Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις δυτικές κοινωνίες. Διαιτολόγος συμβουλεύει τους γονείς ότι αν θέλουμε το παιδί μας να χάσει κιλά, δεν μπορούμε να το κάνουμε τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε ένας ενήλικος.
Η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις χώρες της Δύσης και είναι το ίδιο σοβαρή με την νευρική ανορεξία. Δεν έχει να κάνει με το ότι κάποιος είναι λιχούδης. Είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Είναι μία διατροφική διαταραχή.
Αν το παιδί μας είναι παχύσαρκο, δεν πρέπει να επιχειρήσουμε να χάσει κιλά με τον ίδιο τρόπο που θα το κάναμε εμείς ως ενήλικες. Γι’ αυτό και ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας συμβουλεύει. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Το παιδί τρώει μόνο με το κινητό; 5 Τρόποι για να σταματήσει
Για εμάς η απώλεια βάρους έρχεται με τη μείωση θερμίδων και την αύξηση καύσεων, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο μεν, αλλά στη βάση του είναι κάτι πολύ απλό σαν έννοια: θερμίδες που καταναλώνουμε – θερμίδες που καίμε = ενεργειακό ισοζύγιο. Εάν το ισοζύγιο είναι αρνητικό χάνουμε βάρος, εάν είναι θετικό παίρνουμε.
Για τα παιδιά η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Από τη μια, χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσουν σωστά, πράγμα που περιορίζει τις δυνατότητες μείωσης ενέργειας. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την διατροφή τους, ενώ τα ίδια έχουν σχεδόν μηδαμινό έλεγχο του τι τρώνε.
Ας το πάρουμε από την αρχή λοιπόν. Πώς γίνεται σωστά μια παιδική διατροφή; Η διατροφή ενός παιδιού δεν πρέπει να είναι περιορισμένη γιατί το βάζει σε κίνδυνο ελλιπούς ανάπτυξης.
Δείτε ακόμα Έφηβος έτρωγε συνέχεια ετοιματζίδικο φαγητό και έχασε ακοή και όραση
Ναι μεν θα χάσει κιλά, αλλά είναι πιθανό να παρατηρήσεις ότι δεν παίρνει ύψος (το οποίος εκτός από τα γονίδια επηρεάζεται και από τη διατροφή), ότι καθυστερεί να προχωρήσει στην προ-εφηβεία. Υπάρχουν 6+1 βήματα που πρέπει να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου να έχει ένα φυσιολογικό βάρος.
1. Δώσε στο παιδί σου “παιδικές” μερίδες
Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι ότι σερβίρουν στα παιδιά τους τις ίδιες μερίδες που καταναλώνουν οι ίδιοι. Ένας καλός τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να χρησιμοποιείς ένα μικρότερο πιάτο από το δικό σου. Μεγαλώνοντας, είναι πιθανό το παιδί να μην χορταίνει με αυτές τις ποσότητες, οπότε μπορείς σταδιακά να τις αυξήσεις.
Το ζητούμενο είναι να μην μάθει να τρώει από ένα παραγεμισμένο πιάτο και να ζητάει παραπάνω μερίδα μόνο όταν πραγματικά πεινάει. Βεβαίως, χρειάζεται και εδώ ένα μέτρο. Δεν υπάρχει αυστηρή οδηγία για το πόσο πρέπει να τρώει ένα παιδί, οπότε θα χρειαστεί να βρεις μια δική σου ισορροπία στα γεύματά του.
Do: αφιέρωσε λίγο χρόνο και πειραματίσου μέχρι να ανακαλύψεις ποια λαχανικά του αρέσουν ή έστω τα ανέχεται και φρόντισε να γεμίζεις το μισό του πιάτο με αυτά.
Δείτε ακόμα Το παιδί κοιμάται όρθιο στο σχολείο; 10 τροφές για ενέργεια
Έτσι και μειώνεις τις θερμίδες χωρίς να ελαττώνεις τον όγκο φαγητού και προσθέτεις θρεπτικά συστατικά στην διατροφή του παιδιού σου. Don’t: μην πιέζεις το παιδί να φάει “όλο του το φαγητό”, όπως συνηθίζεται ακόμα στην Ελλάδα. Άφησέ το να επιλέξει μόνο του πόσο θέλει να φάει.
2. Κάνε τη διατροφή του πιο υγιεινή
Αύξησε τα φρούτα και τα λαχανικά στις 5 μερίδες την ημέρα. Μια μερίδα είναι περίπου 80 γραμμάρια ή όσο χωράει στην παλάμη του χεριού σου. Με αυτό τον τρόπο μειώνεις τις θερμίδες του γεύματος, αυξάνοντας την θρεπτική του αξία.
Υιοθέτησε έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος. Πες όχι στα αναψυκτικά και στα φαγητά με πολλά λίπη ή πολλή ζάχαρη. Διάβαζε προσεχτικά τις ετικέτες που υπάρχουν στις βιομηχανοποιημένες συσκευασίες για να ξέρεις την “κρυμμένη” ζάχαρη και τα λιπαρά και περιόρισέ τα στο ελάχιστο.
