Άραγε πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στα παιδιά μας ώστε να γίνουν ανεξάρτητα και να πιστέψουν στον εαυτό τους!Ενα κακομαθημένο παιδί δεν είναι σίγουρα ένα ευτυχισμένο παιδί.
Όλοι οι γονείς θα θέλαμε να έχουμε ένα παιδί αυτόνομο και με αυτοπεποίθηση .Συχνά όμως από την υπερβολική αγάπη καταφέρνουμε να τα κακομαθαίνουμε. Πόσες φορές μέσα στην ήμερα κάνουμε πράγματα τα οποία θα έπρεπε εκείνα να είχαν κάνει επειδή θέλουμε να τελειώνουμε γρήγορα ή δεν θέλουμε να τα κουράσουμε. Πρέπει να σκεφτούμε καλά πως ίσως αυτό είναι λάθος γιατί έτσι τους αφαιρούμε το δικαίωμα της προσπάθειας και της αυτοβελτίωσης. Αυτά είναι μερικά από τα πιο κοινά πράγματα που κάνουμε παρόλο, που τα παιδιά μας είναι σε ηλικία να τα κάνουν μονά τους:
Μπορείς να κάνεις δουλειές του σπιτιού και μονή σου(μετά τα 3)
Από την ηλικία των 2 ετών ένα παιδί μαθαίνει ότι για να είναι το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο πρέπει όλη η οικογένεια να συμβάλει σε αυτό.
Δείτε επίσης:Γονείς προσοχή: Ο τεράστιος κίνδυνος που έχουν τα φουσκωτά στην παραλία Πως ένα τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του
Παράδειγμα:
Μπορεί να αναλάβει να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να τακτοποίησει το δωμάτιο του με τις οδηγίες του μπαμπά ή της μαμάς . Λίγο αργότερα μπορεί να αναλάβει τις δουλειές που αρμόζουν στην ηλικία του όπως να βάλει τα ρούχα στο καλάθι των άπλυτων ρούχων ή να τακτοποιεί τα ρούχα του στην ντουλάπα.
Extra tip:Η συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού είναι σημαντική όχι μόνο επειδή κανείς δεν προλαβαίνει να τα κάνει όλα μόνος του άλλα γιατί αποτελεί σημαντικό παράγοντα αυτονομίας και εξέλιξης.
Μπορείς να ντυθείς και μόνος σου
Photo via Department for Education
Εννοείται ότι εάν χρειαστεί βοήθεια για να κουμπώσει τα κουμπιά του παντελονιού ,να δέσει τα κορδόνια του η να ανεβάσει το καλσόν του την προσφέρουμε απλόχερα . (Γι αυτό ειδικά θα πρέπει να περιμένετε λίγο μετά τα πέντε χρονιά του παιδιού).Παρόλα αυτά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να ντύνουμε εμείς το παιδί.
Δείτε επίσης:Συγκινητικές εικόνες δείχνουν πως αλλάζουν οι σχέσεις μητέρας και παιδιού μέσα στα χρόνια!
Extra tip: Για να βοηθήσουμε το παιδί να γίνει ακόμη πιο ανεξάρτητο καλό είναι να το αφήνουμε να επιλεγεί μόνο του τα ρούχα του. Έτσι θα αποκτήσει άποψη και περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Τους αγοράζουμε καινούργιο κινητό επειδή το έσπασαν (μετά τα 8)
Σίγουρα θα υπάρξουν φορές που το παιδί θα σπάσει η θα χαλάσει κάτι. Όταν όμως η απώλεια ενός αγαπημένου παιχνιδιού ή κάποιου γκάτζετ οφείλεται στο γεγονός ότι ο κάτοχός είναι συνεχώς απρόσεκτος με τα πράγματα του δεν σημαίνει ότι πρέπει αμέσως να τα αντικαταστήσουμε.
Η παιδοψυχολόγος Μένη Σώκου μας λέει:
«Μόνο έτσι θα μπορέσει το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κρατάει μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στην ιδιοκτησία του. Κι αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα ζωής, που πρέπει να μάθει στην προ-εφηβική και εφηβική ηλικία»,
Extra tip: Με το να αφήσουμε το παιδί να αντικαταστήσει μόνο του το χαλασμένο κινητό του για παράδειγμα εκτός από το ότι θα το κάνει να προσέχει περισσότερο τα πράγματα του, θα μάθει και την έννοια της αποταμίευσης αφού θα κρατάει και λίγα χρήματα στην άκρη από το χαρτζιλίκι σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στο να μην αρχίζει να κακομαθαίνει το παιδί.
Δείτε επίσης:Έχοντας δύο μικρά παιδιά: 6 Αλήθειες που μόνο μία μαμά θα καταλάβει
Οργανώνουμε τον χρόνο τους μαζί (μετά τα 11)
Μεγαλώνοντας τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη ελευθεριά , όποτε το ζητούμενο εδώ είναι να βρούμε την σωστή ισορροπία στο να του επιτρέψουμε απόλυτη ελευθερία και στο να αποφασίζουμε εμείς τι θα κάνει κάθε λεπτό της ημέρας του.
Extra tip: Ένας τρόπος για να βρεθεί η πολύτιμη ισορροπία είναι να βάλετε κάποιους περιορισμούς όσο άφορα την τεχνολογία (για παράδειγμα πόσο θα δει τηλεόραση η πόσο θα ασχοληθεί με το λαπτοπ).Έτσι θα βοηθήσουμε το παιδί να αξιοποιήσει το χρόνο του καλύτερα.
Τα προστατεύουμε από οποιοδήποτε κίνδυνο (σε κάθε ηλικία)
Όμως Έρευνες που έχουν γίνει από πανεπιστήμια σε χώρες της Ευρώπης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δεν είχαν την «ευκαιρία» να γρατζουνίσουν τα γόνατά τους ή και να σπάσουν ένα κόκκαλο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες στην ενήλικη ζωή τους να αντιμετωπίζουν φοβίες, να αποφεύγουν να παίρνουν ρίσκα και να φοβούνται τη δέσμευση.
Αφήστε το παιδί ρισκάρει ,να μάθει τα όρια του. Ο πόνος είναι μέρος της πορείας μας προς την ωριμότητα κι αυτό, ακόμα κι αν δεν μας αρέσει, ισχύει και για τα παιδιά μας.Μην τα κακομαθαίνετε!
Δείτε επίσης:Φαινόμενο Φλυν: Η οικογένεια, οι φίλοι και η δουλειά μας καθορίζουν την ευφυΐα μας
Extra tip: Αφήστε το παιδί από μικρή ηλικία να δοκιμάσει τα όρια και τις ικανότητές του. Όταν προσπαθήσει να κανε κάτι που για εσάς φαίνεται ριψοκίνδυνο μην το αποπαίρνεται (ανάλογα και την ηλικία του),Δείξτε του εμπιστοσύνη και μην του απαγορεψεται να το κάνει.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος