παιδική_πορνογραφία_οι_φωτογραφίες_δεν_είναι_ο_μόνος_κίνδυνος_για_τα_παιδιά_στο_internet_

Ο ethical hacker Cyberkid προειδοποιεί τους γονείς ότι οι φωτογραφίες των παιδιών στο internet δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Η παιδική π@ρνογραφία είναι μία έκφραση που σου προκαλεί αηδία και μόνο που θα την διαβάσεις. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι εκεί έξω που εκμεταλλεύονται παιδιά για σ@ξουαλικούς σκοπούς ή που βλέπουν παιδική π@ρνογραφία.

Άνθρωποι με μία καλή δουλειά και οικογένεια, που μέσα τους κρύβουν κάτι αρρωστημένο. Οι γονείς ξέρουμε ότι για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από κάτι τέτοιο πρέπει να κρατάμε τις φωτογραφίες τους, μακριά από το internet.

Δείτε ακόμα: Μάθε αν το το παιδί σου έχει εθιστεί στο internet

Όμως ο ethical hacker Cyberkid φαίνεται πως προειδοποιεί ότι οι φωτογραφίες στο internet δεν αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σχετικά με την παιδική π@ρνογραφία. Προχώρησε σε συνέντευξη στο infokids.gr και εμείς θα την μοιραστούμε μαζί σας. Διαβάστε παρακάτω: 

Αρχικά πες μας πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με θέματα ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο;

Αναλαμβάνοντας όλο το φάσμα σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, δεν θα μπορούσε να λείψει και η ενημέρωση ασφαλείας για τα παιδιά. Η εμπλοκή των γονιών στην ενασχόληση των παιδιών τους με το διαδίκτυο, είναι στις πιο πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη.

Έτσι λοιπόν κάποιος πρέπει να αναλάβει και αυτό το κομμάτι. Πολλοί γονείς έχουν πολύ περιορισμένες γνώσεις σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο. Διακατέχονται από μια φοβία για χρήση της τεχνολογίας που πολλές φορές καταλήγει σε αδιαφορία.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, πόσο «άσχημα» είναι τα πράγματα στην Ελλάδα; Ποια είναι η παρουσία της χώρας μας στο dark web;

Τις περισσότερε φορές οι θύτες, παρουσιάζονται σαν παιδιά μέσα σε forums και chats που αφορούν τα βιντεοπαιχνίδια με σκοπό να προσελκύσουν τα θύματά τους πιο εύκολα. Προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, με απώτερο σκοπό να τα συναντήσουν.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες περιπτώσεις παιδόφιλων, που πλησιάζουν τα παιδιά στα πάρκα με την ατάκα «Η μαμά σου μου ζήτησε να σε πάω σπίτι» ή «Θέλεις να γίνεις μοντέλο;» και έτσι καταφέρνουν να τα κερδίσουν.

Ευτυχώς στη χώρα μας δεν είναι τόσο έντονη η δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα όσον αφορά το dark web. Δεν είχαμε στο παρελθόν τέτοιες περιπτώσεις από Έλληνες παιδόφιλους και μακάρι να μην υπάρξουν και στο μέλλον.

Από την εμπειρία σου, ποια είναι τα πιο συχνά και επικίνδυνα λάθη που κάνουν οι γονείς; Είναι τελικά τόσο κακό να αναρτάς φωτογραφίες των παιδιών σου online;

Συχνό πρόβλημα που εντοπίζεται από τη μεριά των γονέων είναι η έλλειψη ορίων στη μεταξύ τους σχέση με τα παιδιά.

Δημιουργείται μια κατηγορία γονέων, η λεγόμενη «γονείς του Σαββατοκύριακου», οι οποίοι λόγω του ότι τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας δεν έχουν αφιερώσει ποιοτικό χρόνο , εκείνες τις δυο ημέρες που θα περάσουν με τα παιδιά τους, λόγω τύψεων, επιτρέπουν σε αυτά το οτιδήποτε ανοίγοντας έτσι τον δρόμο μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης στην οποία περιλαμβάνεται και ο εθισμός στο διαδίκτυο.

Το να αναρτήσεις φωτογραφίες του παιδιού σου δεν είναι κακό. Το κακό θα είναι να γνωρίζουν όλοι οι διαδικτυακοί του φίλοι ανά πάσα ώρα και στιγμή τι κάνει και πού βρίσκεται. Το καθημερινό του πρόγραμμα και όλες του τις δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο γίνεται το παιδί εύκολο θύμα.

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τους έφηβους χρήστες;

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί με τους πιο σημαντικούς που ξεχωρίζουν να είναι ο εθισμός παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια. Ακόμα και ο διαδικτυακός τζόγος, άλλα και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, που σήμερα οι νέοι αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας τους στα social media, μιας και το θεωρούν πλέον τον νέο τρόπο επικοινωνίας και διασκέδασης με την παρέα τους άλλα και με αγνώστους.

Συνεργάζεσαι με την αστυνομία; Βοηθάς, δηλαδή, να «ξεσκεπαστούν» οι διακινητές πορνογραφικού υλικού; Μίλησέ μας για το “ταξίδι” μιας τέτοιας φωτογραφίας.

Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στο κομμάτι της παιδικής πορνογραφίας, στην ανακάλυψη κάποιων ατόμων που έκαναν διακίνηση φωτoγραφιών και βίντεο με ανήλικα παιδιά σε μια από τις δημοφιλέστερες σελίδες του Tor.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν γνώριζαν, όπως φάνηκε, πώς να κρύψουν τα ίχνη τους και ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή τους από τις αρχές.

Αναφορικά με το πώς λειτουργούν online οι παιδόφιλοι, ο κανόνας είναι ότι είτε βρίσκουν online φωτογραφίες των παιδιών είτε μπαίνουν σε chat παιδιών, παρουσιάζονται ως έφηβοι, και αφού γίνουν «φίλοι» ζητούν γυμνές φωτογραφίες τους. Με αυτές έπειτα εκβιάζουν τα παιδιά, ζητώντας χρήματα.

Δείτε ακόμα Έχετε αναρωτηθεί πότε που μπορεί να πάνε οι φωτογραφίες των παιδιών σας στο internet;

Εναλλακτικά, με το πορνογραφικό υλικό μπαίνουν σε διάφορες ιστοσελίδες τέτοιου περιεχομένου, συνήθως στο Tor, κάνουν έναν λογαριασμό και αρχίζουν να το «ανεβάζουν», προς βρώσιν άλλων παιδόφιλων.

Το πρωτογενές πορνογραφικό υλικό, ωστόσο, πώς παράγεται; Υπάρχει περίπτωση π.χ. να αρπάξουν ένα παιδί μόνο και μόνο για να το φωτογραφήσουν ή να το βιντεοσκοπήσουν σε άσεμνες στάσεις;

Δεν έχω ακούσει ποτέ να έχει γίνει αρπαγή με στόχο την άσεμνη φωτογράφιση. Για να πουλήσουν ένα παιδί ή τα όργανά του έχω ακούσει, αλλά για φωτογράφιση όχι –εξάλλου, τι νόημα έχει αυτό; Το παιδί δεν θα μιλήσει μετά;

παιδική_πορνογραφία_οι_φωτογραφίες_δεν_είναι_ο_μόνος_κίνδυνος_για_τα_παιδιά_στο_internet_

Δείτε ακόμα Το σκοτεινό internet! Τι είναι το dark-deep web

Στις περισσότερες περιπτώσεις το άσεμνο υλικό παράγεται από τους ίδιους τους γονείς που φωτογραφίζουν τα παιδιά τους. Κατά καιρούς είχαμε και στην Ελλάδα τέτοια περιστατικά. Τα φωτογραφίζουν γυμνά (στην καλύτερη περίπτωση) και έπειτα πωλούν τις φωτογραφίες τους.

Το κάνουν είτε για τα χρήματα είτε για την ικανοποίηση της ανωμαλίας τους. Πάντως, οι περισσότερες σελίδες παιδικής πορνογραφίας ζητάνε χρήματα για να ανεβάσουν τέτοιο υλικό.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους;

Οι γονείς θα πρέπει καταρχήν να αφιερώνουν χρόνο στα παιδία τους. Να είναι δίπλα τους και να προσέχουν την κάθε τους κίνηση. Να τα παρακολουθούν διακριτικά, έτσι ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπορούν να επέμβουν αν το παιδί τους χρειαστεί βοήθεια.

Θα πρέπει να μην μαλώνουν με το παραμικρό τα παιδιά τους, για να νιώθει και το ίδιο το παιδί άνετα να μιλήσει στους γονείς του αν κάτι το προβληματίζει ή το απασχολεί. Να είναι ειλικρινείς ως προς τον γονικό έλεγχο.

Να μιλούν ανοιχτά με τα παιδιά τους για τους κινδύνους του διαδικτύου. Να θέτουν τα όριά τους σχετικά με τις καθημερινές ώρες ενασχόλησης των παιδιών, μπροστά από την οθόνη του κινητού τους ή του υπολογιστή. Αν ακολουθούν αυτά τα μικρά άλλα πολύ σημαντικά βήματα, θα περιορίσουν κατά πολύ μεγάλο βαθμό τους κινδύνους των παιδιών στο διαδίκτυο.

Photo via: infokids.gr

Photo cover via: offsite.com.cy

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ασφάλεια παιδιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close