Ποια είναι τα ασφαλή παιχνίδια για παιδιά σχολικής ηλικίας – Τι πρέπει να προσέχετε!!!

Κάθε χρόνο, πολλά παιδιά μπαίνουν στο νοσοκομείο με διάφορους τραυματισμούς που σχετίζονται με τα παιχνίδια τους. Με τόσα παιχνίδια στην αγορά και καινούργια που φθάνουν καθημερινά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια που παίζει το παιδί σας είναι ασφαλή.

Οι κατασκευαστές παιχνιδιών ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές και τα περισσότερα παιχνίδια, που δημιουργούν, προορίζονται για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονέας -ειδικά όταν πρόκειται για νεαρά παιδιά σχολικής ηλικίας- είναι να τα επιβλέπει όταν παίζουν.

Δείτε ακόμη: Γονείς ΠΡΟΣΟΧΗ: 8χρονος έχασε την όρασή του από ένα Παιχνίδι που ΟΛΟΙ έχουμε αγοράσει στα Παιδιά μας!

Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες που πρέπει να έχετε κατά νου όταν αγοράζετε παιχνίδια:

— Τα παιχνίδια που κατασκευάζονται από ύφασμα πρέπει να αναγράφουν στην συσκευασία ότι είναι ανθεκτικά στη φλόγα ή επιβραδυντικά φλόγας.

— Τα γεμιστά παιχνίδια (π.χ. λούτρινα αρκουδάκια) πρέπει να πλένονται.

— Οι μπογιές με τις οποίες είναι καλυμμένα πρέπει να είναι από βαφές χωρίς μόλυβδο.

— Τα υλικά για χειροτεχνίες πρέπει να αναγράφουν ότι είναι μη τοξικά.

— Και βεβαιωθείτε ότι ένα παιχνίδι δεν βγάζει πολύ δυνατούς ήχους για το παιδί σας. Ο θόρυβος κάποιων ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να είναι τόσο δυνατός όσο η κόρνα του αυτοκινήτου και είναι ακόμα πιο έντονο εάν το παιδί κρατάει το παιχνίδι κοντά στα αυτιά του και μπορεί να συμβάλει στη βλάβη της ακοής.

Με τόσα παιχνίδια στην αγορά και καινούργια που φθάνουν καθημερινά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια που παίζει το παιδί σας είναι ασφαλή

Κατευθυντήριες γραμμές

— Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι ένα παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού. Ακόμα, χρησιμοποιήστε τη δική σας κρίση και εξετάστε την ιδιοσυγκρασία, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά του παιδιού σας κάθε φορά που αγοράζετε ένα νέο παιχνίδι.

— Μπορεί να πιστεύετε ότι ένα παιδί που έχει προχωρήσει σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του μπορεί να χειριστεί τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά. Αλλά τα επίπεδα ηλικίας για τα παιχνίδια καθορίζονται από παράγοντες ασφάλειας, όχι από τη νοημοσύνη, ή την ωριμότητα του κάθε παιδιού.

— Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε παιχνίδια για παιδιά σχολικής ηλικίας:

— Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιεί το παιδί ποδήλατα, σκούτερ και skateboard χωρίς προστατευτικό κράνος.

— Ορισμένα παιχνίδια έχουν δίχτυα. Αυτά πρέπει να είναι καλά στερεώνονται στο παιχνίδι, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού.

— Κάποια άλλα παιχνίδια έχουν βελάκια. Αυτά πρέπει να έχουν μαλακά άκρα ή βεντούζες στο τέλος, όχι σκληρά σημεία.

— Τα «πυροβόλα όπλα» πρέπει να έχουν έντονο χρώμα, ώστε να μην μπορούν να μπερδευτούν με πραγματικά όπλα και τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να μην στρέφουν τα «όπλα» τους ή τα βελάκια τους σε κανέναν.

Δείτε ακόμη: Γονείς προσοχή, Οι ειδικοί προειδοποιούν για ποιο λόγο δεν πρέπει να δίνετε το κινητό στα παιδιά

Ασφαλή παιχνίδια στο σπίτι

Ως γονείς πρέπει:

— Να δείξετε στα παιδιά πώς να φροντίζουν τα πράγματά τους και πώς να μαζεύουν τα παιχνίδια τους.

— Να ελέγχετε τακτικά κάθε παιχνίδι τους, για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σπασμένο ή άχρηστο (για παράδειγμα, αναζητήστε σκουριά, αιχμηρές άκρες, φθαρμένα καλώδια κλπ).

— Να αποθηκεύετε κάθε υπαίθριο παιχνίδι όταν δεν χρησιμοποιείται, ώστε να μην εκτίθεται σε βροχή ή χιόνι.

— Να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή για να μάθετε τον καλύτερο τρόπο για να καθαρίσετε ένα παιχνίδι του παιδιού σας και να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση.

— Να γνωρίζετε ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας συχνά δελεάζονται από αντικείμενα που δεν είναι προορισμένα για παιχνίδι, όπως πυροτεχνήματα, σπίρτα, εργαλεία και μαχαίρια. Κρατήστε αυτά τα πράγματα μακριά!

Πηγή: newsitamea.gr
Close