Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον Σπ. Μαζάνη!

Τα εμβόλια επιτρέπονται να γίνονται το καλοκαίρι; Υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι το παιδί με τη ζέστη; Πρέπει να γίνονται όλα τα εμβόλια στα παιδιά; Όσα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια των παιδιών για το καλοκαίρι θα τα βρείτε παρακάτω! Ο παιδίατρος Σπ. Μαζάνης από το tlife.gr απαντάει σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχετε…

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης θα σας ενημερώσει για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τα εμβόλια…
Ο 20ς αιώνας έφερε μια μεγάλη επανάσταση στον χώρο της υγείας. Αυτό οφείλεται στην πρόληψη νοσημάτων τα οποία προκαλούσαν βαριές αναπηρίες ακόμα και θανάτους στα παιδιά μέσω της ανακάλυψης και εφαρμογής των εμβολίων.
Μύθοι και αλήθειες γύρω από τους εμβολιασμούς δημιουργούνται κάθε τόσο στους γονείς ειδικά αν είναι πρωτάρηδες και γενικά δέχονται πολλές πληροφορίες από πάρα πολλές πηγές. Ας δούμε μερικές από αυτές τις απορίες και που είναι ο μύθος και που είναι η αλήθεια.
1. Δεν κάνουμε τα εμβόλια το καλοκαίρι γιατί έχει ζέστη. Μύθος!
Τα εμβόλια γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και τις 4 εποχές. Αν ήταν αλήθεια αυτό τότε στις ζεστές χώρες, όπως η Αφρική, δεν θα μπορούσαν να κάνουν ποτέ τα εμβόλια στα παιδιά τους. Ο μόνος λόγος για να αναβληθεί ο εμβολιασμός είναι μόνο αν το παιδί έχει πυρετό και όχι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Και επειδή το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών πρέπει να τηρείται ευλαβικά, τότε και το καλοκαίρι πρέπει να εμβολιάζουμε κανονικά τα παιδιά μας.
2. Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται όλα τα εμβόλια γιατί δεν εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια αυτές οι αρρώστιες στα παιδιά. Μύθος!
Οι ασθένειες αυτές έχουν μειωθεί ή ακόμα και εξαφανιστεί ακριβώς επειδή εμβολιάζεται συνεχώς ο παιδικός πληθυσμός. Αν για κάποιο λόγο σταματήσει να χορηγείται κάποιο εμβόλιο τότε οι ασθένειες θα ξαναπαρουσιαστούν και θα απειλείται η ζωή των παιδιών με επιδημίες.
3. Τα πολλά εμβόλια βομβαρδίζουν και αποδυναμώνουν το νοσολογικό σύστημα των παιδιών με τα πολλά αντιγόνα που χορηγούνται στον οργανισμό. Μύθος!
Αυτό δεν ισχύει και αποδεικνύεται από πολλές μελέτες ανασοαναγωγικότητας που έχουν γίνει. Τα εμβόλια σήμερα περιέχουν λιγότερα αντιγόνα απ’ ότι στο παρελθόν. Για παράδειγμα το εμβόλιο του κοκκύτη το παλιό ολοκυτταρικό περιείχε 3.000 αντιγόνα ενώ το σημερινό περιέχει μόνο 5 κλπ.
4. Τα εμβόλια έχουν σχέση με την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Μύθος!
Αυτή η υπόθεση έχει απορριφθεί από μελέτες που είχαν γίνει. Άλλωστε οι τεχνικές παραγωγής των εμβολίων αυτών δεν έχουν καμία σχέση με τους παλαιούς τρόπους παραγωγής.
5. Ορισμένα εμβόλια ενοχοποιήθηκαν ότι έχουν σχέση με την εμφάνιση αυτισμού ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Μύθος!
Αυτό δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων αυτών και των παραπάνω ασθενειών. Είναι λοιπόν εμφανές ότι δεν ευσταθούν οι προβληματισμοί και οι επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια των εμβολιασμών, άρα είναι αδικαιολόγητος ο φόβος που προκαλείται από πληροφορίες που δέχονται οι γονείς από πηγές αμφιβόλου αξιοπιστίας.

δείτε ακόμη:Ποια εμβόλια είναι απαραίτητα; Δείτε τη σχετική λίστα!

Με πληροφορίες από tlife.gr

Close