Όλη η αλήθεια πίσω από τα Παιδικά καλλιστεία: Ευγενής άμιλλα ή κακοποίηση των παιδιών;

Παιδικά καλλιστεία . Ένα πολύ ενδιαφέρον αρθρο που διάβασα στο mommyandthecity και θα ήθελα πολύ να μου πέιτε τη γνώμη σας!

Τα Παιδικά καλλιστεία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο χώρο στις βιομηχανίες θεάματος. Από μικρούς διαγωνισμούς μέχρι τα εθνικά παιδικά καλλιστεία σε κάποιες χώρες του εξωτερικού. Υπολογίζετε πως τα παιδικά καλλιστεία είναι μια βιομηχανία που αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι γονείς που επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους στα καλλιστεία συχνά υποστηρίζουν πως είναι επιλογή των παιδιών. Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις των παιδικών καλλιστείων στα παιδιά και πως επηρεάζουν τον ευαίσθητο ψυχισμό τους;

kallistia

Γιατί τα παιδιά συμμετέχουν στα Παιδικά καλλιστεία ;

Τα παιδιά είναι οι κυρίαρχοι της φαντασίας, έτσι δεν υπάρχει ερώτημα γιατί πολλά κορίτσια εμπλέκονται με τα κυκλώματα των παιδικών καλλιστείων απολαμβάνοντας κάποιες μέρες της ζωής τους ως σύγχρονες Σταχτοπούτες. Τα παιδιά δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα καλλιστεία χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους, έτσι η συμμετοχή των παιδιών, τελικά, εξαρτάται από την επιλογή των γονιών και όχι των παιδιών. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αριζόνας Martina M.Cartwright υπογραμμίζει αυτό το σημείο. Λέει πως αποτελεί το φαινόμενο «Πριγκίπισσα δια αντιπροσώπου» εξηγώντας πως η πραγματική έλξη για τα καλλιστεία πηγάζει από τους γονείς, οι οποίοι κερδίζουν κοινωνική αναγνώριση, αυτοπεποίθηση και χρήματα, όταν συμμετέχουν τα παιδιά τους.

kallisteia4

Πιθανές επιπτώσεις των παιδικών καλλιστείων: Διατροφικές διαταραχές και παραμορφωμένη εικόνα για το σώμα.

Τα καλλιστεία, ειδικά αυτά που απευθύνονται σε νεότερα παιδιά, εστιάζουν κυρίως στην εμφάνιση, στην ενδυμασία και στην φαινομενική «γλυκύτητα» του παιδιού. Οι διαγωνισμοί ταλέντων προκύπτουν σε κάποια καλλιστεία και συχνά αποτελούν δευτερεύον συστατικό αυτής της εμπειρίας. Έτσι, τα καλλιστεία διδάσκουν τα μικρά παιδιά πως πρέπει να εστιάζουν στην εμφάνιση, καθώς κρίνονται γι’αυτήν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση της εικόνας που πρέπει ένα παιδί να έχει για το σώμα, και οι ενήλικες οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε καλλιστεία ως παιδιά υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση.

kallisteia8

Όπως και στα περισσότερα καλλιστεία ενηλίκων, τα παιδικά καλλιστεία συχνά απαιτούν εξαντλητικές δίαιτες. Οι γονείς συχνά ενθαρρύνουν τα παιδιά να χάσουν γρήγορα βάρος για να μπορούν να χωρέσουν στις μικροσκοπικές στολές και στα μαγιό. Κάποιοι γονείς υποχρεώνουν τα παιδιά τους να κάνουν δίαιτες που τα βοηθούν να αποκτήσουν ενέργεια και ενθουσιασμό.Αυτές οι δίαιτες περιέχουν σχεδόν αποκλειστικά τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και ενεργειακά ποτά και διαρκούν αρκετές ημέρες. Αυτές οι δίαιτες μπορούν να βλάψουν ένα παιδί όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, και επίσης μαθαίνει στα παιδιά μια ανθυγιεινή προσέγγιση στο θέμα του φαγητού που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

kallisteia6

Παιδικά Καλλιστεία και σεξουαλικοποίηση των μικρών κοριτσιών.

Η σεξουαλικοποίηση είναι η τάση του να βλέπεις κάποιον ως αντικείμενο του σεξ, και στα παιδιά που συμμετέχουν στα καλλιστεία αυτό συμβαίνει από πολύ νωρίς. Τα παιδιά ντύνονται με άκρως υποβλητικά κοστούμια και μαθαίνουν πως μπορούν να κερδίσουν την προσοχή όταν είναι σέξυ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα και να διδάξει ένα άσχημο μάθημα, ότι η αξία της γυναίκα καθορίζεται, τουλάχιστον μερικώς, από την ιδιότητά της ως σεξουαλικό αντικείμενο.

kallisteia7

 

Οι ανθυγιεινές αξίες που χτίζονται από τους διαγωνισμούς ομορφιάς.

Παρότι κάποια καλλιστεία είναι σύντομα και απαιτούν μικρή συμμετοχή, ο κόσμος τους μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Τα παιδιά υιοθετούν λάθος αξίες, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας να κερδίσουν τον διαγωνισμό όποιο και αν είναι το κόστος. Τα ξεσπάσματα των παιδιών είναι συχνό φαινόμενο στα παρασκήνια των διαγωνισμών ομορφιάς, επίσης η συνεχόμενη συμμετοχή ενός παιδιού σε καλλιστεία μαθαίνει στα παιδιά πως η αξία τους πηγάζει από τον αριθμό των καλλιστείων που έχουν κερδίσει και πόσο όμορφα είναι. Ακαδημαϊκές επιδόσεις, κοινωνικές δεξιότητες, επιτεύγματα στον αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες κατάλληλες για παιδιά υποβαθμίζονται μπροστά στον κόσμο των καλλιστείων. Και επειδή ελάχιστα παιδιά θα μεγαλώσουν για να γίνουν μοντέλα, η συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξή τους, εστιάζοντας την προσοχή τους σε κάτι που είναι απίθανο να κάνουν ως ενήλικες.

kallisteia2

H πιο ακραία και τραγική περίπτωση ήταν η μαμά που υπέβαλλε την μόλις 8 ετών κόρη της στη διαδικασία του botox για πιο φρέσκο και λαμπερό δέρμα.

 

Close