Καλησπέρα σε όλους σας! Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία εμπειρία που είχα με την ανιψιά μου πριν περίπου δυο βδομάδες, η οποία είναι 9 χρονών.
Το παιδί ξαφνικά ένα βράδυ ανέβασε 40 πυρετό. Την επόμενη μέρα το πρωί και παρότι είχε πάρει αντιπυρετικά συνέχισε να ψήνεται στον πυρετό…Οι γονείς της την πήγανε στη γιατρό που την παρακολουθεί και τους ενημέρωσε πως έχει ίωση… Ο πυρετός όμως συνεχίστηκε χωρίς καμία βελτίωση, ενώ αντιθέτως φαινόταν να χειροτερεύει. Η παιδίατρός ωστόσο ισχυριζόταν πως είναι απλά μία ίωση και πως θα περάσει. Τέσσερις μέρες μετά, με πυρετό στα ύψη βγάζει σε όλο το σωματάκι του εξανθήματα! Την τρέξανε λοιπόν στην Αθήνα σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο .
Δείτε επίσης: Τι να φάει το παιδί μου όταν υποφέρει από: δερματίτιδα, βρογχίτιδα, γαστρεντερίτιδα, δυσκοιλιότητα και πολλά άλλα!
Εκεί τους είπαν ότι το παιδί έχει στρεπτόκοκκο ο οποίος είχε γυρίσει σε οστρακιά. Πάθαμε όλοι σοκ καθώς δεν ήμασταν ενημερωμένοι καθόλου για τη λοίμωξη και τρομάξαμε. Ευτυχώς οι γιατροί εξήγησαν αναλυτικά περί τίνος πρόκειται και πως η παιδίατρος έπρεπε να έχει κάνει στο παιδί streptest αφού είχε τα συμπτώματα. Εν τέλει η μικρή ήταν τυχερή που την πήγανε στο ιδιωτικό γιατί θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ χειρότερα, της έδωσαν την κατάλληλη αντιβίωση και γυρίσανεσπίτι. Καλά δεν το συζητώ, εννοείται πως αλλάξανε παιδίατρο…!!!
Σας παραθέτω κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον στρεπτόκοκκο και την οστρακιά για να ενημερωθείτε και εσείς και να ξέρετε τόσο τα συμπτώματα όσο και το πώς να το αντιμετωπίσετε. Γιατί πιστέψτε με θερίζει τον τελευταίο καιρό στα παιδιά, μην την πατήσετε κι εσείς όπως κι εμείς!
Δείτε επίσης: Γρίπη ή κρυολόγημα; Αυτές είναι οι 9 διαφορές στα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Οστρακιά
Tι είναι η οστρακιά;
Η οστρακιά προκαλείται από την είσοδο στο σώμα, μέσω του λάρυγγα, του μικροβίου του στρεπτόκοκκου, που επίσης προκαλεί αμυγδαλίτιδα. Εάν δεν χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και παράγουν μία τοξίνη ή δηλητήριο, που εισάγεται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί λοίμωξη, ύστερα από μία περίοδο επώασης που διαρκεί από 1 έως 7 ημέρες. Πλήττει συνήθως παιδιά 3 με 10 χρονών.
Πως μεταδίδεται η οστρακιά;
Από άνθρωπο σε άνθρωπο με τις εκκρίσεις του στόματος. Μπορεί δυο αδελφάκια να μολυνθούν από τον ίδιο στρεπτόκοκκο, το ένα να εμφανίσει οστρακιά και το άλλο όχι.
Πως εκδηλώνεται η οστρακιά;
Τα συμπτώματα της οστρακιάς ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Την πρώτη ημέρα, το παιδί παρουσιάζει υψηλό πυρετό (που φθάνει τους 40οC), ερυθρότητα και πόνο στον λαιμό. Μπορεί να υπάρχει πονοκέφαλος, στομαχόπονοι, έμετοι.
Σύντομα, στο πρόσωπο του παιδιού εμφανίζεται ένα ζωηρό κόκκινο (πορφυρό) εξάνθημα, το οποίο καλύπτει όλο το πρόσωπο εκτός από την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης το εξάνθημα είναι έντονο στις μασχάλες και τους βουβώνες.Ακολούθως το εξάνθημα, το οποίο μπορεί να δημιουργεί φαγούρα, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα, τα χέρια και τα πόδια του παιδιού.
Εν τω μεταξύ, η θερμοκρασία του παιδιού αρχίζει να πέφτει και η γλώσσα του αποκτά ζωηρό κόκκινο χρώμα. Ως την έκτη ημέρα, το εξάνθημα υποχωρεί και μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει το δέρμα κυρίως στα χέρια και τα πόδια. Το ξεφλούδισμα μπορεί να διαρκέσει άλλες 10-14 ημέρες.
Πως γίνεται η διάγνωση στην οστρακιά;
Από το ιστορικό και την κλινική εικόνα. Ο παιδίατρος μπορεί να κάνει εξέταση από εκκρίσεις του λαιμού με ειδικό βαμβάκι.
Δείτε επίσης: Μολυσματική τέρμινθος στα παιδιά: Τι είναι και πώς θεραπεύεται
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της οστρακιάς;
Οι δύο κύριοι κίνδυνοι που είναι, ωστόσο, σπάνιοι, είναι ο ρευματικός πυρετός και μία μορφή σπειραματονεφρίτιδας. Η περίοδος που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.
Πως αντιμετωπίζεται η οστρακιά;
Ενημερώστε τον παιδίατρο, ο οποίος είναι πιθανόν να συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό για 10 μέρες. Είναι σημαντικό να τηρηθεί η αγωγή για 10 μέρες.Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να δοθεί αντισηπτικό στοματικό διάλυμα. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως χωρίς επακόλουθα.
Στο σπίτι, άφθονα υγρά, καλό πλύσιμο των χεριών, ξεκούραση αν χρειάζεται και αντιπυρετικά συνήθως αρκούν.
Μην στείλετε το παιδί στο σχολείο/ παιδικό μέχρι να δοθεί αντιβίωση για 24-48 ώρες τουλάχιστον.
Πηγή ιατρικών πληροφοριών pediatros-thes.gr Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος