Περιποίηση ομφαλού του νεογέννητου μωρού. Ομφαλίτιδα

Το κομμάτι του ομφάλιου λώρου, που παραμένει προσκολλημένο στον ομφαλό του νεογέννητου μωρού, θα πέσει από μόνο του μέσα στις πρώτες 10-20 μέρες της ζωής του μωρού.
Δικό σας μέλημα είναι να διατηρήσετε το κομμάτι αυτό καθαρό έτσι ώστε να μην μολυνθεί. Κάθε φορά που θα αλλάζετε την πάνα του μωρού σας θα πρέπει να σκουπίζετε γύρω-γύρω τον ομφαλό με βαμβάκι, το οποίο προηγουμένως θα έχετε βρέξει με οινόπνευμα.

Μη διστάζετε να σηκώνετε τον ομφάλιο λώρο προς τα πάνω και να καθαρίζετε καλά όλη τη βάση του ομφάλιου λώρου. Προσέξτε επίσης ο ομφάλιος λώρος να παραμένει έξω από την πάνα, έτσι ώστε να μη βρέχετε από τα ούρα του παιδιού. Ο ομφάλιος λώρος θα αποξηρανθεί και θα πέσει.

Συνεχίστε την περιποίηση της περιοχής με οινόπνευμα μέχρι που αυτή να παραμείνει τελείως στεγνή και καθαρή. Αν δείτε μερικές σταγόνες από αίμα πάνω στην πάνα του νεογέννητου μωρού κατά τη διαδικασία αποκοπής του ομφάλιου λώρου, μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.

Ομφαλίτιδα

Σε περίπτωση που δε γίνεται καλή περιποίηση του ομφαλού και του ομφάλιου λώρου, τότε η περιοχή μπορεί να μολυνθεί. Τότε αμέσως θα πρέπει να καταφύγετε στο γιατρό του παιδιού, γιατί πιθανότατα να χρειαστεί το μωρό να πάρει αντιβιοτικά φάρμακα ενδοφλέβια. Τα σημάδια της ομφαλίτιδας είναι τα ακόλουθα:

Κοκκίνισμα στη βάση του ομφαλού.
Το δέρμα στη βάση του ομφαλού εκτός από κόκκινο γίνεται και πιο σκληρό.
Ο ομφαλός αναδύει άσχημη μυρωδιά.

Δείτε περισσότερα στο paidorama.gr

Close