Ο κορονοϊός στα παιδιά είναι ήπιος: Παιδίατρος εξηγεί τους λόγους

Ο κορονοϊός εξαπλώθηκε στις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης και χθες επιβεβαιώθηκε και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Είναι λογικό και αναμενόμενο πολλοί άνθρωποι να ανησυχούν καθότι πρόκειται για έναν νέο ιό που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας.

Είναι γεγονός πως πιο ευάλωτες και επιρρεπείς στον κορονοϊό είναι οι ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και άρρωστοι. Συμπτώματα φυσικά και μπορεί να εμφανίσει ο οποιοσδήποτε, ωστόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι ομάδες αυτές που προαναφέρθηκαν.

Οι γονείς βέβαια, τείνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τα παιδιά, πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός για τους ανήλικους, τι ποσοστά θνησιμότητας υπάρχουν ως τώρα, και πως μπορούν να τα προστατέψουν.

Καθότι όπως προείπαμε πρόκειται για έναν νέο ιό χωρίς πολλές πληροφορίες, και χωρίς κάποιο εμβόλιο που να τον προλαμβάνει, η ανησυχία είναι φυσικό ακόλουθο όλων αυτών των ειδήσεων που ακούμε.

Για τον λόγο αυτό, ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας μέσα από ένα λεπτομερή και συνάμα σύντομο κείμενο, εξηγεί στους γονείς κατά πόσο ο κορονοϊός είναι επικίνδυνος για τα παιδιά. Τι ποσοστά θνησιμότητας έχει; Πόσο πρέπει να φοβούνται οι γονείς για την υγεία των παιδιών τους και πόσα κρούσματα υπήρξαν όσων αφορά τα παιδιά και τον κορονοϊο;

Διαβάστε παρακάτω:

Ο νέος κορονοϊός και τα παιδιά.
Η εικόνα του νέου κορονοϊού στα παιδιά φαίνεται πως είναι πολύ ήπια. Κατ αρχάς τα κρούσματα είναι πολύ λίγα.
Δεν είναι γνωστό εάν αυτό οφείλεται σε μη αναφορά των περιστατικών λόγω πολύ ήπιας εικόνας ή εάν τα παιδιά έχουν έναν τρόπο να είναι πιο ανθεκτικά τόσο στο να κολλήσουν τον ιό, όσο και στο να τον περάσουν πολύ πιο ήπια από τους ενήλικες.
Ακριβώς την ίδια εικόνα όμως είχαμε και στους άλλες δύο επιδημίες από κοροναϊούς στον SARS και στον MERS. Τα κρούσματα στα παιδιά ήταν ελάχιστα και δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΚΡΟ παιδί ακόμα και στον MERS που είχε 30 %θνητοτητα.
Χωρίς να είναι απόλυτα γνωστή η αιτία αυτό το βλέπουμε και σε άλλα ιογενη νοσήματα πχ η ανεμεβλογιά είναι 10 φορές πιο θανατηφόρα σε ενήλικες. Μια καλή εξήγηση είναι πως τα παιδιά δεν καπνίζουν, δεν πίνουν, έχουν υγιή αγγεία και καρδιά και δεν έχουν υπέρταση και άλλες συνυπάρχουσες βαριές νόσους.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία μελέτη με 9 παιδιά με τον νέο κορονοϊό όπου 4 είχαν πυρετό, 2 πολύ ήπια συμπτώματα του αναπνευστικου, ένα χωρίς συμπτώματα και δύο παιδιά χωρίς πληροφορίες. Κανένα από τα 9 δεν χρειάστηκε εντατική ούτε είχε σοβαρά συμπτώματα.
Άρα παρότι είναι πρώιμο ακόμα , μπορούμε να πούμε πως ακόμα και εάν προχωρήσει η επιδημία, τα παιδιά θα την περάσουν αλώβητα.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Photo via laosnews.gr

Close