Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου είναι κάτι που τρομοκρατεί όλους τους γονείς στο άκουσμά του. Αυτό, διότι συμβαίνει σε παιδιά κάτω του ενός έτους, χωρίς συμπτώματα ή κατάλληλα συμπεράσματα όσων αφορά τις αιτίες, ακόμη και μετά την νεκροψία! Αξίζει να σημειωθεί ότι συμβαίνει λίγο συχνότερα στα αgόρια, από ότι στα κοrίτσια!

 

Αν και δεν έχουν βρεθεί οι ακριβείς αιτίες, οι επιστήμονες μετά από μελέτες έχουν καταλήξει ότι τα παρακάτω, μπορεί να αποτελούν τους λόγους που οδήγησαν στον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

  • Ο ύπνος μπρούμυτα,
  • τα μεταχειρισμένα ή μαλακά στρώματα όπως ο καναπές, το κρεβάτι των γονέων ή τα μαξιλάρια,
  • τα περιττά σκεπάσματα ή μαξιλάρια,
  • η υπερθέρμανση του βρέφους εξαιτίας ρούχων, σπεπασμάτων ή της αυξημένης θερμοκρασίας του δωματίου,
  • η μικρή ηλικία της μητέρας (κάτω από 20 έτη) ,
  • αν η μητέρα κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,
  • η ελλιπής προγεννητική φροντίδα ή παντελής απουσία αυτής και
  • το παθητικό κάπνισμα του μωρού.

Οι επιστήμονες θεωρούν, ότι το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, οφείλεται στη δυσκολία του σώματος του βρέφους να ρυθμίσει σωστά την αναπνοή, τις καρδιαγγειακές λειτουργίες ή/και τη θερμοκρασία του σώματος, εξαιτίας της καθυστέρησης του εγκεφάλου να αναπτυχθεί. Παραδείγματος χάρη, αν ένα βρέφος υπερθερμανθεί από σκεπάσματα θα ξυπνήσει κλαίγοντας. Ένα βρέφος το οποίο ο εγκέφαλός του δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη όπως θα ‘πρεπε, πολύ πιθανόν είναι να μη μπορέσει να στείλει μήνυμα ο εγκέφαλός του που θα το ξυπνήσει!

 

Σύμφωνα λοιπόν με το Αμερικάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού & Ανθρώπινης Ανάπτυξης τα μωρά που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του βρίσκονται σε κριτικό στάδιο της ανάπτυξης του ανοσοποιητικού, καρδιαγγειακού και αναπνευστικού τους συστήματος, αντιμετωπίζουν υποκείμενες νευρολογικές διαταραχές ή μυϊκή αδυναμία και επηρεάζονται από κάποιον περιβαλλοντικό παράγοντα, όπως ο ύπνος σε μαλακό στρώμα.

Μπορείτε να προστατεύσετε το μωράκι σας, φροντίζοντας να κοιμάται ανάσκελα, να επιλέξετε ένα σκληρό στρώμα κατάλληλο για βρέφη και αχρησιμοποίητο, να επιλέξετε σεντόνια που να εφαρμόζουν πλήρως στο στρώμα του και μην βάζετε επιπλέον μαξιλάρια και κουκλάκια μέχρι να φτάσει στην ηλικία του 1 έτους, κοιμηθείτε στο ίδιο δωμάτιο αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι, αν την δέχεται δώστε του την πιπίλα την ώρα του ύπνου αλλά μην την ξανά τοποθετήσετε σε περίπτωση που αποκοιμηθεί, εμβολιάστε το, θηλάστε το τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του και ελέγξτε την θερμοκρασία του δωματίου του.

Επιπλέον, μην πίνετε, μην καπνίζετε και μην κάνετε ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της κύησης και φροντίστε την διατροφή σας, κοιμηθείτε καλά και ξεκουραστείτε όσο είστε έγκυος!

 

 

Close