Τα μωρά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα την ώρα του γεύματος από οτι νομίζατε

Η ώρα του γεύματος με τα μωρά δεν είναι και τόσο ευχάριστη καθώς επικρατεί το απόλυτο χάος. Αλλά τώρα, η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences αναφέρει οτι τα παιδιά ηλικίας μόλις 1 έτους καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα για το γεύμα από ό, τι εμείς πιστεύαμε. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μεγαλώνετε μικρούς-κοινωνιολόγους … οι οποίοι είναι επίσης εξαιρετικοί στο να πιάνουν το φαγητό τους και να το σκορπίζουν σε όλα τα μέρη της κουζίνας.

Οι ερευνητές εξέτασαν 200 μωρά ηλικίας ενός έτους καθώς επεξεργάστηκαν και μια σειρά από βίντεο με ανθρώπους που φαίνεται να τους αρέσουν ή να σιχαίνονται τα ίδια φαγητά. Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν τα μωρά  είδαν δύο ανθρώπους να μιλούν την ίδια γλώσσα, ή να φέρονται λες και ήταν φίλοι, τα μωράκια ανέμεναν οτι αυτοί θα ενδιαφέρονται και για το ίδιο φαγητό. Αλλά όταν είδαν δύο ανθρώπους που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες, και φέρονταν εχθρικά μεταξύ τους, τα μωρά ανέμεναν οτι αυτοί δεν θα τρώνε τα ίδια φαγητά.

Δείτε ακόμη:Μάθετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά με τη βοήθεια της Μικρής Γιατρού!

«Τα παιδιά είναι ευαίσθητα σε πολιτισμικές ομάδες από πολύ νωρίς στη ζωή τους,” εξήγησε ο βοηθός-συγγραφέας της μελέτης, Katherine Kinzler, στο δελτίο τύπου. “Όταν τα μωρά βλέπουν κάποιον να τρώει, δεν ενδιαφέρονται να μάθουν μόνο ποιος τρώει, επίσης θέλουν να μάθουν και  το ποιος τρώει τι με ποιον;. Την ικανότητα να σκέφτονται για τους ανθρώπους ως« ίδιoυς με αυτά έναντι των διαφορετικών, και ίσως ακόμη και «εμάς έναντι αυτών,« ξεκινά πολύ νωρίς στη ζωή τους.”

6 αλήθειες για τα μωρά που δεν είχατε φανταστεί

Οι ερευνητές, επίσης, σημείωσαν οτι τα μωρά πιστεύουν  ότι εάν ένα άτομο αηδίασε ενώ έτρωγε ένα φαγητό, και οι άλλοι άνθρωποι θα αηδιάσουν, ανεξάρτητα από τη σχέση τους με το πρώτο πρόσωπο. Αυτό υποδηλώνει ” οτι τα βρέφη είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στις κοινωνικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν κίνδυνο.”

Δείτε ακόμη:Πώς μεγάλωναν τα παιδιά παλια…Όταν έβαζαν για ύπνο τα παιδιά τους στη ντουλάπα

Ίσως να είναι αυτός ο λόγος που ο αδερφός μου δεν έτρωγε ποτέ παντζάρια; Επειδή η μαμά μου τα σιχαινόταν και έλεγε οτι πρέπει να εξαφανιστούν από τη γη;;

Ίσως το πιο συναρπαστικό εύρημα που προέκυψε από αυτή τη μελέτη είναι ότι  τα μωρά με γονείς από διαφορετικές χώρες ερμηνεύσαν αυτό που έβλεπαν στο βίντεο με διαφορετικό τρόπο, καθώς πίστευαν οτι οι άνθρωποι που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες θα τους άρεσαν τα ίδια φαγητά. Με άλλα λόγια, η γλώσσα λειτούργησε διαφορετικά σε αυτά τα παιδιά που μιλούσαν στο σπίτι τους 2 διαφορετικές γλώσσες από οτι στα παιδιά που άκουγαν στο σπίτι τους μόνο μία.

Δείτε ακόμη:Γιατί πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να περπατάνε ξυπόλυτα

Σε αυτό που καταλήξαμε από αυτή τη μελέτη είναι οτι τα παιδιά σας επηρεάζονται στις διατροφικές τους συνήθειες όχι μόνο από αυτά που τα ταΐζετε αλλά και από αυτά που βλέπουν τριγύρω επίσης. ”Αν δηλαδή δίνετε στο παιδί σας να τρώει υγιεινά αλλά εσείς μαζεύεστε με φίλους και τρώνε ”βρώμικα” τότε το παιδί σας θα επηρεαστεί από αυτό που θα δεί’, αναφέρει η Kinzler.

Τα μωρά λοιπόν κατανοούν περισσότερα από οτι πιστεύαμε,οπότε προσέξτε την επόμενη φορά που θα θέλετε να φάτε πρόχειρο φαγητό μπροστά τους.

 

 

 

 

Close