Πώς μία αθώα λαστιχένια πάπια μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα παιδιά σας

Πώς  μπορεί ένα λαστιχένιο παπάκι  να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία  του παιδιού; Οι περισσότεροι από εμάς σαν παιδιά είχαμε λαστιχένια παπάκια στο μπάνιο.

Φαίνεται όμως πως τα λαστιχένια παπάκια για το μπάνιο δεν είναι τόσο ακίνδυνα  όσο φαίνονται. Αυτά τα διαδεδομένα παιχνίδια μπάνιου, που γεμίζουν με νερό και ψεκάζουν μικρές ποσότητες το παιδί αλλά κι εμάς, φαίνεται πως έχουν έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο που λίγοι από εμάς γνωρίζουν.

Δείτε ακόμα Γονείς μεγάλη προσοχή: 4χρονος πέθανε τρώγοντας ένα κοινό μπαχαρικό- Το νέο επικίνδυνο challenge του TikTok

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε γιατί τα λαστιχένια παπάκια για το μπάνιο αλλά και άλλα παιχνίδια τέτοιου τύπου πρέπει να αποφεύγονται ή και να μην αγοράζονται καθόλου από τους γονείς! Επιστημονικές μελέτες και φωτογραφίες θα παρουσιαστούν που μάλλον θα σας προκαλέσουν σοκ. Διαβάστε παρακάτω:

Γιατί τα λαστιχένια παπάκια είναι επικίνδυνα;

Όλοι μας είχαμε έστω και μία λαστιχένια πάπια για το μπάνιο ή άλλα παρόμοια παιχνίδια μπάνιου, που τα γεμίζεις με νερό και ψεκάζεις μικρές ποσότητες εσένα και τους γονείς σου. Είναι πολύ διασκεδαστικά παιχνίδια και μπορούν να απασχολήσουν ευχάριστα τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Γνωρίζουμε, ότι αυτές οι λαστιχένιες πάπιες είναι κατάλληλες για τα παιδιά και δεν αποτελούν κίνδυνο. Όμως φαίνεται πως κάνουμε λάθος. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν  από μία ομάδα επιστημόνων από το Eawag (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδατικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) αποκάλυψαν μία τρομαχτική αλήθεια.

γιατί οι λαστιχένιες πάπιες για το μπάνιο είναι επικίνδυνες για τα παιδιά

Photo via: Shutterstock.com

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες;

Τα λαστιχένια παπάκια, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά μας, αφού αποτελούν εστίες βακτηρίων και μύκητων. Όταν γεμίζουμε την λαστιχένια πάπια με νερό τις πρώτες φορές είναι φαινομενικά ακίνδυνη. Όμως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την πάπια, τόσο βρωμίζει το εσωτερικό της.

Γνωρίζετε ότι όταν ένα περιβάλλον γεμίσει υγρασία, ξεκινάει να μαυρίζει και να μουχλιάζει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το εσωτερικό της πάπιας, 10 μέρες μετά την πρώτη χρήση της! Γεμίζει βακτήρια και μύκητες που εκτοξεύονται στο πρόσωπο και το σώμα του παιδιού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

γιατί οι λαστιχένιες πάπιες για το μπάνιο είναι επικίνδυνες για τα παιδιά

Photo via: Eawag/ brightside.me

Αυτό συμβαίνει, διότι ως επί το πλείστον αυτές οι λαστιχένιες πάπιες, κατασκευάζονται από χαμηλής ποιότητας πλαστικού καουτσούκ. Μπορεί λοιπόν να φαίνονται ακίνδυνες όμως δεν είναι.

Μια χρησιμοποιημένη λαστιχένια πάπια μπορεί να έχει από 5 εκατομμύρια μέχρι 75 εκατομμύρια μύκητες και βακτήρια ανά 0.155 τετραγωνική ίντσα της εσωτερικής επιφάνειάς της. Ο Frederik Hammes από το Eawag υποστηρίζει πως η επαφή των παιδιών με τόσα βακτήρια μπορεί να τους δημιουργήσει αντισώματα, κάτι το οποίο είναι καλό.

Όμως υπάρχουν ακριβώς οι ίδιες πιθανότητες παιδιά να μολυνθούν και να πάθουν σοβαρές εντερικές ασθένειες και όχι μόνο! Αξίζει να σημειωθεί ότι η λαστιχένια πάπια δεν έχει στο εσωτερικό της μόνο υγρασία και μούχλα. Σε πολλές περιπτώσεις στο εσωτερικό της, υπάρχουν όλα τα βακτήρια που διώχνουμε από το σώμα του παιδιού κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

γιατί οι λαστιχένιες πάπιες για το μπάνιο είναι επικίνδυνες για τα παιδιά

Photo via: Eawag/ brightside.me

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Μία καλή λύση είναι να κλείνουμε την τρύπα που φεύγει και μπαίνει το νερό στις λαστιχένιες πάπιες αλλά και σε άλλα παιχνίδια τέτοιου τύπου. Σύμφωνα με τον Hammes όμως, η μόνη δραστική λύση είναι οι εταιρίες να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν άλλα υλικά για την κατασκευή αυτών των παιχνιδιών και να ξεκινήσουν να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι.

γιατί οι λαστιχένιες πάπιες για το μπάνιο είναι επικίνδυνες για τα παιδιά

Photo via: Shutterstock.com

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close