Ουρολοίμωξη στα μωρά. Πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει.η ιστορία μας

Καλησπέρα σας! Είμαι η Κωνσταντίνα Σ. και θα ήθελα να μοιραστώ την περιπέτεια που είχα με το 5 μηνών κοριτσάκι μου μαζί σας.
Η κόρη μου λοιπόν, ενώ είναι ένα πολύ ζωηρό και ευδιάθετο παιδί, είχε δύο μέρες που ήταν μέσα στην γκρίνια και πολύ κακοδιάθετη! Δεν έτρωγε καλά και την δεύτερη μέρα το βράδυ κατάλαβα ότι ανέβασε και πυρετό! Έπαιρνα την παιδίατρο τηλέφωνο, και δεν μπορούσα να τη βρω. Έτσι αναγκαστήκαμε να φύγουμε για το νοσοκομείο. Έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις εκεί και οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι έχει ουρολοίμωξη και πως θα χρειαστεί νοσηλεία.

Δείτε επίσης: Θερίζει ο στρεπτόκοκκος. Πως γυρνάει σε οστρακιά και πως να προφυλάξουμε τα παιδιά μας!

Όπως όλοι ξέρετε στα νοσοκομεία επικρατεί ένα χάος λόγω της πολυκοσμίας. Στα δωμάτια έχουν παιδιά μαζί με διαφόρων ειδών αρρώστιες και στους διαδρόμους επικρατεί μία γενικότερη φασαρία!
Για τους λόγους αυτούς, και επειδή έχουμε κάνει στη μικρή μας ιδιωτική ασφάλεια, υπογράψαμε, την πήραμε, και πήγαμε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο!

Εκεί έκανε πάλι όσες εξετάσεις χρειαζόταν και μείναμε δύο μέρες μέσα. Η μικρή μου άρχισε αμέσως μετά την αγωγή να καλυτερεύει και έτσι φύγαμε! Μας ενημέρωσαν οι γιατροί για την λοίμωξη, τι πρέπει να προσέχουμε και πώς να αντιμετωπίσουμε μια αντίστοιχη κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω για τους γονείς που ενδιαφέρονται, πως εμείς κάναμε ιδιωτική ασφάλεια της ΜΙΝΕΤΤΑ έπειτα από πολύ ψάξιμο.Γενικότερα να ξέρετε πως προσωπικά πιστεύω πως συμφέρει εκατό τοις εκατό η ιδιωτική ασφάλεια! Το παιδί έχει αμέσως την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε ιδιωτικό νοσοκομείο που καλύπτουν τα πάντα! Είτε νοσηλεία, είτε εξετάσεις! Και αν σκέφτεστε το οικονομικό αναλογιστείτε για λίγο πόσα χρήματα ξοδεύετε σε φάρμακα, αλλά και πόσα προσωπικά σας έξοδα όταν βρίσκεστε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Από προσωπική εμπειρία σας λέω πως δεν έχει καμία απολύτως διαφορά! Αξίζει πάντως να το ψάξετε…!!!
Ας αναφερθούμε όμως και στον λόγο που ειπώθηκαν όλα αυτά, την ουρολοίμωξη! Θα σας παραθέσω κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη λοίμωξη στα παιδιά μας για να είστε πλήρως ενημερωμένοι!

Δείτε επίσης: Τι να φάει το παιδί μου όταν υποφέρει από: δερματίτιδα, βρογχίτιδα, γαστρεντερίτιδα, δυσκοιλιότητα και πολλά άλλα!

Ουρολοίμωξη στα παιδιά
Τι είναι ουρολοίμωξη (urinarytractinfection, UTI);

H ουρολοίμωξη είναι μια συχνή μικροβιακή λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα σε βρέφη και μικρά παιδιά. Συχνά είναι δύσκολο να αναγνωρισθεί η ουρολοίμωξη στα παιδιά γιατί τα συμπτώματα με τα οποία παρουσιάζεται και τα κλινικά σημεία είναι μη ειδικά, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά κάτω τω 3 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;

Συνήθως στα μικρά παιδιά παρουσιάζεται ως πυρετός που δεν μπορεί να εξηγηθεί. πάνω από 38 και επιμένει για πάνω από ένα 24ωρο. Αυτό σημαίνει τα εξής:
• Όταν ένα παιδί παρουσιάζει δέκατα ή πυρετό μη υψηλό που περνάει μετά από 24 ώρες, ΔΕΝ επιβάλλεται η εξέταση ούρων για αποκλεισμό ουρολοίμωξης.
• Τα μικρά παιδιά εμφανίζουν πολλές ιώσεις και πυρετούς, μπορεί και 10 επεισόδια κατά την διάρκεια ενός έτους. Δεν θα πρέπει σε όλα αυτά τα επεισόδια να γίνεται εξέταση για ουρολοίμωξη, γιατί συχνά ο τρόπος λήψης του δείγματος (με σακουλάκι) οδηγεί σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα, σε υπερδιάγνωση ουρολοιμώξεων και σε αναίτιες εξετάσεις, θεραπείες και ταλαιπωρία γονιών και παιδιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις απλών ιώσεων ο γιατρός εκτιμά στοιχεία από το ιστορικό που οδηγούν στην εστία και στην προέλευση της ιογενούς λοίμωξης και του πυρετού (πχ καλά στοιχεία είναι όταν ο πυρετός δεν είναι σκέτος αλλά συνοδεύεται από συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, όπως συνάχι, βήχα, πονόλαιμο, όταν ο πυρετός είναι ήπιος και το παιδί φαίνεται καλά, όταν ο πυρετός δεν είναι υψηλός για δεύτερη μέρα, όταν άλλα μέλη της οικογένειας ή επαφές στον παιδικό έχουν περάσει τις τελευταίες μέρες ιογενή συνδρομή ή κρυολόγημα κλπ).
Επιπλέον συχνά στην κλινική εξέταση ανευρίσκεται η εστία της λοίμωξης, πχ ερυθρότητα στο αυτί, φάρυγγα, ακροαστικά κλπ. Επομένως ο ενημερωμένος κλινικός γιατρός προσπαθεί να ανιχνεύσει την πιθανότητα μιας σοβαρούς λοίμωξης όπως η ουρολοίμωξη, καθησυχάζοντας παράλληλα για την συντριπτική πλειονότητα των εμπύρετων επεισοδίων στα παιδιά και μην δημιουργώντας αναίτιο άγχος. Ανεξήγητος υψηλός πυρετός για πάνω από μία ημέρα δικαιολογεί την εξέταση ούρων στο παιδί με σωστό τρόπο.

