Παιδί Τοξότης: ζωηρό, ανέμελο, ανυπόμονο, έξυπνο, περιπετειώδες

Από την Έλλη Ντράκοβιτς

Ο χαρακτήρας του και η σχέση του με τους γονείς του ανάλογα με το ζώδιο τους!

Το τοξοτάκι είναι ζωηρό, ανέμελο, ανυπόμονο, έξυπνο, περιπετειώδες. Ένας μικρός Ιντιάνα Τζόουνς στο σπίτι σας. Από πολύ μικρό βιώνει το περιβάλλον του σαν ένα πεδίο πρόσφορο για εξερεύνηση, όπου μέσα σ’ αυτό θα επεκταθεί φυσικά και πνευματικά.

Η αναζήτηση της εμπειρία για το τοξοτάκι είναι σχεδόν «ένστικτο», ισχυρό όσο και το ένστικτο της επιβίωσης. Αυτονομείται γρήγορα γιατί υπάρχει εκεί έξω ένας ολόκληρος κόσμος άγνωστος που πρέπει να τον ανακαλύψει. Η περιέργειά του για οτιδήποτε κινείται ή είναι σταθερό γύρω του είναι αχόρταγη αλλά όσο περισσότερο πλησιάζει στο αντικείμενο της έρευνάς του τόσο χάνει το ενδιαφέρον του και προσελκύεται από κάτι καινούργιο. Αυτό μπορεί να το συνοδεύει σ’ ολόκληρη τη ζωή του και να κάνει χαοτικό τον τρόπο της ζωής του.

Η πηγαία χαρά, ο ενθουσιασμός , η πληθωρικότητας στην έκφραση, η προσαρμοστικότητά του, το γεγονός ότι σπάνια γκρινιάζει, το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό στο περιβάλλον του. Ακόμα και οι σκανδαλιές του αντιμετωπίζονται με χαμόγελα συγκατάβασης γιατί το μικρό έχει τον «τρόπο» του και στη διαολιά.

Του αρέσει να δοκιμάζει τα όριά του. Η έλλειψη φόβου, η ανεξαρτησία, η τάση του για περιπέτεια το κάνουν τολμηρό και ριψοκίνδυνο. Αυτό βέβαια προκαλεί μεγάλη αγωνία στους γονείς του. Όσο είναι μικρό, είναι πολύ σημαντικό να έχει ένα χώρο δικό του, ασφαλή με βιβλία και παιχνίδια και την ελευθερία να κινείται μέσα σ’ αυτόν χωρίς απαγορεύσεις για να περνά δημιουργικό χρόνο μόνο του αλλά και με τους φίλους του. Αργότερα θα προτιμά να βρίσκεται περισσότερο έξω παρά μέσα στο σπίτι. Αγαπά τα ταξίδια, τη φύση, τις εκδρομές και τα βιβλία. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά για την ανάπτυξή του γιατί στην ουσία εκπληρώνουν την αγάπη του για επέκταση, εμπειρία και μάθηση. Επίσης είναι πολύ γενναιόδωρο στην διακίνηση των ιδεών του και τις μοιράζεται με τους δικούς του και τους φίλους του.

Δείτε ακόμα: Το παιδί Ιχθύς έχει ευαίσθητη καρδιά κερδίζει και δίνει την αγάπη του σε όλους όσους βρίσκονται γύρω του

