Πως να γίνει ο γιο σας ένας καλός σύζυγος στο μέλλον_

Τι πρέπει να κάνετε για να γίνει ο γιòς σας ένας καλός σύζυγος στο μέλλον. Όσοι έχουμε παιδιά θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν καλοί άνθρωποι και χρήσιμα μέλη στην κοινωνία. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν ευαισθησίες, να νοιάζονται για τους άλλους και να ξέρουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Στο παρακάτω άρθρο θα σας δείξουμε πως μπορείτε να μεγαλώσετε τον γιò σας με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε όταν μεγαλώσει να γίνει ένας καλός σύντροφος και σύζυγος. Γιατί για να πετύχει μία σχέση ή ένας γάμος χρειάζεται κατανόηση και σωστή συνεργασία πέραν της αγάπης.

Η αλήθεια είναι πως η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, μεγάλωσε γενιές και γενιές αγòριών με την πεποίθηση ότι υπάρχουν ξεχωριστές δουλειές για τις γυναίκες και ξεχωριστές για τους άντρες. Έτσι μέχρι και σήμερα υπάρχουν άντρες που δεν βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού ή στην ανατροφή των παιδιών τους.

Δείτε ακόμα 7 λάθη γονιών που προκαλούν ψυχολογικά τραύματα στα παιδιά

Υπάρχουν λοιπόν γονείς που ανησυχούν πως τα παιδιά τους θα πάρουν αυτά τα λανθασμένα μηνύματα και θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποτρέψουν αυτό. Όμως αναρωτιούνται αν αυτές οι αντιλήψεις μπορούν να αλλάξουν ή να διαμορφωθούν από το σπίτι.

Ακόμη κι αυτές οι αντιλήψεις χτίζονται μέσα στο σπίτι, οπότε πιστέψτε μας, είστε σε θέση να το αλλάξετε αυτό και να κάνετε τον γιο σας να είναι σωστός σύντροφος ή σύζυγος. Η σχέση που έχει ο γιος με τον πατέρα ή την μητέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του. Διαβάστε παρακάτω: 

Οι μητέρες πρέπει να εργάζονται

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι όταν μία μητέρα εργάζεται παραμελεί τα παιδιά και τις υποχρεώσεις της. Παρόλα αυτά οι μητέρες όπως και οι μπαμπάδες οφείλουν να εργάζονται όχι μόνο για να βοηθούν στο εισόδημα του σπιτιού, αλλά και για να νιώθουν χρήσιμες και ανεξάρτητες.

Δεν αρκεί όμως αυτό. Τις στιγμές που η μητέρα εργάζεται και ο μπαμπάς βρίσκεται στο σπίτι, θα πρέπει ο δεύτερος να κάνει τις δουλειές του σπιτιού μαζί με τον γιο του. Έτσι, το παιδί θα βλέπει πως οι δουλειές μοιράζονται ανάλογα με το πρόγραμμα του καθενός.

πως_θα_κάνουμε_τον_γιο_μας_να_γίνει_ένας_καλός_σύντροφος_και_σύζυγος_

Να ενθαρρύνετε τα αγòρια να δείχνουν τα συναισθήματά τους

“Οι άντρες δεν κλαίνε” είναι μία ατάκα που πολλοί παλιοί γονείς έλεγαν στα αγòρια της οικογένειας. Οι άντρες όμως κλαίνε γιατί είναι άνθρωποι και όχι άψυχοι και σκληροί που οφείλουν μία ζωή να δείχνουν την σκληρότητά τους, στους άλλους. Δεν ζούμε πλέον σε αγέλες αλλά σε κοινωνίες.

Πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνετε τον γιο σας να εκφράζει τα συναισθήματά του χωρίς να φοβάται. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ένας άνθρωπος με ευαισθησίες κι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες μπορεί πιο εύκολα να μπει στην θέση του άλλου.

Αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε έναν γιó που σαν μελλοντικός σύζυγος ή σύντροφος θα είναι αδιάφορος και απαθής, τότε σίγουρα πρέπει να κάνετε τον γιο σας να μην ντρέπεται να κλάψει, να χαρεί, να συγκινηθεί, να δείξει ευάλωτος.

πως_θα_κάνουμε_τον_γιο_μας_να_γίνει_ένας_καλός_σύντροφος_και_σύζυγος_

Δείξτε του ότι οι δουλειές στο σπίτι μοιράζονται

Ένα παιδί βλέποντας ότι ο μπαμπάς στρώνει το τραπέζι ενώ η μαμά παράλληλα πλένει τα πιάτα οικειοποιείται ένα μοντέλο οικογένειας όπου όλα τα μέλη της έχουν ίσες υποχρεώσεις και ίσα δικαιώματα.

Αν ένα παιδί μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου ο άντρας κάθεται στον καναπέ και η γυναίκα του φέρνει τις παντόφλες, αυτό θα θεωρεί και σαν πρότυπο στο μέλλον.

πως_θα_κάνουμε_τον_γιο_μας_να_γίνει_ένας_καλός_σύντροφος_και_σύζυγος_

Διδάξτε του τα όρια και τον σεβασμό

Δείξτε στο παιδί ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να το ακουμπάει ακόμη κι αν αυτός ο κάποιος είναι η γιαγιά ή ο παππούς. Εκφράσεις του τύπου “κάνε μία αγκαλιά στην γιαγιά, τόσο καιρό έχει να σε δει” δεν επιτρέπονται. Τα παιδιά πρέπει να αγκαλιάζουν και να δέχονται αγκαλιές όταν εκείνα το επιθυμούν και όχι όταν οι μεγάλοι τους το επιβάλλουν.

Ένα παιδί που ξέρει να θέτει όρια στην αυτοδιάθεση του σώματός του, μαθαίνει να σέβεται και την αυτοδιάθεση στα σώματα των άλλων. Στην Ελλάδα του 2021 δεν είναι λίγοι οι παραβιαστικοί σύζυγοι που νομίζουν ότι τα γυναικεία σώματα τους ανήκουν και απαιτούν από αυτά σ3ξ, χάδια ή κάτι άλλο, επειδή απλά είναι σύζυγοί τους.

Αυτές οι αντιλήψεις και οι πρακτικές δεν είναι αντιλήψεις και πρακτικές που γεννήθηκαν μαζί με τα παιδιά. Καλλιεργήθηκαν μέσα από λανθασμένες αντιλήψεις και τοξικά πρότυπα οικογενείας.

πως_θα_κάνουμε_τον_γιο_μας_να_γίνει_ένας_καλός_σύντροφος_και_σύζυγος_

Ο γιòς σας δεν πρέπει να είναι σκληρός

Άλλη μία λανθασμένη αντίληψη της πατριαρχίας που έχει καταστρέψει γενιές αγòριών δημιουργώντας τους, ψυχολογικά τραύματα και καταπιεσμένα θέλω. “Οι άντρες πρέπει να είναι σκληροί, αμείλικτοι, τσαμπουκάδες”.

Όχι οι άντρες δεν πρέπει να είναι όλα τα παραπάνω. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι υγιής όταν αποτελείτε από ανθρώπους σκληρούς, αμείλικτους και τσαμπουκάδες. Σίγουρα πρέπει το παιδί να διεκδικεί τα θέλω του. Όμως σεβόμενο πάντα τα όρια των συνανθρώπων του.

Τέτοιες αντιλήψεις, έχουν εκτοξεύσει τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία. Τέτοιες αντιλήψεις, έκαναν πάντα το σχολικό εκφοβισμό στα σχολεία καθημερινότητα, απλά τώρα αυτά τα περιστατικά καταγγέλλονται.

Δείτε ακόμα Πως να μεγαλώσουμε τον γιο μας με ενσυναίσθηση και σεβασμό

Και μαντέψτε. Ένα παιδί που είναι νταής στο σχολείο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει νταής και στη ζωή. Στην γυναίκα του και στα παιδιά του. Ένας σύζυγος χωρίς ευαισθησίες που δεν μπαίνει στον κόπο να μπει στην θέση των δικών του ανθρώπων.

πως_θα_κάνουμε_τον_γιο_μας_να_γίνει_ένας_καλός_σύντροφος_και_σύζυγος_

Να του μάθετε να προσέχει την υγιεινή του

Αυτό δεν αφορά μόνο τα αγòρια αλλά και τα κòρίτσια. Στο σημερινό μας άρθρο όμως τα αγòρια έχουν την τιμητική τους. Θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να είναι καθαρό. Να πλένει τα δόντια του, το πρόσωπό του και να χτενίζει τα μαλλιά του, προτού βγει από το σπίτι, όταν ξυπνάει ή όταν βγαίνει βόλτα.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι όταν σε μία σχέση ένας από τους δύο αφήνεται τόσο πολύ, η σχέση περνάει κρίση. Ένας άνθρωπος, καταλαβαίνει ότι τον διεκδικούμε και ότι ενδιαφερόμαστε αν μας αρέσει, όταν είμαστε καθαροί πριν τον συναντήσουμε. Τέλος, η καθαριότητα είναι σημαντική και για την υγεία.

πως_θα_κάνουμε_τον_γιο_μας_να_γίνει_ένας_καλός_σύντροφος_και_σύζυγος_

Το “όχι” σημαίνει “όχι”

Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2021 όταν μία κοπέλα πει “όχι” σε ένα αγòρι αυτό το “όχι” σπάνια γίνεται δεκτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακούμε συνεχώς για περιστατικά βιασμ@υς, σ@ξουαλική παρενόχληση ή διαπόμπευσης μίας κοπέλας.

Σου πρότεινε να πάτε ραντεβού κι εσύ είπες όχι; Τότε θα σε κάνει ρεζίλι σε όλο το σχολείο, για να μάθεις να λες όχι στον γόη. Σου ζήτησε να κάνετε σ@ξ κι ενώ στην αρχή είπες ναι μετά το μετάνιωσες; Στα σοβαρά παίρνουμε μόνο την πρώτη σου απάντηση κι αν τολμήσεις να το καταγγείλεις, θα σου πούμε ότι προκάλεσες και ότι τα ήθελες.

Οι γονείς, πρέπει να μάθουν στα αγòρια τους να δέχονται και να σέβονται το όχι. Δεν θέλει να βγείτε ραντεβού; Δεν πειράζει, θα βρεις κάποια άλλη που να σου αρέσει και να της αρέσεις.

Δείτε ακόμα Πώς θα μάθουμε στο γιο μας να σέβεται τις γυναίκες

Δεν θέλει να κάνετε σ@ξ; Σεβάσου το, χωρίς γκρίνιες, χωρίς μούτρα, χωρίς πιέσεις. Αυτά πρέπει να τα μαθαίνουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία και όχι να θεωρούμε ότι είναι αυτονόητα και ότι θα τα μάθουν μόνα τους, μεγαλώνοντας.

πως_θα_κάνουμε_τον_γιο_μας_να_γίνει_ένας_καλός_σύντροφος_και_σύζυγος_

All photos via brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close