Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου!

Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ περισσότερα από 2000 βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου από το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου (SIDS). To 90% αυτών των θανάτων συμβαίνει πριν τα μωρά συμπληρώσουν τους 6 μήνες, αλλά μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στον πρώτο χρόνο της ζωή τους.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι ακριβείς αιτίες του συνδρόμου, ωστόσο υπάρχουν κάποιες οδηγίες για να κρατήσετε το μωρό σας ασφαλές κατά τη διάρκεια του ύπνου του:

Χρησιμοποιήστε σκληρό στρώμα. Το στρώμα, στο οποίο κοιμάται το μωρό, θα πρέπει να είναι καινούριο, σταθερό και να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Βάζετε πάντα το μωρό ανάσκελα. Το βρέφος θα πρέπει να κοιμάται σε ύπτια θέση (ανάσκελα), αφού μόνο αυτή θεωρείται ασφαλής και πάντα χωρίς μαξιλάρι.
Μη χρησιμοποιείτε πάντες. Στην κούνια του μωρού δεν θα πρέπει να υπάρχουν πάντες, χνουδωτά αρκουδάκια και γενικά μαλακά αντικείμενα και παιχνίδια, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο ασφυξίας.
Ελέγξτε τη θερμοκρασία. Το μωρό θα πρέπει να κοιμάται σε μια σταθερή θερμοκρασία δωματίου περίπου 22˚ Κελσίου, ενώ δεν χρειάζεται να το σκεπάζετε με πολλές κουβέρτες ή πάπλωμα και να του φοράτε πολλά ρούχα.
Κόψτε το κάπνισμα. Μην καπνίζετε μπροστά στο μωρό και μην το παίρνετε αγκαλιά φορώντας ρούχα που μυρίζουν τσιγάρο.
Θηλάστε, αν μπορείτε. Ο θηλασμός προφυλάσσει σημαντικά από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Κάντε στο μωρό τα απαραίτητα εμβόλια. Εμβολιάζοντας το μωρό σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ενισχύετε το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Close