πόνος-στο-στήθος-στα-παιδιά-αίτια-αντιμετώπιση-

Ο πόνος στο στήθος, όταν εκδηλώνεται στα παιδιά συνδέεται με καρδιακές παθήσεις; Πρέπει να ανησυχήσουμε; Δείτε τα αίτια που τα παιδιά εκδηλώνουν πόνο στο στήθος, την αντιμετώπιση και πόσο σοβαρό είναι αυτό το σύμπτωμα.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που πανικοβλημένοι πηγαίνουν στον παιδίατρο ή στον καρδιολόγο και λένε πως το παιδί τους πονάει στο στήθος. Δυστυχώς, ο πόνος στο στήθος είναι κακό σύμπτωμα, τουλάχιστον για τους μεγάλους, αφού συνδέεται με καρδιακές παθήσεις.

Επίσης δεν είναι λίγα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά και δεν είναι εξίσου λίγα τα παιδιά που φεύγουν από την ζωή εξαιτίας αυτών. Δικαιολογημένα λοιπόν οι γονείς ανησυχούν. Πόσο σοβαρό είναι αυτό το σύμπτωμα; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και γιατί το παιδί το εκδηλώνει; Διαβάστε παρακάτω: 

Πόνος στο στήθος στα παιδιά: Γενικές πληροφορίες

Τις πιο πολλές φορές για πόνο στο στήθος παραπονιούνται παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία ή στην εφηβεία. Τα παιδιά νιώθουν αυτόν τον πόνο συνήθως πίσω από το στέρνο, δηλαδή το μεγάλο κόκαλο στο κέντρο του στήθους και πολλές φορές το χαρακτηρίζουν ως σουβλιά που διαρκεί για μερικά λεπτά.

Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά τους πνεύμονες και την καρδιά του παιδιού και τότε θα αποφασίσει αν το παιδί χρειάζεται επιπλέον εξετάσεις, όπως μία ακτινογραφία θώρακα και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Δείτε ακόμα Αμοιβάδωση στα παιδιά : Τί είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μισές περιπτώσεις παιδιών, ο πόνος στο στήθος προκαλείται εξαιτίας του άγχους κι αν το παιδί παραπονιέται περιοδικά για έναν τέτοιο πόνο, μέσα σε ένα διάστημα μηνών τότε το πιο πιθανό είναι να μην είναι κάτι παθολογικό.

Πόνος στο στήθος στα παιδιά: Τα αίτια

Σύνδρομο προκάρδιου “σφιξίματος”.

Τα παιδιά που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο παραπονιούνται για πόνο πίσω από την αριστερή θηλή ακριβώς στην θέση της καρδιάς. Ο πόνος είναι απότομος και κρατάει μερικά δευτερόλεπτα, ίσως και ένα λεπτό. Το παιδί λέει ότι την ώρα που προσπαθούμε να αναπνεύσει βαθιά ένιωσε ότι κάτι έσφιγγε την καρδιά του.

Αυτό κάνει τα παιδιά να φοβούνται να αναπνέουν σε βάθος. Αυτός ο πόνος εμφανίζεται συνήθως την στιγμή που το παιδί χαλαρώνει, την ώρα που κοιμάται ή ακόμη και όταν ασχολείται με κάτι μικρό, που δεν απαιτεί πολλή ενέργεια.

Δεν είναι γνωστό ακόμη το αίτιο του συνδρόμου αυτού αλλά η ιατρική κοινότητα βεβαιώνει πως με την πάροδο των χρόνων, το παιδί παύει να ταλαιπωρείται από αυτό. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς αλλά και ο παιδίατρος ή ο καρδιολόγος, είναι να εξηγήσουν στα παιδιά πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό και πως θα περάσει με τον καιρό.

πόνος-στο-στήθος-στα-παιδιά-αίτια-αντιμετώπιση-

Photo via: infokids.gr

Μόλυνση του πλευρικού χόνδρου

Ο πλευρικός χόνδρος συνδέει τις πλευρές με το στέρνο. Η μόλυνση του συγκεκριμένου οστού δεν οφείλεται σε μικρόβια αλλά είναι αποτέλεσμα κάποιου μικρού τραυματισμού ή ακολουθείται από μία ιογενή μόλυνση. Αυτή η μόλυνση επίσης αφορά τις περισσότερες φορές τα κ@ρίτσια.

Ο πόνος εκδηλώνεται ακριβώς περιοχή του χόνδρου και για την θεραπεία του δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, αφού δεν οφείλεται σε μικρόβιο. Ο γιατρός μπορεί να δώσει κάποιο παυσίπονο στο παιδί.

Μικροτραυματισμοί

Αν το παιδί αθλείται είναι λογικό να υπάρξουν μικροί τραυματισμοί, αν κι εδώ που τα λέμε, κάθε παιδί μπορεί να τραυματιστεί ελαφρώς πάνω στο παιχνίδι. Είναι συχνό φαινόμενο ένα παιδί να χτυπήσει στην περιοχή του στήθους και να μην το αντιληφθεί εκείνη την στιγμή. Όταν το τραύμα “κρυώσει” γίνονται αντιληπτά και τα συμπτώματά του.

Αύξηση του μεγέθους του στήθους

Κατά την εφηβεία κ@ρίτσια και αγ@ρια, παρουσιάζουν αύξηση στήθους. Αυτή η αύξηση μπορεί να προκαλέσει πόνο που μπορεί να διαρκέσει και μήνες. Μερικές φορές πονάει κάπως έντονα, άλλες φορές λιγότερο.

Δείτε ακόμα Σύνδρομο ανατάραξης μωρού: Τι είναι, τα συμπτώματα και οι σοβαρές βλάβες

Τα παιδιά και κυρίως τα αγ@ρια πανικοβάλλονται από αυτό, διότι δεν γνωρίζουν ότι και το δικό τους στήθος μεγαλώνει. Εξηγήστε τους και κάντε υπομονή.

πόνος-στο-στήθος-στα-παιδιά-αίτια-αντιμετώπιση-

Photo via: onmed.gr

Αρρώστιες της καρδιάς ή των πνευμόνων

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να συνδεθεί και με ασθένειες όπως είναι η πνευμονία, το άσθμα ή η βρογχίτιδα αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Τα πιο συχνά συμπτώματα που συνοδεύσουν τον πόνο στο στήθος και αφορούν αρρώστιες των πνευμόνων είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.

Από την άλλη ο πόνος εξαιτίας της καρδιάς, είναι σπανιότατος στα παιδιά και συνήθως οι γονείς γνωρίζουν από πριν ότι το παιδί τους πάσχει από κάποιο πρόβλημα στην καρδιά.

πόνος-στο-στήθος-στα-παιδιά-αίτια-αντιμετώπιση-

Photo via: mitera.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close