Γονείς προσοχή, Οι ειδικοί προειδοποιούν για ποιο λόγο δεν πρέπει να δίνετε το κινητό στα παιδιά

”Δίνοντας στο παιδί σας ένα smartphone είναι σαν να του δίνεται ένα γραμμάριο κοκαΐνη,” μια κορυφαία ειδικός που εξειδικεύεται στα θέματα εθισμού, προειδοποιεί.

Ο χρόνος που δαπανούν οι έφηβοι για να στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους στο Snapchat και στο Instagram μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα εθιστικός για τους εφήβους, όπως είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τέτοια σοβαρότητα, είχαν πει διευθυντές των σχολείων και οι δάσκαλοι σε μια συνέντευξη για θέματα εκπαίδευσης στο Λονδίνο.

Μιλώντας μαζί με εμπειρογνώμονες για τον εθισμό της τεχνολογίας και την ανάπτυξη των εφήβων, ένας ειδικός σε κλινική αποτοξίνωσης είπε οτι ο χρόνος που περνούν οι νέοι στην οθόνη παραβλέπεται και δεν αντιμετωπίζεται ως ” πιθανή αιτία” που οδηγεί στον εθισμό τους νέους ανθρώπους.

Δείτε ακόμη: Γιατί απαγορεύεται να φορτίζουμε το κινητό όλο το βράδυ 

«Λέω πάντα στους ανθρώπους, που δίνουν στο παιδί τους ένα tablet ή το κινητό τους, οτι αυτό είναι λες και δίνουν στο παιδί τους ένα μπουκάλι κρασί ή ένα γραμμάριο κοκαΐνης», είπε.

«Είστε σίγουροι οτι μπορείτε να αγνοείτε ένα τόσο σοβαρό θέμα;»

«Γιατί να δίνουμε πολύ λιγότερη προσοχή σε αυτά τα πράγματα από ό, τι κάνουμε για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ όταν και αυτά έχουν τα ίδια ερεθίσματα στον εγκέφαλο;»

Τα σχόλιά της ακολουθούν γεγονότα όπου τα  παιδιά από την ηλικία των 13 υποβάλλονται σε θεραπεία για την ψηφιακή τεχνολογία – με το ένα τρίτο των Βρετανών παιδιών ηλικίας 12-15 να παραδέχονται ότι δεν έχουν καλή ισορροπία μεταξύ του χρόνου που περνούν μπροστά από μια οθόνη και των άλλων δραστηριοτήτων.

«Όταν οι άνθρωποι έχουν την τάση εθισμού, τα μάτια τους τείνουν να επικεντρώνονται στην ουσία ή στο πράγμα – αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε η κα Saligari, δίνοντας ως παράδειγμα τόσο τις εμμονές με το φαγητό, όσο και τον αυτοτραυματισμό και το sexting.

Δείτε ακόμη: Ποια αντικείμενα καθημερινής χρήσης είναι επικίνδυνα για τα παιδια;

Η ανησυχία έχει αυξηθεί πρόσφατα για τον αριθμό των νέων που φαίνεται να στέλνουν και να λαμβάνουν πορνογραφικές εικόνες, ή που έχουν πρόσβαση online σε ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο μέσα από αυτές τις συσκευές.

Η κ. Saligari, η οποία είναι επικεφαλής της κλινικής αποτοξίνωσης Harley στο Λονδίνο, δήλωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών της, είναι ηλικίας 16-20 ετών και αναζητούσαν θεραπεία για τον εθισμό τους – μια «δραματική αύξηση» των τελευταίων 10 χρόνων – όπου οι ασθενείς της ήταν ακόμη νεότεροι .

Σε μια πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 1.500 καθηγητές, περίπου τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι είχαν επίγνωση οτι οι μαθητές τους μοιράζονταν υλικό σεξουαλικού περιεχομένου , με 1 στους 6 από τους συμμετέχοντες να λένε οτι πρόκειται για μαθητές πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας.

