθοδηγήσετε σωστά και το βοηθήσετε, θα δείτε ότι μπορεί να τα καταφέρει καλά!

Αγωγή τουαλέτας🐳
Το πρώτο βήμα στην εκπαίδευση είναι η αγορά ενός δοχείου αφόδευσης. Βάλτε το στο δωμάτιο του παιδιού σας ή στην κοντινότερη τουαλέτα και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Τις πρώτες εβδομάδες βάλτε το να κάθεται πάνω στο δοχείο με τα ρούχα, τη στιγμή που θα του εξηγείτε τι είναι, ποιο σκοπό εξυπηρετεί και πότε χρησιμοποιείται.

2. Μόλις αρχίσει να κάθεται με τη θέλησή του, αφήστε το να δοκιμάσει να καθίσει χωρίς να φοράει την πάνα του. Δείξτε του πώς να κρατάει σταθερά τα πόδια στο πάτωμα -αυτό είναι σημαντικό τις στιγμές που θα έχει μια κένωση. Κάντε το δοχείο μέρος της καθημερινής του ρουτίνας, βάζοντάς το να κάθεται εκεί όλο και περισσότερες φορές κάθε μέρα.

3. Όταν αρχίσει να συνηθίζει τη διαδικασία αυτή, προσπαθήστε να αλλάξετε την πάνα του τη στιγμή που θα είναι καθισμένο, αδειάζοντας το περιεχόμενό της στο δοχείο από κάτω του, ώστε να αντιληφθεί ότι αυτή ακριβώς είναι η χρήση του δοχείου.

Δείτε ακόμη STOP στο μπιμπερό!
4. Από τη στιγμή που θα αντιληφθεί την όλη διαδικασία, είναι πιθανόν να ενδιαφερθεί να μάθει να χρησιμοποιεί το δοχείο του σωστά. Αν θέλετε να το ενθαρρύνετε, αφήστε το να παίζει γυμνό κοντά στο δοχείο και υπενθυμίστε του να το
χρησιμοποιήσει μόλις το χρειαστεί. Το πιθανότερο είναι όχι τις πρώτες φορές θα το ξεχάσει ή η προσπάθειά του θα αποτύχει, εσείς όμως δεν θα πρέπει να δείξετε απογοήτευση. Κάντε υπομονή και μόλις τα καταφέρει, παινέψτε το με ενθουσιασμό.

5. Όταν θα έχει πλέον μάθει να χρησιμοποιεί το δοχείο του σε τακτική βάση, καταργήστε τις πάνες στη διάρκεια της μέρας και χρησιμοποιήστε τα ειδικά για την περίπτωση «εκπαιδευτικά» βρακάκια. Στο στάδιο αυτό τα περισσότερα αγόρια γρήγορα μαθαίνουν να ουρούν στην τουαλέτα των ενηλίκων, μιμούμενα τον πατέρα τους ή τα μεγαλύτερα αγόρια. Άλλωστε τα περισσότερα αγόρια και κορίτσια είναι έτοιμα πλέον να χρησιμοποιήσουν τη λεκάνη της τουαλέτας των ενηλίκων, αν τοποθετήσετε πάνω της το ειδικό κάθισμα για παιδιά.

Δείτε ακόμη Σημάδια ετοιμότητας για το γιογιό
Ίσως χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος μέχρις ότου η χρήση του δοχείου επεκταθεί και στις νυχτερινές σωματικές ανάγκες του παιδιού σας -πράγμα που είναι φυσικό για τα περισσότερα παιδιά. Ακόμη όμως και έτσι, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε προς αυτή την κατεύθυνση, παράλληλα με την πρωινή του εκπαίδευση, με περισσότερη μάλιστα έμφαση μόλις θα έχει μάθει να χρησιμοποιεί το δοχείο του κανονικά. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να το παροτρύνετε να κάθεται στο δοχείο του λίγο προτού πέσει για ύπνο το βράδυ και αμέσως μόλις ξυπνήσει το πρωί. Ίσως διευκολύνετε την κατάσταση αν χρησιμοποιήσετε «εκπαιδευτικά» βρακάκια αντί για πάνες και στον ύπνο. Είναι, βεβαίως, σίγουρο ότι θα υπάρξουν «ατυχήματα», αν όμως στρώσετε ένα πλαστικό σεντόνι κάτω από το βαμβακερό κατωσέντονο, το καθάρισμα θα είναι απλά υπόθεση. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι τέτοια «ατυχήματα» συμβαίνουν σε όλα τα παιδιά και παινέψτε το κάθε φορά που καταφέρνει να περάσει τη νύχτα χωρίς να βραχεί.

Πως θα μεταβεί το παιδί από την πάνα στο γιο-γιο; Χρήσιμες συμβουλές από την παιδίατρο Δρ. Α. Κατσαφάδου!

Παιδίατρος Νεογνολόγος : Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα PhD,MSc MD

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

Close