Χαρακτηριστικό στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας του είναι η αισιοδοξία. Στατιστικά, το τοξοτάκι ως ενήλικας, έχει τις λιγότερες πιθανότητες απ’ όλα τα ζώδια να υποφέρει από ψυχικές διαταραχές και παιδικά τραύματα. Όμως η υπερβολική και παράλογη αισιοδοξία όπου τα πάντα διεκπεραιώνονται από τον «από μηχανής θεό» και από την προστασία της τύχης, σε συνδυασμό με την αυτάρκεια και την αίσθηση αποδοχής από το περιβάλλον του μπορεί να το οδηγήσουν σε εύκολες επιλογές. Η τεμπελιά, η αναβλητικότητα, η αμεριμνησία είναι κάποιες από αυτές. Καλό θα ήταν οι γονείς είναι του διδάξουν πώς να οργανώνει το χρόνο και τις δραστηριότητές του, την υπομονή και την υπευθυνότητα, ξεκινώντας από απλά πράγματα όπως την ευθύνη του δωματίου του και των παιχνιδιών του. Ευεργετική θα ήταν η παρουσία ενός ζώου στο σπίτι, που θα το φροντίζει το ίδιο το παιδί για τρείς λόγους: γιατί αγαπά πολύ τα ζώα, για να εκπαιδευτεί στην υπευθυνότητα και για να συνδεθεί συναισθηματικά.
Ελεύθερο, ανεξάρτητο, ειλικρινές και ταυτόχρονα αθώο είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να έχει περίεργα αποτελέσματα. Από τη μια η άρνηση προσαρμογής των κανόνων που διέπουν την κοινωνική ζωή από την άλλη η ειλικρίνειά του μπορεί να το κάνουν αγενές και απότομο. Μπορεί να πει μια αλήθεια με τρόπο προσβλητικό, όμως χωρίς κακία και χωρίς πρόθεση.

Είναι πολύ κοινωνικό με υψηλή αυτοεκτίμηση. Του αρέσει να έχει πολλούς φίλους να είναι η ψυχή της παρέας χωρίς να διεκδικεί ρόλους ηγετικούς ή αρχηγικούς κάτι που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους συνομήλικούς του.

Το μυαλό του είναι εύστροφο, αφομοιώνει εύκολα τις γνώσεις που του προσφέρονται αρκεί να μην είναι βαρετός ο δάσκαλος. Αλλιώς χάνει κάθε ενδιαφέρον και μπορεί να γίνει τελείως αδιάφορο ή ο ταραξίας της τάξης. Ο τρόπος σκέψης του είναι αφαιρετικός με την αντίληψη του συνόλου κυρίαρχη. Μεγαλώνοντας μπορεί να έλκεται από τη φιλοσοφία και τις ξένες γλώσσες τις οποίες μαθαίνει πολύ εύκολα από μικρή ηλικία.

Δείτε ακόμα: Παιδί Καρκίνος: είναι ευγενικό, τρυφερό και με έντονη διαίσθηση!!

Έχει ανάγκη να βρίσκεται σε επαφή με πολύ κόσμο, να μιλάει, να κινείται πολύ και όλη αυτή η ταχύτητα και η εξωστρέφεια μπορεί να σημαίνει ένα έλλειμμα δομής στην προσωπικότητά του. Η δικαιοσύνη, η εντιμότητα και η ειλικρίνεια μπορούν να αποτελέσουν ένα σταθερό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα κτίσει μια προσωπικότητα που θα ωριμάσει και θα εξελιχθεί χωρίς να πληγεί το μεγαλύτερο ταλέντο του, το ταλέντο να είναι ευτυχισμένο.

Σχέσεις με γονείς

Γονείς στα ζώδια της φωτιάς

Είναι πολύ μεγάλη η ευχαρίστηση από αυτή τη συνύπαρξη, ο τρόπος επικοινωνίας τους βγαίνει φυσικά και αβίαστα. Ο κόσμος υπάρχει για να τον κατακτήσουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Με την ενέργεια και την αγωνιστικότητά του ο Κριός, με την αδιαμφισβήτητη μεγαλοπρέπειά του ο Λέων, με την εξερεύνησή του ο Τοξότης. Υπάρχει μία υπερβολή στην έκφραση ενθουσιασμού τους για το γονικό τους ρόλο που είναι πολύ ενθαρρυντικός για παιδιά συνεσταλμένα ή με χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά μπορεί να ενισχύσει τον εγωκεντρισμό σε παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση όταν ο γονιός θεωρεί ότι η πειθαρχία και τα όρια καταστέλλουν την ελευθερία του παιδιού.