Με ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστεί μια ουρολοίμωξη στο παιδί;

Μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα απλής κυστίτιδας (πόνο στην ούρηση και καύσος, διακεκομμένη και μικρή ροή ούρων, συχνουρία, θολά ούρα, χωρίς σημαντικό πυρετό).

Δείτε επίσης: Έτσι δεν θα κολλήσουμε γρίπη

Πως γίνεται καλύτερα η διάγνωση της ουρολοίμωξης;
Όταν αποφασίζεται εξέταση ούρων σε βρέφος και παιδί, η συνιστώμενη μέθοδος συλλογής των ούρων είναι το καθαρό πιάσιμό τους (cleancatchurinesample). Οι γονείς δίνουν υγρά στο παιδί ή η μητέρα θηλάζει το βρέφος, ανοίγει την πάνα και πλένει με σαπούνι και νερό την περιοχή, σκουπίζει και έπειτα αφήνει ανοιχτή την πάνα και με το βρέφος συνήθως αγκαλιά ή σε ύπνο περιμένει εκείνο να ουρήσει.

Υπάρχουν παιδιά με παράγοντες κινδύνου για ουρολοίμωξη;
Υπάρχουν. Στα παιδιά αυτά ο κλινικός γιατρός πρέπει να έχει μεγαλύτερη επαγρύπνηση και να ζητά εξέταση για ουρολοίμωξη με την παρουσία ήπιων σχετικών συμπτωμάτων.
• Παιδιά με ιστορικό προηγούμενων ουρολοιμώξεων
• Παιδιά με ιστορικό ανεξήγητων πυρετών που υποδεικνύει ανεπιβεβαίωτες ουρολοιμώξεις στο παρελθόν
• Παιδιά με χαμηλή ροή ούρων
• Παιδιά με διαπιστωμένη ανωμαλία του ουροποιητικού συστήματος πριν την γέννηση στον υπέρηχο (πχ υδρονέφρωση)
• Παιδιά με οικογενειακό ιστορικό νεφρικών νοσημάτων ή κυστεο-ουρητηρικής παλινδρόμησης ούρων.
• Παιδιά με επίμονο ιστορικό δυσκοιλιότητας
• Παιδιά με διογκωμένη ουροδόχο κύστη
• Παιδιά με ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά
• Παιδιά με στασιμότητα στην σωματική ανάπτυξη
• Παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση

Δείτε επίσης: Πώς θα καταλάβετε ότι το μωράκι σας έχει ωτίτιδα

Ποια παιδιά με πιθανή ουρολοίμωξη χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο;
Βρέφη κάτω των 3 μηνών με ανεξήγητο πυρετό άνω των 38 θα πρέπει να παραπέμπονται στο νοσοκομείο για αποκλεισμό ουρολοίμωξης και περαιτέρω φροντίδα. Παιδιά με σοβαρά συμπτώματα και επίμονο υψηλό πυρετό μπορεί επίσης να χρειαστούν παραπομπή στο νοσοκομείο.

Πως θεραπεύεται η ουρολοίμωξη; Ποια αντιβιοτικά πρέπει να δοθούν;
Πριν βγει το αποτέλεσμα της καλλιέργειας ούρων χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά με όσο γίνεται στενότερο φάσμα και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης μικροβιακής αντίστασης.

Σε ήπια επεισόδια ουρολοίμωξης, πχ κυστίτιδα χωρίς πυρετό σε μεγαλύτερα των 3 μηνών παιδιά, η διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά που συστήνεται είναι 3 ημέρες

Σε κάθε περίπτωση και πριν χορηγηθεί αντιβίωση, είναι απαραίτητο να έχει σταλεί τουλάχιστον ένα δείγμα ούρων στο μικροβιολογικό για γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων και εξακρίβωση ευαισθησίας για καθορισμό της σωστής επιλογής αντιβιοτικού.
Σε κάθε περίπτωση, εάν παρά την χορήγηση αντιβιοτικών το βρέφος ή παιδί δεν καλυτερεύει μέσα σε 24 με 48 ώρες, πρέπει να δίνεται οδηγία στους γονείς να φέρνουν το παιδί πίσω στον γιατρό για επανέλεγχο.

Πως μπορούμε να προλάβουμε μια ουρολοίμωξη;
Αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και επαρκώς δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Εκπαιδεύουμε το παιδί να μην καθυστερεί την ούρηση, να μην κρατάει τα ούρα του για πολλή ώρα και να αδειάζει την κύστη του όσο γίνεται καλύτερα.
Ενθαρρύνουμε το σκούπισμα από τα γεννητικά όργανα προς τον πρωκτό και όχι το ανάποδο.

Με πληροφορίες από το pediatros-thes.gr

Close