Οξύ-αναπνευστικό σύνδρομο-SARS-στα παιδιά-συμπτώματα-αντιμετώπιση-

Το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στα παιδιά, ξεκίνησε από την Ασία, εξαπλώθηκε στην Αμερική και πρόσφατα καταγράφηκαν κρούσματα και στην Ελλάδα. Τι είναι, πως αντιμετωπίζεται και πως μπορούμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας;

Τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά, ειδικά όταν ξεκινούν τα σχολεία. Τα εμβόλια, έχουν καταφέρει, τα παιδιά να γίνουν πιο ανθεκτικά στους διάφορους ιούς που μερικά χρόνια πριν μπορεί να ήταν και θανατηφόροι γι’ αυτά, όπως η ιλαρά.

Παρόλα αυτά μία νέα σοβαρή ασθένεια ήρθε στην Ελλάδα και φαίνεται πως απειλεί τα παιδιά. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Τί είναι ακριβώς; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και ποια μέτρα μπορούν να πάρουν οι γονείς; Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο

Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο αποτελεί μόλυνση των πνευμόνων. Τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ασία, όμως στην συνέχεια η ασθένεια εξαπλώθηκε με γρήγορους ρυθμούς στην Αμερική και πρόσφατα καταγράφηκαν κρούσματα και στην Ευρώπη. Είναι ιός που ανήκει στην ομάδα κορονοϊών. 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πρώτο σύμπτωμα που εκδηλώνει ο ασθενής είναι ο πυρετός, που συνήθως είναι 38-39 βαθμούς Κελσίου. Επίσης ο ασθενής εκδηλώνει πονοκέφαλο και 2-7 μέρες μετά τον πυρετό ο ασθενής βήχει έντονα και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναπνοή.

Οξύ-αναπνευστικό σύνδρομο-SARS-στα παιδιά-συμπτώματα-αντιμετώπιση-

Photo via: paidiatros.gr

Με ποιον τρόπο μεταδίδεται;

Ο ιός μεταδίδεται όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον ασθενή. Τα περισσότερα κρούσματα που αναφέρθηκαν αφορούσαν μέχρι τώρα προσωπικό νοσοκομείο, που φρόντιζαν τον άρρωστο ή τους συγγενείς που ήταν δίπλα στον άρρωστο.

Κατά πάσα πιθανότητα ο ιός μεταδίδεται και με αντικείμενα, στα οποία υπάρχει ο ιός. Με λίγα λόγια αν ο ασθενής βήξει η φτερνιστεί τα σταγονίδια του αέρα που περιέχουν τον ιό, πέσουν σε αντικείμενα και κάποιος άλλος ακουμπήσει αυτά τα αντικείμενα μπορεί να μολυνθεί.

Δείτε ακόμα Σύνδρομο ανατάραξης μωρού: Τι είναι, τα συμπτώματα και οι σοβαρές βλάβες

Αξίζει σε κάθε περίπτωση να αναφερθεί ότι δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί πλήρως οι τρόποι μετάδοσης και υπάρχει περίπτωση να μεταδίδεται και με άλλους τρόπους.

Οξύ-αναπνευστικό σύνδρομο-SARS-στα παιδιά-συμπτώματα-αντιμετώπιση-

Photo via: iatropedia.gr

Πότε ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό;

Δυστυχώς δεν ξέρουμε ακόμα πόσες μέρες πριν την εκδήλωση της αρρώστιας και πόσες μέρες μετά ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό.

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς και τα παιδιά μας;

Οι κανόνες είναι απλοί. Καταρχάς θα πρέπει να ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να πλένουμε καλά τα χέρια μας. Δεν πρέπει να ακουμπάμε με τα χέρια μας, τα μάτια, την μύτη και το στόμα, εκτός αν είμαστε σίγουροι ότι είναι πεντακάθαρα.

Δείτε ακόμα Οι παιδικές αρρώστιες του Χειμώνα και πως να προστατεύσετε τα παιδιά

Κάθε φορά που βήχουμε ή φτερνιζόμαστε να βάζουμε μαντηλάκι στο πρόσωπο και να παροτρύνουμε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Οι κανόνες που ισχύουν για τους μεγάλους ισχύουν και για τους μικρούς.

Πρέπει να φοράμε διαρκώς μάσκα;

Το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων της Αμερικής δεν συστήνει να φοράτε ρουτίνα μάσκα (Όταν δηλαδή κυκλοφοράτε σε δημόσιους χώρους). Μάσκα θα πρέπει να φοράνε τα ύποπτα κρούσματα και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Οξύ-αναπνευστικό σύνδρομο-SARS-στα παιδιά-συμπτώματα-αντιμετώπιση-

Photo via: onmed.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close