Ο Κριός με το παιδί του τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός. Ενθουσιώδης, ανυπόμονοι, επιτρέπουν το παιδί εκδηλώσει την ανεξάρτητη και ελεύθερη φύση του. Κοινή η τάση τους όταν ξεκινούν κάτι να το κάνουν με πάθος και ένταση και στη συνέχεια είτε βαριούνται (Κριός) είτε βρίσκουν κάτι άλλο ακόμα πιο ενδιαφέρων (Τοξότης). Αυτή η στάση περιορίζει τις πιθανότητες για το παιδί ν’ αποποιηθεί την ταμπέλα του «ανεύθυνου». Είναι πολύ σημαντική η παρουσία άλλου μέλους της οικογένειας, πιο πρακτικού που θα βοηθήσει το παιδί να οργανώσει πρακτικά θέματα που αφορούν τη ζωή και τα ενδιαφέροντά του.

Ο Λέων είναι επίσης ευτυχής μ’ αυτό το χαρούμενο παιδί, ζούνε σαν πρωταγωνιστές σε θεατρική παράσταση. Είναι και οι δύο γενναιόδωροι, εξωστρεφής, αισιόδοξοι. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσει ο γονιός όταν προσπαθήσει να βάλει κάποια όρια στο παιδί. Δεν είναι και η πιο εύκολη περίπτωση να πειθαρχήσει ένα τοξοτάκι, ιδιαίτερα όταν αυτά τα όρια έχουν ως αποδέκτη την κοινωνική έγκριση. Ο γονιός ενδιαφέρεται αρκετά για την αποδοχή και αναγνώριση του κοινωνικού του περίγυρου, το παιδί καθόλου. Χρειάζεται ουσιαστικούς λόγου, λογικά επιχειρήματα και συζήτηση με ίσους όρους για να πειστεί.

Οι Τοξότες περνάνε πολύ ευχάριστα μαζί, δεν βαριούνται και εφευρίσκουν πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους να περνούν το χρόνο τους. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι ευτυχής και συνεχής. Έχουν την ίδια ανάγκη για ελευθερία και ανεξαρτησία. Αν ο γονιός είναι ώριμος, θα βρει τον τρόπο να διαχειριστεί την τάση του παιδιού για ανευθυνότητα διδάσκοντάς του τις αξίες που διέπουν την κοινωνική ζωή και την ευθύνη να αναπτύξει τα χαρίσματά του με τον πιο δημιουργικό τρόπο

Γονείς στα ζώδια του αέρα.

Αγαπούν τις προκλήσεις του γονικού τους ρόλου, τους αρέσει πολύ, κυρίως του Διδύμους και τους Ζυγούς, να παίζουν με τα παιδιά τους. Η πνευματική τους διαύγεια, προσφέρει στο παιδί τα ερεθίσματα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Αυτό που είναι απαραίτητο, ίσως ξεπερνώντας τον εαυτό τους, είναι να θέσουν σε μια βάση πιο ρεαλιστική στο θέμα του αφορά τη σχέση μεταξύ ανταμοιβής και κόπου. Η παράλογη αισιοδοξία του παιδιού, η μη ρεαλιστική αντιμετώπιση των δυνατοτήτων του μπορεί να έχει ως συνέπεια την κατασπατάληση όλων των χαρισμάτων του.

Ο Δίδυμος ως γονιός είναι αρκετά συμβατός με το τοξοτάκι. Τους αρέσουν οι προκλήσεις και οι εναλλαγές και βαριούνται τις νόρμες και ότι είναι στατικό. Τα ενδιαφέροντά τους είναι κοινά αλλά οι αφετηρίες διαφορετικές. Για τον με γονιό κύριο αίτημα για την ολοκλήρωσή του είναι η αναζήτηση της πληροφορίας για το παιδί η αναζήτηση της εμπειρίας. Συχνά ο γονιός αδυνατεί να απαντήσει ικανοποιητικά στα ερωτήματα του παιδιού που αφορούν θέματα υπαρξιακά ή φιλοσοφικά και αυτό στη εφηβεία μπορεί να γίνει αίτιο προστριβών. Το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά.

