Οι σοβαρές επιπτώσεις της καραντίνας στην υγεία & την ψυχολογία των παιδιών – Γιατρός προειδοποιεί

Οι σοβαρές επιπτώσεις της καραντίνας στην υγεία & την ψυχολογία των παιδιών – Γιατρός προειδοποιεί!Όλη η Ελλάδα έχει μπει και πάλι σε καραντίνα για να προστατεύσει τους πολίτες της, από την πανδημία του κορονοϊού. Όμως ο κορονοϊός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που ερχόμαστε αντιμέτωποι. Φαίνεται πως ο κορονοϊός μας έχει κάνει τους τελευταίους μήνες να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν κι άλλες ασθένειες.

Έτσι άνθρωποι παραμελούν σημαντικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο. Παραμελούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Πράγματα που είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία μας και που όταν περάσει ο κορονοϊός θα τα βρούμε μπροστά μας.

Δείτε ακόμα Η νόσος που μοιάζει με την Kawasaki προσβάλλει τα παιδιά με κορονοϊό! Πως συνδέονται;

Φαίνεται πως η καραντίνα κάνει κακό στην υγεία και την ψυχολογία των παιδιών. Από την πρώτη κιόλας καραντίνα, είχαμε τονίσει, τις ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας στα παιδιά. Όμως κανείς από εμάς δεν σκέφτηκε τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η καθιστική ζωή δεν κάνει καλό σε μικρούς και μεγάλους. Φαίνεται λοιπόν πως εξαιτίας της καραντίνας οι γονείς έχουν αμελήσει την άσκηση των παιδιών τους. Τα ποσοστά παχυσαρκίας ανεβαίνουν. Και σύμφωνα με τον παιδίατρο Κώστα Δαλούκα αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα υγείας στα παιδιά, εξαιτίας της καραντίνας.

Ο παιδίατρος Κώστας Δαλούκας μοιράστηκε μαζί μας ένα κείμενο, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook. Στο κείμενο αναφέρεται στα προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν, ύστερα από αμέλεια άλλων εξετάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στα παιδιά, αφού είναι και η ειδικότητά του. Όμως φαίνεται  στο κείμενό του, προειδοποιεί μικρούς και μεγάλους να μην προστατεύονται μόνο από τον κορονοϊό. Ένα κείμενο που αξίζει να διαβαστεί. Διαβάστε παρακάτω: 

Φαίνεται ότι ενός κακού μύρια έπονται.

Η καραντίνα πέρα από την οικονομική δυσπραγία που έχει φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δημιουργήσει και σοβαρά θέματα υγείας.
Πολλοί είναι αυτοί με χρόνια προβλήματα υγείας που σταμάτησαν να επισκέπτονται τον γιατρό τους τακτικά.

Χειρουργεία που πρέπει να γίνουν και δεν έχουν γίνει, τακτικές παρακολουθήσεις προληπτικού ελέγχου σε γιατρούς αλλά και με εξετάσεις και γενικά φαίνεται ότι είναι αρκετά τα θέματα υγείας που συσσωρεύονται το τελευταίο διάστημα και θα τα βρούμε μπροστά μας.

Όσον αφορά τον παιδικό πληθυσμό, θέλω να αναφερθώ σε τρία πολύ σημαντικά κατά την άποψή μου προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή της πανδημίας, κυρίως όμως από τις δύο καραντίνες.

1. Είναι πολύ πιθανόν πολλοί από τους γονείς να έχουν καθυστερήσει τους εμβολιασμούς των παιδιών τους. Σας παρακαλώ όλους εσάς να ενδιαφερθείτε άμεσα να κάνετε τα εμβόλια στα παιδιά σας. Τα ιατρεία των παιδιάτρων λειτουργούν κανονικά.

2. Μέσα από έρευνες, φαίνεται ότι αρχίζουν και παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά προβλήματα άγχους, στρες, κατάθλιψης και επιθετικότητας στα παιδιά που βιώνουν την απομόνωση. Τα παιδιά αλλά κυρίως οι έφηβοι είναι απαραίτητο να βγαίνουν μια βόλτα έξω από το σπίτι για μία ώρα κάθε ημέρα.

3. Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που προσωπικά έχω παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα στα παιδιά που παρακολουθώ, είναι αυτό της μεγάλης αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας.

Πάρα πολλά από τα παιδιά που παρακολουθώ, το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει πολλά κιλά με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν γίνει υπέρβαρα και δυστυχώς και αρκετά από αυτά παχύσαρκα.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία των παιδιών στην χώρα μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας και επηρεάζει την σωματική και την ψυχική τους υγεία σε πολύ μεγάλο βαθμό τώρα αλλά και στο μέλλον.

Με τον εγκλεισμό στο σπίτι δυστυχώς το φαινόμενο φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, αφού όλη η οικογένεια δεν ασκείται αλλά και δεν τρέφεται σωστά.

Το Υπουργείο Υγείας, Παιδείας, τα σχολεία, οι γονείς αλλά και εμείς οι Παιδίατροι πρέπει να ενημερώσουμε τον πληθυσμό και να πάρουμε μέτρα ώστε να περιοριστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Πρέπει να γίνουν ενημερωτικές καμπάνιες από τους αρμόδιους φορείς, τα μαθήματα μέσω διαδικτύου πρέπει να έχουν διαλείμματα τουλάχιστον 15 λεπτών από μάθημα σε μάθημα και να προτρέπονται τα παιδιά από τους γονείς και τους δασκάλους που τους κάνουν μάθημα να κάνουν κάποιες σωματικές ασκήσεις μέσα στο σπίτι την ώρα του διαλείμματος.

Οι γονείς πρέπει να φροντίσουν να βγάζουν για περπάτημα τουλάχιστον μια ώρα καθημερινά τα παιδιά από το σπίτι. Να μην  υπάρχουν στο σπίτι τροφές που περιέχουν ζάχαρη και πολλά λιπαρά (κουλουράκια, σοκολάτες, μπισκότα, γλυκά, παγωτά, πίτσες, πατατάκια, λιπαρά κρέατα κλπ).

Να μιλούν στα παιδιά τους για τα οφέλη της άσκησης και της σωστής διατροφής και να τα προωθούν σε δραστηριότητες σωματικής άσκησης εκτός σπιτιού, όσο αυτό είναι εφικτό και όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν, προτιμώντας την περίοδο αυτή αθλήματα και δραστηριότητες που δεν έχουν μεγάλη σωματική επαφή.

Τέτοια μπορεί να είναι το τρέξιμο, το περπάτημα, το ποδήλατο, το τένις, η κολύμβηση κλπ.

Εμείς οι Παιδίατροι παρακολουθούμε τακτικά την αύξηση του βάρους των παιδιών και ενημερώνουμε τους γονείς να λάβουν μέτρα όταν δούμε ότι ο δείκτης μάζας σώματός των παιδιών τους ανεβαίνει σε επίπεδα υπερβαρότητας ή χειρότερα παχυσαρκίας.

Γονείς ίσως η καραντίνα να δίνει και μια μοναδική ευκαιρία σε όλους μας, που δεν είναι άλλη από το να φτιάξουμε σπιτικό φαγητό και να καθίσουμε όλοι μαζί το μεσημέρι να φάμε, όπως παλιά.

Χωρίς να παίζει η τηλεόραση.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το εξαιρετικά αυτό σοβαρό πρόβλημα υγείας που λέγεται παθολογική αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Είναι πρόβλημα που τα αποτελέσματά του και η ζημιά που θα έχει γίνει, θα φανούν δυστυχώς κάποια χρόνια αργότερα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: womantoc.gr

Close