Ο δυσκολος δεύτερος χρόνος των παιδιών και πως να τους βάλετε όρια.

Ο δύσκολος δεύτερος χρόνος των παιδιών και πως να τους βάλετε όρια. Μεγαλώνοντας το παιδί σου αλλάζει, αλλάζει εμφανισιακά αλλά και στην συμπεριφορά του και δεν μιλάω για την εφηβεία η την ενηλικίωση που εκεί η αλλαγή είναι δεδομένη τις περισσότερες φορές ,μιλώ για την φοβερή ηλικία των δυο. Η Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα
Παιδίατρος- Νεογνολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών μας εξηγεί πως να αντιμετωπίσουμε ένα δίχρονο παιδί και πως να βάλουμε όρια.

Γύρω στα μέσα του 2ου χρόνου ζωής αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους νευρικά ξεσπάσματα, έντονες συμπεριφορές και κρίσεις θυμού. Είναι μια περίοδος που διαρκεί ένα ή και δύο χρόνια και χαρακτηρίζεται από αμφιθυμία, μεγάλες συναισθηματικές διακυμάνσεις και αρνητισμό.

Το νήπιο παλεύει για την αυτονομία του και εκφράζεται με ένα συνεχές ≪όχι≫ σε όλα. Προσπαθεί να βρει τα όριά του, πειραματίζεται με αυτά και ανακαλύπτει ότι ο κόσμος έχει κανόνες που καλείται να εφαρμόσει.

Σε αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να:

• Βάζετε όρια και να τα τηρείτε με σταθερότητα και συνέπεια. Αυτό θα πει πως κάθε φορά και από κάθε πρόσωπο που ασχολείται με το παιδί εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες.

Δείτε επίσης : Προσοχή: Μην δίνεται στο παιδί σας φάρμακα για τον βήχα από μόνοι σας  Γιατρός εξηγεί το λόγο

• Επαναλαμβάνετε σταθερά τον κανόνα και να επιβραβεύετε την τήρησή του. Ο έπαινος, η ανταμοιβή και η συνέπεια είναι τα πιο σημαντικά όπλα για να πετύχετε τον σκοπό σας.

• Απαιτείτε κανόνες που τηρείτε και εσείς.
• Σέβεστε την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας. Μερικά παιδιά χρειάζονται περισσότερες επαναλήψεις ώστε να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά.

• Εξασφαλίζετε στο μικρό νήπιο ένα ασφαλές περιβάλλον, ώστε να αποφεύγονται τα πολλά και στείρα ≪μη≫.

• Μην απειλείτε με τιμωρίες και μη χρησιμοποιείτε λεκτική ή σωματική βία. Το παιδί την αντιλαμβάνεται σαν έλλειψη αγάπης και τελικά θα τη χρησιμοποιήσει σαν τρόπο να λύνει και τις δικές του συγκρούσεις.

• Εξασφαλίζετε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αποφεύγονται ξεσπάσματα, που προκαλούνται από κούραση, αϋπνία, πείνα ή δίψα.

• Διατηρείτε την ηρεμία και την ψυχραιμία σας.

Δειτε το κείμενο της Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα
Παιδίατρος- Νεογνολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Γύρω στα μέσα του 2ου χρόνου ζωής αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους νευρικά ξεσπάσματα, έντονες συμπεριφορές και…

Δημοσιεύτηκε από Παιδιατρικό – Νεογνολογικό ιατρείο : Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα PhD,MSc MD στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

 

 

Close