Ο Ζυγός με το τοξοτάκι έχουν μια αρμονική και ενδιαφέρουσα σχέση. Είναι από τους γονείς που μπορούν να ικανοποιήσουν την αδιάκοπη ανάγκη του για κίνηση και εξερεύνηση και να διδάξουν στο παιδί τους την αξία της διπλωματίας και της ευγένειας ως τρόπο ζωής αλλά και ως μέσο για να παίρνει αυτό που θέλει χωρίς να γίνεται απότομο ή αγενές. Ο γονιός πρέπει να είναι λιγότερο υποχωρητικός απέναντι στις υπερβολές του παιδιού. Θέτοντάς του όρια το προστατεύει από τον ίδιο του τον εαυτό και το βοηθά να ωριμάσει.

Με τον Υδροχόο οι σχέση είναι εξαιρετική και για τους δύο. Η ανάγκη τους για ανεξαρτησία, ελευθερία, πειραματισμό και πρωτοπορία κάνει την επικοινωνία τους πολύ διαδραστική. Το παιδί παίρνει πολλά ερεθίσματα μέσα στο σπίτι, πράγμα πολύ σημαντικό για την διανοητική του εξέλιξη. Ο γονιός, αφοσιωμένος και σταθερός στα ενδιαφέροντά του , διδάσκει στο παιδί την επιμονή για την επίτευξη των στόχων του.

Γονείς στα ζώδια της γης

Μπορεί να είναι βαρετοί για αυτό το παιδί, συντηρητικοί, να μην μπορούν να καλύψουν αυτό που λέγεται χάσμα των γενεών, ίσως να είναι και καταπιεστικοί αλλά ο ρόλος τους στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι πολύ σημαντικός: το βοηθούν να δομήσει μια προσωπικότητα πιο ρεαλιστική και συνετή.

Για τον Ταύρο το τοξοτάκι είναι πρόκληση, είτε θα τον φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είτε θα τον αναμορφώσει, θα τον κάνει ν’ αλλάξει τη στάση και τις προτεραιότητες της ζωή του, ξεκινώντας από την παραδοχή ότι η ευτυχία δεν έχει πάντα υλικό αντίκρισμα. Και οι δύο έχουν μια βαθιά πίστη στη ζωή και στο εαυτό τους και αν η σχέση τους λειτουργήσει αρμονικά (αυτό βέβαια είναι ευθύνη του γονέα) τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί να αναπτύξει τα χαρίσματα και τα ταλέντα του.

Με τον Παρθένο οι διαφορές έγκεινται κυρίως στον τρόπο που αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τον πραγματικό κόσμο. Ο Παρθένος έχει μία εμμονή με τη λεπτομέρεια, ο Τοξότης έχει αντίληψη του συνόλου, οι λεπτομέρειες του διαφεύγουν γιατί απλά η αχόρταγη περιέργειά του δεν σπαταλάει το χρόνο της για τέτοιου τύπου αναλύσεις. Αυτό είναι ικανό από μόνο του να τρελάνει τον Παρθένο, όπως και η αδιαφορία του για την τάξη και την οικονομία δυνάμεων. Ας το αποδεχθεί και ας εστιάσει στη χαρά και το γέλιο που μπορεί να προσφέρει αυτό το παιδάκι.

Ο Αιγόκερως παραδοσιακά αντιπροσωπεύει την πατρική φιγούρα (άσχετα αν αναφερόμαστε στη μητέρα ή στον πατέρα) και έχει ανάγκη από την ιεραρχία για να νιώθει ότι τα πράγματα είναι σωστά τακτοποιημένα γύρω του. Το παιδάκι δε θα δεχτεί ποτέ αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως μητρική ή πατρική εξουσία. Έτσι οι δυσκολίες προκύπτουν όταν ο γονιός θέλει να περάσει στο παιδί κανόνες συμπεριφοράς και τις αξίες του. Ο τρόπος θα παίξει μεγάλο ρόλο γιατί το παιδί μπορεί να γίνει πολύ αντιδραστικό. Το χιούμορ μπορεί να σώσει την κατάσταση, να περάσει αυτά που θέλει με τρόπο ευχάριστο και ελκυστικό στο παιδί.

Δείτε ακόμα: Το παιδί Παρθένος : είναι παρατηρητικό, ευφυές και σέβεται τη γνώση.