Εκτός από το γεγονός ότι περιέχουν πολλές άχρηστες θερμίδες, συνιστούν κακές συνήθειες που αν τις υιοθετήσει το παιδί από μικρή ηλικία αυξάνουν το ρίσκο χρόνιων ασθενειών στο μέλλον.
Δείτε ακόμα Back to school 2023: Η σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά για να έχουν ενέργεια
Do: Προσπάθησε από μικρή ηλικία, περίπου στα 5 του χρόνια, να εισάγεις σταδιακά στην διατροφή του παιδιού σου τροφές ολικής αλέσεως, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να του γίνει τρόπος ζωής.
Don’t: Μην αφήνεις το παιδί να τρώει από το κυλικείο του σχολείου. Ετοίμασέ του κάτι υγιεινό στο σπίτι, όπως όπως ένα σάντουιτς (ιδανικά με ψωμί ολικής αλέσεως) με ντομάτα, μαρούλι, τυρί και γαλοπούλα ή δώσ΄του μαζί του ένα φρούτο.
3. Γίνε ένα καλό πρότυπο για το παιδί σου
Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς, οπότε η βελτίωση της διατροφής του παιδιού σου ξεκινάει από εσένα. Ένα παιδί που βλέπει την μαμά και τον μπαμπά να πίνουν σκέτο καφέ για πρωινό, όσο και να το πιέσεις δεν πρόκειται να μάθει να τρώει κάτι πριν φύγει για το σχολείο.
Do: Προσπάθησε να βρεις χρόνο για να τρως τουλάχιστον ένα γεύμα με το παιδί σου, όχι μπροστά στην τηλεόραση αλλά γύρω από το τραπέζι. Don’t: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγει το παιδί σου, δεν έχουν θέση στο σπίτι σας. Βγάλ’ τες από τα ντουλάπια, το ψυγείο και ζωή σας.
4. Μάθε του να τρώει σωστά και εκτός σπιτιού
Do: Όταν είναι καλεσμένο σε κάποιο παιδικό πάρτι ή κάποια οικογενειακή συγκέντρωση, φρόντισε να καταναλώσει μικρότερες ποσότητες φαγητού στο σχολείο και στο σπίτι. Don’t:
Μην καταπιέζεις το παιδί στα πάρτι ή τα φιλικά τραπέζια, γιατί αυτό θα το κάνει να αναπτύξει αρνητικά συναισθήματα για την “υγιεινή διατροφή” και να νιώσει και το ίδιο αποκλεισμένο και “διαφορετικό” λόγω του βάρους του.
5. Βάλε τον αθλητισμό στη ζωή του
Ενθάρρυνε το παιδί σου να ξεκινήσει κάποιο άθλημα ή κάποια ενεργητική δραστηριότητα. Ο πιο σωστός τρόπος να χάσει ένα παιδί βάρος είναι η σωματική άσκηση. Η άθληση θα το βοηθήσει όχι μόνο στην σωστή ανάπτυξη και στο φυσιολογικό βάρος αλλά και στην αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές του δεξιότητες, αφού θα το φέρει σε επαφή με άλλα παιδιά.
Να θυμάσαι ότι τα παχύσαρκα παιδιά δεν χρειάζονται περισσότερη γυμναστική από τα πιο αδύνατα, γιατί το παραπανίσιο βάρος τους τα κάνει έτσι και αλλιώς να καίνε παραπάνω θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να το παρακάνεις με την άσκηση.
Μια φυσιολογική δραστηριότητα τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα αρκεί Do: Βοήθησε το παιδί να ανακαλύψει κάποια σωματική δραστηριότητα που πραγματικά το ευχαριστεί, ακόμη κι αν στην αρχή δείχνει απρόθυμο να ακολουθήσει. Don’t: Μην πιέζεις το παιδί σου να ασχοληθεί με το άθλημα που εσύ αγαπάς ή σου έχει μείνει απωθημένο από τότε που ήσουν παιδί.
6. Φρόντισε να κοιμάται αρκετές ώρες
Ένας “άγνωστος” παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το βάρος του παιδιού σου είναι ο ύπνος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία.
Ο λόγος δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος, αλλά ο συσχετισμός είναι σίγουρα υπαρκτός. Σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που έχει στην διάθεση και την συμπεριφορά, ο ύπνος είναι σίγουρα ένας παράγοντας που πρέπει να προσέξεις.
+extra tip
Να θυμάσαι ότι στα παιδιά υπάρχει πάντα ο παράγοντας “ύψος”. Μέχρι να φτάσουν στο μέγιστο ύψος τους, ο στόχος δεν πρέπει να είναι η απότομη απώλεια κιλών αλλά η διατήρηση του βάρους τους σε όσο το δυνατόν σταθερά επίπεδα.
Είναι πολύ πιθανό, το βάρος που σήμερα είναι αυξημένο, ψηλώνοντας να εξελιχθεί σταδιακά σε φυσιολογικό. Για παράδειγμα, ένα παιδί 10-11 χρονών βάρους 40 κιλών, θεωρείται υπέρβαρο όταν το ύψος του είναι 1,40μ. Εάν όμως καταφέρουμε να μείνει σταθερό στα 40 κιλά τότε το βάρος του θα είναι φυσιολογικό φτάνοντας στο 1,50μ ύψος.
All photos via: Pinterest
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική διατροφή στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα