Όταν το παιδί λέει σε τρίτους κάτι που δεν πρέπει

Είναι γνωστός ο αυθορμητισμός των παιδιών, τα οποία έχουν τη δυνατότητα από το να μαρτυρήσουν ένα μυστικό, μέχρι να προσβάλουν άθελά τους κάποιον τρίτο, φέρνοντάς σας σε εξαιρετικά άβολη θέση. Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις…

Αρχικά, όταν το παιδί πει κάτι προσβλητικό σε κάποιον τρίτο παρουσία σας, ζητήστε συγγνώμη εξ’ονόματός του και-ανάλογα τη συγκυρία-είτε απομονώστε για λίγο το παιδί προκειμένου να το συνετίσετε, είτε πάρτε το να φύγετε.
Με την πρώτη ευκαιρία, πείτε στο παιδί ότι δεν πρέπει να εκφράζει πάντοτε όσα έχει στο μυαλό του και να μην κρίνει τον άλλον από την εμφάνισή του, όταν η ατάκα του είχε να κάνει με κάτι τέτοιο.
Για να καταλάβει πόσο άσχημα έκανε να νιώσει τον άλλον, ζητήστε του να σας πει πώς θα αισθανόταν αν γινόταν αντίστροφα το σκηνικό. Το ζητούμενο δεν είναι να το κάνετε να νιώσει τύψεις κι ενοχές, αλλά να μπει στη θέση του άλλου για να μπορέσει στο μέλλον να συγκρατεί τον αυθορμητισμό του.
Μια από τις πιο κλασικές αυθόρμητες (για το παιδί) και άβολες (για εσάς) καταστάσεις είναι όταν δείχνει με το δάχτυλο κάτι που του κάνει εντύπωσει και σας παροτρύνει φωναχτά να το δείτε κι εσείς. Πείτε λοιπόν στο παιδί ότι δεν είναι καλό να δείχνουμε με το δάχτυλο και ότι είναι καλύτερο να σας λέει πιο διακριτικά το οτιδήποτε.
Από εκεί και πέρα, το παιδί μπορεί να μαρτυρήσει σε συγγενείς και φίλους κάτι που έχετε συζητήσει με το σύντροφό σας και φυσικά δεν είναι για να το μάθουν άλλοι. Φροντίστε λοιπόν να συζητάτε τα σοβαρά χωρίς την παρουσία του μικρού σας και όταν αυτό είναι αναπόφευκτο, ενημερώστε το ότι δεν πρέπει να το συζητήσει με κανέναν. Θα πρέπει δηλαδή να μάθει σταδιακά ότι «τα εν οίκω μη εν δήμω».
Τέλος, μάθετε στο παιδί ότι είναι πολύ άσχημο να υπερηφανεύεται σε άλλα παιδάκια για τα κατορθώματά του ή ότι έχει περισσότερα και πιο ακριβά παιχνίδια κτλ. Ο καθένας καταφέρνει πράγματα με γνώμονα τη δική του εξέλιξη, αποκτά όσα υλικά αγαθά έχει τη δυνατότητα και πρέπει να κοιτάει τη ζωή του και όχι να κάνει επίδειξη σε τρίτους.
Πηγή: mother.gr

Close