Πονοκέφαλος για τα παιδιά η επιστροφή στο σχολείο. Κυριολεκτικά!…

Οι διακοπές  των παιδιών τελείωσαν, αφού τα σχολεία άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους (με πολλά προβλήματα) για να τα υποδεχτούν για το νέο σχολικό έτος. Μια έρευνα από το νοσοκομείο Nationwide Children’s Hospital στο Οχάιο των ΗΠΑ έρχεται να δείξει ότι αυτή είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος για τα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Μάλιστα, ο πραγματικός πονοκέφαλος συνοδεύει πολλές φορές αυτό το στρες της επιστροφής στα θρανία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δείτε ακόμα: Επιστροφή στα θρανία: Πώς το σχολείο μπορεί να κάνει καλύτερους γονείς και παιδιά

Η έρευνα έδειξε ότι στα παιδιά ηλικίας 5-18 ετών παρουσιάζεται αύξηση στους πονοκεφάλους τους κατά 31% την πρώτη περίοδο του Φθινοπώρου, όταν και επιστρέφουν στις σχολικές τους υποχρεώσεις.
Αυτό σε συνδυασμό με την αλλαγή στο ωράριο του ύπνου, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και το ότι πολλά παιδιά παραλείπουν γεύματα μέσα στην ημέρα λόγω υποχρεώσεων, οδηγεί σε αυξημένο στρες, το οποίο με τη σειρά του φέρνει πονοκεφάλους.

Δείτε ακόμα: Σχολικό άγχος– Γιατί αγχώνονται τα παιδιά; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς!

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες από 1.300 επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα του νοσοκομείου την περίοδο 2010-2014. Διαπίστωσαν ότι, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο τα περιστατικά πονοκεφάλου στα παιδιά ηλικίας 5-18 ετών παραμένουν σε σταθερή συχνότητα εμφάνισης, την περίοδο των πρώτων μηνών που επιστρέφουν στο σχολείο αυξάνονται κατά 31%.

Το ίδρυμα National Headache Foundation των ΗΠΑ αναφέρει ότι περίπου το 15% από αυτά τα παιδιά βιώνουν πονοκεφάλους από στρες, ενώ το 5% αντιμετωπίζει ημικρανίες. Οι ημικρανίες συνοδεύονται συνήθως από ναυτία, εμετό και ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο. Οι ειδικοί λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι μπορούν να προληφθούν.

Έτσι, προτείνουν τα παρακάτω για να μειώσετε τον κίνδυνο πονοκεφάλων στα παιδιά την ευαίσθητη αυτή περίοδο:
Να τρώνε τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα
Να πίνουν αρκετά υγρά (αλλά να αποφεύγουν την καφεΐνη και τα “αθλητικά” ποτά)
Να κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα χωρίς σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας
Οι γονείς πρέπει να προσπαθούν να μειώσουν το στρες στο παιδί με όποιον τρόπο μπορούν
Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστά 9-11 ώρες ύπνου τη νύχτα για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών και 8-10 ώρες τη νύχτα για μεγαλύτερους εφήβους.

Δείτε ακόμα :Παιδοψυχολόγοι: 9+1 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε ποτέ στα παιδιά μας

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το https://www.cbsnews.com

Πηγή: iatropedia
Close