Γονείς σε ζώδια του νερού.

Είναι εξαιρετικά συναισθηματικοί και συνδεδεμένοι με τα παιδιά τους. Η αγάπη τους εκδηλώνεται συχνά με τρόπο ασφυκτικό και απόλυτο (οι Καρκίνοι και οι Σκορπιοί). Ανταποκρίνονται διαισθητικά στις ανάγκες των παιδιών τους οπότε θα αναγκαστούν να διαχειριστούνε την τάση τους να είναι υπερπροστατευτικοί. Μπορεί να νιώθουν ματαίωση μέσα στο γονικό τους ρόλο, να νιώθουν είτε ότι δεν παίρνουν την αφοσίωση που τους αξίζει είτε ότι δεν εκτιμάται η δική τους. Είναι σημαντικό να μη φορτώνουν τα παιδιά τους με ενοχές που σχετίζονται με την ανταπόκριση στα δικά τους συναισθήματα.

Ο Καρκίνος και το τοξοτάκι έχουν ένα κοινό τόπο: την ανάγκη τους για επέκταση και ανάπτυξη. Στο συναισθηματικό πεδίο ο Καρκίνος, στο γνωστικό ο Τοξότης. Ο Καρκίνος εξαιρετικά δεκτικός, προσπαθεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη του παιδιού για περιπέτεια έξω από το προστατευτικό περιβάλλον του σπιτιού και της οικογένειας. Αυτό μπορεί να του δημιουργεί χίλιες δυό αγωνίες, σχετικά με την ασφάλεια του παιδιού. Υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές αν αφεθεί στην χαρούμενη διάθεση του παιδιού και αποδεχτεί την πιθανότητα να είναι ένα πανηγύρι η ζωή. Η γκρίνια και η εξάρτηση απομακρύνουν το παιδί. Ο δημιουργικός χρόνος που περνούν μαζί μπορεί να είναι πολύ σημαντικός για τη σύνδεση μεταξύ τους. Παιχνίδια που έχουν σχέση με εξερευνήσεις, ιστορία και αρχαιολογία ικανοποιούν και τους δύο.

Ο Σκορπιός γενικά είναι απαιτητικός, έχει πολλές προσδοκίες και θέλει να γίνονται τα πράγματα με το δικό του τρόπο. Πρέπει καταρχήν ν’ αποδεχτεί την προσωπικότητα του παιδιού του. Η αγωνία του για το πώς θα μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει αργότερα τον πραγματικό κόσμο είναι βάσιμη και κατά μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την διαπαιδαγώγησή του. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και υπευθυνότητας . Να διδάξει στο παιδί την ανάληψη των ευθυνών του με τρόπο λιγότερο συγκρουσιακό από αυτό που του είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσει. Παίζοντας μαζί του θα εκτιμήσει την ικανότητα του παιδιού να είναι ευτυχισμένο. Οι σχέσεις μεταξύ τους είναι πιο αρμονικές όταν (ως διπλανά ζώδια συμβαίνει συχνά) έχουν τον Ερμή ή την Αφροδίτη, ο ένας στο ζώδιο του άλλου, ή και οι δύο στο ίδιο ζώδιο.

Ο Ιχθύς είναι από τους γονείς που προσαρμόζονται αυτόματα σχεδόν διαισθητικά, στις ανάγκες της προσωπικότητας του παιδιού τους. Ασχολείται αρκετό δημιουργικό χρόνο με το παιδί και συνήθως προσπαθεί να το φέρει σ’ επαφή με καλλιτεχνικές δραστηριότητες που απαιτούν κάποια συγκέντρωση, φαντασία και έκφραση του εσωτερικού του κόσμου. Η δυσκολία του να υπερασπιστεί τις θέσεις του σε θέματα πειθαρχίας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Τα όρια που θέλει να θέσει συνήθως είναι ασαφή και επηρεάζονται από τη διάθεσή του. Πρέπει να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο αξιών και συμπεριφοράς βοηθώντας το παιδί να ωριμάσει.

Πηγή: all4mama
Close