Παιδίατρος ξεσπά με μία δημοσίευσή του, αφού τώρα που οι ιώσεις είναι σε έξαρση, τα φαρμακεία έχουν βασικές ελλείψεις ακόμη και στα αντισταμινικά.
Τον τελευταίο καιρό έχει παρουσιαστεί μεγάλη αύξηση των ιώσεων αλλά παρόλα αυτά φαίνεται πως στα φαρμακεία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα όπως είναι οι αντιβιώσεις, ακόμη και τα αντισταμινικά. Εκτός αυτών, αύξηση έχουν παρουσιάσει και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά και η εποχική γρίπη.
Ο παιδίατρος Γ. Χαρίτος φαίνεται πως ξεσπά μέσα από μία δημοσίευσή του στο Facebook σχετικά με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση ενώ ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντά. Διαβάστε παρακάτω την δημοσίευση του παιδιάτρου και την απάντηση του υπουργού:
Δείτε ακόμα Πόνος στο στήθος στα παιδιά : Αιτίες και αντιμετώπιση
Τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, της εποχικής γρίπης αλλά και των ιώσεων. Οι επιστήμονες αναφέρουν πιο συγκεκριμένα ότι έχουν αυξηθεί οι ιογενείς ιώσεις του Χειμώνα και δεν είναι λίγα τα παιδιά που νοσηλεύονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
«Αρκετά παιδιά χρειάζονται νοσηλεία όχι όμως στον βαθμό όταν βρισκόμασταν σε περίοδο επιδημίας. Έχει αυξηθεί σημαντικά η νοσηλεία αυτές τις ημέρες ενώ αυξήθηκε και η νοσηρότητα», εξηγούν οι παιδίατροι.
Τα συμπτώματα είναι τις περισσότερες φορές συνάχι, πονόλαιμος, βήχας και πυρετός. Κι ενώ διανύουμε τέτοιες μέρες φαίνεται πως υπάρχει έλλειψη σημαντικών φαρμάκων, με αρκετά από αυτά να αφορούν την παιδική υγεία, την αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα.
Δείτε ακόμα Αμοιβάδωση στα παιδιά : Τί είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Η έλλειψη αυτή παρατηρείται διότι υπάρχουν προβλήματα στην διαδικασία παραγωγής, προβλήματα στην διανομή και ίσως η πανδημία να έχει ένα μέρος ευθύνης σε αυτό. Ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος λοιπόν με αφορμή αυτήν την κατάσταση προχώρησε σε μία δημοσίευση αρκετά καυστική.
Η δημοσίευση του παιδίατρου Γιώργου Χαρίτου
“UGANDA
Σε έλλειψη το Xozal? Σε έλλειψη και το Aerius. Σε έλλειψη το Soldesanil?
Σε έλλειψη και το Nasonex. Σε έλλειψη το Flixotide? Σε έλλειψη και το Singulair. Αντε ωραία. Αμα έρθει κανένα παιδί με άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα στο ιατρείο, το μόνο που μου απέμεινε είναι να πάρω τηλέφωνο την μάνα μου να το ξεματιασει.”
Η απάντηση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη προς τις διαμαρτυρίες γιατρών και πολιτών
“Το πρόβλημα της επάρκειας φαρμάκων εντοπίζεται αφενός στο σκέλος των παράλληλων εξαγωγών, (σ.σ. φθηνά φάρμακα στην Ελλάδα εξάγονται στο εξωτερικό σε ακριβότερες τιμές), ωστόσο, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης αναδείχθηκαν και άλλοι παράγοντες.
Υπάρχει απουσία πρώτων υλών σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης και η απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε φάρμακα που είναι χαμηλού κόστους και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα.
Αναφέρομαι σε παγκόσμια επίπεδα και για αυτό η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτή τη φορά το πρόβλημα επάρκειας εντοπίζεται πρωτίστως σε φάρμακα χαμηλής αξίας και δεν εντοπίζεται πρωτίστως στα φάρμακα υψηλού κόστους που άλλες φορές συνέβαινε και αφορούσε κυρίως τις παράλληλες εξαγωγές όπως τις περιγράψατε.
Δείτε ακόμα Οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στα παιδιά: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
Υπάρχουν νόμοι, που απαγορεύουν κατά περίπτωση τις εξαγωγές σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση προσπαθεί -όπου είναι δυνατόν- να υπάρχει απαγόρευση εξαγωγών σε άλλες χώρες. Από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούμε να εισάγουμε φάρμακα και αυτό το πρόβλημα το υπουργείο προσπαθεί να το επιλύσει με εισαγωγές μέσω του ΙΦΕΤ. “
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες