Οι λόγοι που τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν πρέπει να έχουν την ευθύνη για τα μικρότερα

Η εποχή μας, θέλει και τους δυο γονείς να δουλεύουν υπερβολικά πολύ. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι γονείς, που στην προσπάθειά τους να είναι συνεπείς με τις δουλειές τους και να ξέρουν ότι τα παιδιά τους θα είναι ασφαλή στο σπίτι, βάζουν τα μεγαλύτερα αδέρφια να προσέχουν τα μικρότερα.

Φαινομενικά είναι μια ακίνδυνη τακτική και πολύ πιο οικονομική, αφού δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να προσλάβουν baby sitter. Παρόλα αυτά, το να έχουν την ευθύνη των μικρότερων αδερφών, τα μεγαλύτερα αδέρφια, επιδρά αρνητικά στην ζωή και την ψυχολογία των παιδιών.

Δείτε ακόμα Τα παιδιά κάποια στιγμή θα κάνουν διακοπές μόνα τους! Μέχρι τότε χάρισε τους υπέροχα Καλοκαίρια!

Καταλαβαίνουμε απόλυτα τους γονείς που θεωρούν ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση. Παρόλα αυτά, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψουμε την αλήθεια και να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές πρακτικές για τα παιδιά μας. Διαβάστε παρακάτω:

Το φορτώνουμε με μεγάλες ευθύνες!

Είναι σωστό να αναθέτουμε τις ευθύνες που αναλογούν στο παιδί, ανάλογα με την ηλικία του. Έχει λοιπόν μεγάλη διαφορά, να αφήνουμε το παιδί μόνο του με το μικρότερο αδερφάκι του, όταν εμείς μαγειρεύουμε στην κουζίνα, απλά για να το επιβλέπει, με το να το αφήνουμε μόνο του στο σπίτι για πολλές ώρες.

Αν συμβεί το παραμικρό ατύχημα την στιγμή που το παιδί προσέχει το αδερφάκι του, τύψεις θα το βαραίνουν για ολόκληρη την ζωή του! Τα παιδιά, όσο υπεύθυνα κι αν είναι, δεν είναι σε θέση να είναι το ίδιο υπεύθυνα με τους γονείς, διότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη ηλικία.

Οι λόγοι που τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν πρέπει να έχουν την ευθύνη για τα μικρότερα

Δεν έχουν ακόμη την ωριμότητα να προσέχουν τα μικρότερα αδέρφια

Τα παιδιά δεν έχουν ακόμη την ωριμότητα να μεγαλώσουν…παιδιά, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί άθελα τους, να βλάψουν το μικρότερο αδερφάκι, στην προσπάθειά τους να το προσέξουν.

Αυτό θα ήταν κάτι που κανένας δε θα ήθελε. Θα πρέπει λοιπόν να αναθέτουμε στα παιδιά ευθύνες που ξέρουμε ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας.

Δείτε ακόμα Επιθετικότητα στα παιδιά: 7 λύσεις για να την αντιμετωπίσετε & οι συμβουλές ψυχολόγου!

Οι λόγοι που τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν πρέπει να έχουν την ευθύνη για τα μικρότερα

Το να είναι υπεύθυνα για τα μικρότερα αδέρφια μπορεί να βλάψει την αδερφική σχέση!

Όταν ένα παιδί έχει μάθει από μικρό να είναι αγχωμένο για να μεγαλώσει σωστά το αδερφάκι του ή έχει συνηθίσει να στερείτε βόλτες για να είναι στο πλευρό του αδερφού του, είναι πολύ πιθανόν μεγαλώνοντας να κατηγορεί το αδερφάκι του γι’ αυτό.

Θα το κατηγορεί που έχασε τις βόλτες του, θα νιώθει ζήλια που πλέον το μικρότερο αδερφάκι δεν έχει τις ευθύνες που είχε αυτό στην ηλικία του και σίγουρα θα φορτώνει εκεί το άγχος που πέρασε κατά την παιδική του ηλικία.

Οι λόγοι που τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν πρέπει να έχουν την ευθύνη για τα μικρότερα

Μεγαλώνει πιο γρήγορα από ότι θα ‘πρεπε!

Η κάθε ηλικία έχει τις αρμοδιότητες της. Η παιδική ηλικία χρειάζεται πολύ παιχνίδι και ανεμελιά. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι τα προσέχουν και όχι ότι εκείνα προσέχουν άλλους ανθρώπους. Αν από μικρή ηλικία τα παιδιά αναλαμβάνουν t;oso μεγάλες ευθύνες, θα μεγαλώσουν πιο γρήγορα από την ηλικία τους.

Δείτε ακόμα Τα παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά σου & να διορθώσουν τα προβλήματα στον γάμο σου!

Οι λόγοι που τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν πρέπει να έχουν την ευθύνη για τα μικρότερα

Στην ενήλικη ζωή τους μπορεί να φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες!

Όταν ένα παιδί από την παιδική του ηλικία είναι υποχρεωμένο να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν, αγχώνεται. Όταν λοιπόν για πολλά χρόνια είναι αγχωμένο και στερείτε την ανεξαρτησία και τις βόλτες του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην ενήλικη ζωή του να αρνηθεί να παντρευτεί, να κάνει παιδιά ή να αναλάβει οποιαδήποτε άλλη ευθύνη.

Μπορεί να μην θέλει να περνάει χρόνο με το αδερφάκι του!

Κάποια στιγμή τα παιδιά θα μεγαλώσουν. Αν βρίσκονται κοντά στην ηλικία, πολύ πιθανόν είναι, το ένα να θέλει να βγαίνει με τις παρέες του άλλου.

Αν ένα παιδί, αναγκάζεται να μένει με το αδερφάκι του από μικρή ηλικία, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη του, όταν αποκτήσει το δικαίωμα να μην το κάνει, είναι πολύ πιθανό να μην το θέλει καν μαζί του στις βόλτες. Έτσι το αδερφάκι του καταλήγει να νιώθει παραμελημένο και ότι ο μεγαλύτερος αδερφός δεν το αγαπάει, ενώ στην πραγματικότητα τα αιτία είναι άλλα.

All photos via: brightside.me

Close