Η ανησυχία έχει αυξηθεί πρόσφατα για τον αριθμό των νέων που φαίνεται να στέλνουν και να λαμβάνουν πορνογραφικές εικόνες, ή που έχουν πρόσβαση online σε ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο μέσα από αυτές τις συσκευές.

Περισσότερα από 2.000 παιδιά έχουν αναφερθεί στην αστυνομία για εγκλήματα που συνδέονται με άσεμνες εικόνες κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

“Έτσι, πολλοί από τους ασθενείς μου είναι 13 και 14 χρονών, με τα κορίτσια που ασχολούνται με το sexting, να περιγράφουν το sexting ως“απολύτως φυσιολογικό”, δήλωσε η κα Saligari.

Δείτε ακόμη: Χρησιμοποιείτε το κινητό σας ενώ είστε στην τουαλέτα; Αφού διαβάσετε αυτό, δεν πρόκειτε να το κάνετε αυτό ποτέ ξανά!

Με πολλά μάλιστα νεαρά κορίτσια, να πιστεύουν ότι το να στέλνουν γυμνές φωτογραφίες σε κάποιον άλλον, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου είναι κάτι «φυσιολογικό», και ότι γίνεται «λάθος» μόνο όταν ένας γονέας ή ενήλικας ανακαλύπτει τι έχουν κάνει, πρόσθεσε.

«Αν τα παιδιά διδάσκονται τον αυτοσεβασμό είναι λιγότερο πιθανό να εκθέτουν τον εαυτό τους με τέτοιο τρόπο », δήλωσε η κα Saligari. «Είναι θέμα αυτοσεβασμού και είναι ζήτημα ταυτότητας.»

Μιλώντας μαζί με την κα Saligari στο συνέδριο Highgate του Δημοτικού Σχολείου για την εφηβική ανάπτυξη, ο Dr Richard Graham, Σύμβουλος Ψυχίατρος και Επικεφαλής του Nightingale Hospital Technology Addiction, είπε ότι το θέμα αυτό πλέον έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους ερευνητές, με τους γονείς να αναφέρουν ότι αγωνίζονται να βρουν τη σωστή ισορροπία για τα παιδιά τους.

Στοιχεία από το Ofcom αναφέρουν οτι  περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα γονείς παιδιών ηλικίας 12-15 ετών θεωρούν ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο χρόνος που περνάει το παιδί τους μπροστά στην οθόνη.

Ακόμη και παιδιά τριών και τεσσάρων ετών καταναλώνουν κατά μέσο όρο έξι μισή ώρες στο διαδίκτυο την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μεγαλύτερη έμφαση χρειάζεται να δώσετε στον ύπνο και την ψηφιακή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο σπίτι, προτείνουν οι εμπειρογνώμονες, καθώς και μια συστηματική προσέγγιση μέσα στα σχολεία, για παράδειγμα, με την εισαγωγή μιας απαγόρευσης των smartphones κατά την έναρξη της σχολικής ημέρας.

«Με νέους και τους έφηβους, θα πάμε να έχετε αντοχή, γιατί για αυτούς το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού τους.», δήλωσε η κα Saligari, «αλλά δεν νομίζω ότι είναι και αδύνατο να επέμβουμε. Το να ζητήσουν τα σχολεία από τους μαθητές τους να περάσουν λίγο χρόνο μακριά από το τηλέφωνό τους, πιστεύω είναι σπουδαία υπόθεση.

«Αν καταλάβετε τον [εθισμό] του παιδιού σας αρκετά νωρίς, μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας πως να ελέγξει όλη αυτή την κατάσταση, χωρίς να το παίζεται αστυνομικός και να του πείτε ακριβώς τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

«Αυτό που πρέπει να τους διδάξουμε είναι την διαχωριστή γραμμή που θα περνούν μπροστά στην οθόνη αλλά και στον ελεύθερο χρόνο.- θα πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τον χρόνο τους. Καθώς τα παιδιά πρέπει να μάθουν οτι μπορούν να απολαμβάνουν τόσο τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας άλλες δραστηριότητες όσο και το χρόνο που περνούν μπροστά από την οθόνη.»

photo credit:  independent.co.uk

Πηγή: independent.co.uk
Close