Η αμοιβάδωση είναι μία σοβαρή λοίμωξη που τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκε και στην Ελλάδα με αύξηση των κρουσμάτων. Τί είναι ακριβώς, ποια είναι τα συμπτώματα και ποια είναι η αντιμετώπισή της;
Η αμοιβάδωση παλιότερα παρατηρούνταν στις χώρες του τρίτου κόσμου εξαιτίας της κακής ποιότητας ζωής. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί και στην χώρα μας και σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ο λόγος που αυξήθηκαν τα συμπτώματα είναι ίσως η μετανάστευση των πληθυσμών.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αμοιβάδωση, ποια είναι τα συμπτώματα για να την αναγνωρίσουμε αλλά και θα σας εξηγήσουμε αναλυτικά περί τίνος πρόκειται. Διαβάστε παρακάτω:
Τί είναι η αμοιβάδωση;
Η αμοιβάδωση είναι μία λοίμωξη από το πρωτόζωο Еntamoeba histolytica (ιστολυτική αμοιβάδα) και τυπικά εμφανίζεται στο έντερο. Πιο σπάνια όμως μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα, όπως το ήπαρ ενώ ακόμη πιο σπάνια εμφανίζεται στους πνεύμονες, στην καρδιά ή στον εγκέφαλο.
Για να γίνει κατανοητή η μετάδοση της αμοιβάδωσης θα πρέπει να γνωρίζουμε έστω και σε μέσες άκρες τον κύκλο ζωής της αμοιβάδας. Δηλαδή τα στάδια από τα οποία περνάει η αμοιβάδα και μπορεί να επιβιώνει και να αναπαράγεται.
Η αρχική μορφή της αμοιβάδας λοιπόν αποτελείται από ώριμες κύστεις οι οποίες είναι μολυσματικές. Με αυτόν τον τρόπο η αμοιβάδα προστατεύει τον εαυτό της από εξωτερικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες και εξασφαλίζει την επιβίωσή της για εβδομάδες μέχρι και μήνες μέχρι να γίνει η κατάποσή της από τον άνθρωπο μέσω του φαγητού ή του νερού.
Δείτε ακόμα Οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στα παιδιά: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
Στην συνέχεια ακολουθεί η αποδόμηση των κύστεων στο λεπτό έντερο. Με αυτόν τον τρόπο η κύστη ανοίγει και απελευθερώνει τους τροφοζωίτες που αποτελούν και την ενεργή μορφή της αμοιβάδας.
Φτάνοντας οι τροφοζωίτες στο παχύ έντερο ξεκινούν να πολλαπλασιάζονται και να διεισδύσουν στο βλεννογόνο του εντέρου προκαλώντας καταστροφή του ιστού του εντέρου. Στο τέλος οι τροφοζωίτες ξεκινούν να ενώνονται μεταξύ τους με σκοπό να δημιουργήσουν και πάλι κύστη.
Μέσα σε αυτήν την δεύτερη κύστη, θα κλειστούν έτσι ώστε να προστατευθούν και να μην μπορούν να αποβληθούν μέσω των κοπράνων. Κατά την αφόδευση οι ώριμες πλέον κύστεις βρίσκονται στα κόπρανα από όπου και κάτω από ανθυγιεινούς τρόπους διαβίωσης μπορούν μα μεταφερθούν στο νερό ή στο φαγητό.
Πώς μεταδίδεται;
Η αμοιβάδωση μεταδίδεται μέσα από την κατάποση μολυσμένου νερού και φαγητού. Ίσως τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί, διότι και τα παιδιά μεταναστών έχουν αυξηθεί επίσης και δυστυχώς τα περισσότερα τόσο εδώ όσο και στις χώρες τους, ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Υπάρχουν όμως και παιδιά στην Ελλάδα που ζουν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και φυσικά μπορούν εξίσου να μολυνθούν. Το άτομο το οποίο νοσεί από αμοιβάδωση αποβάλλει τις αμοιβαδικές κύστεις στα κόπρανα.
Σε περίπτωση κακών συνθηκών υγιεινής (π.χ. ανεπαρκές πλύσιμο χεριών μετά τη χρήση τουαλέτας ) οι κύστεις μπορούν να καταλήξουν ξανά στο φαγητό ή στο νερό και να το επιμολύνουν. Έτσι η κατάποση του επιμολυσμένου φαγητού ή νερού εκ νέου από τρίτο άτομο επεκτείνει την αλυσίδα μετάδοσης της λοίμωξης.
Τα συμπτώματα της αμοιβάδωσης
Σε μερικές περιπτώσεις η αμοιβάδωση δεν έχει συμπτώματα και η ανάπτυξη των συμπτωμάτων από το άτομο που είναι φορέας της αμοιβάδας εξαρτάται από την ηλικία, την γενετική του ευαισθησία, την κατάσταση του ανοσοποιητικού του αλλά και το είδος της αμοιβάδας που έχει προσβληθεί.
Σε κάθε περίπτωση τα κυριότερα συμπτώματα είναι μετρίου έως και σοβαρού βαθμού διάρροιες με πρόσμειξη αίματος και βλέννας, κοιλιακοί πόνοι, αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, εμφάνιση πυρετού και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί η αμοιβάδωση να εκδηλωθεί ως χρόνιο διαρροϊκό επεισόδιο, με απώλεια βάρους και κοιλιακά άλγη.
Μπορούν οι αμοιβάδες να προκαλέσουν επιπλοκές;
Η μικρή ηλικία του ασθενή, η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών, o υποσιτισμός και η συνύπαρξη κακοήθειας είναι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν σε επιπλοκές οι οποίες είναι αρκετά σπάνιες. Τέτοιου είδους επιπλοκές είναι το ηπατικό απόστημα, η νέκρωση του εντέρου, το ορθοκολπικό συρίγγι και τοξικό μεγάκολο.
Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση της αμοιβάδωσης;
Μετά από τη λήψη ιστορικού και τη φυσική εξέταση του παιδιού σας από τον παιδίατρο του, θα σας ζητηθεί η λήψη δείγματος κοπράνων για μικροσκοπική εξέταση όπου μπορούν να ανιχνευθούν οι κύστεις.
Επειδή η απέκκριση των κύστεων διαφέρει σε κάθε κένωση, καλό θα είναι ο έλεγχος να γίνει σε δύο διαφορετικά δείγματα κοπράνων που θα παρθούν σε δύο διαφορετικές μέρες, γιατί υπάρχει πιθανότητα ο μικροβιολόγος να μη καταφέρει να εντοπίσει τις κύστεις σε ένα και μόνο δείγμα κοπράνων.
Λιγότερο συχνά μπορεί να χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση του είδους της αμοιβάδας ή αντιαμοιβαδικά αντισώματα τα οποία ανιχνεύονται περίπου την 5η-7η ημέρα της λοίμωξης.
Δείτε ακόμα Σύνδρομο ανατάραξης μωρού: Τι είναι, τα συμπτώματα και οι σοβαρές βλάβες
Επίσης σε περίπτωση αμφιβολίας ( για να αποκλειστούν άλλα νοσήματα ) ή για ν αποκλειστούν πιθανές επιπλοκές της νόσου πιθανόν να χρειαστεί κολονοσκόπηση, υπέρηχος ή αξονική τομογραφία κοιλίας.
Σημαντικό είναι εκτός από τον μικρό μας ασθενή, να σταλούν δείγματα κοπράνων από όλα τα μέλη της οικογένειας αφού η στενή επαφή και η κοινή χρήση τουαλέτας συμβάλλουν στην ευκολότερη μετάδοση της λοίμωξης.
Η θεραπεία
Η σωστή θεραπεία της αμοιβάδωσης είναι σημαντική, ακόμα και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς καθώς η ανεπαρκώς θεραπευθείσα αμοιβάδωση μπορεί να παραμείνει αδρανής για μεγάλο χρονικό διάστημα και να οδηγήσει σε επιπλοκές ή σε διασπορά της λοίμωξης στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Το είδος της θεραπείας που θα επιλεχθεί εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ασθενή και εάν έχει αναπτύξει ή όχι επιπλοκές. Συνήθως η χορήγηση Μετρονιδαζόλης από το στόμα για 10 μέρες είναι αρκετή.
Σε περίπτωση πολλαπλών διαρροϊκών κενώσεων κρίνεται απαραίτητη η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών για αντιμετώπιση της αφυδάτωσης του παιδιού.
Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε εμάς και τα παιδιά μας
Αν θέλετε να ταξιδέψετε σε αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά στην Ινδία και στο Μεξικό θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση μη βρασμένου νερού, τον πάγο, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, διότι όλα αυτά μπορεί να είναι μολυσμένα.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας από πολύ μικρή ηλικία τους βασικούς κανόνες υγιεινής και τη σημασία του πλυσίματος των χεριών.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα