Πώς θα μάθουμε στο γιο μας να σέβεται τις γυναίκες_

Πώς θα μάθουμε στο γιο μας να σέβεται τις γυναίκες. Ζούμε σε μία εποχή, που οι γονείς που μεγαλώνουν κòρίτσια φοβούνται από μικρή ηλικία, ότι αυτά τα κòριτσια κάποια στιγμή, θα παρενοχληθούν σ@ξουαλικά ή θα κακoποιηθούν από κάποιον είτε μεγαλύτερο είτε ακόμη και συνομήλικο.

Δυστυχώς οι παλιότερες γενιές, σπάνια έδιναν βάση σε αυτά τα πράγματα. Η αυτοδιάθεση του σώματος, ήταν έκφραση άγνωστη. Για παράδειγμα, οι δικοί μου γονείς, μπορεί να ήταν υπέροχοι σε όλα, όμως ποτέ δεν μου έμαθαν ότι το “ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ” όπως και να ‘χει.

Όπως επίσης, ποτέ δεν έμαθαν στα αδέρφια μου, που είναι αγòρια, τι επιτρέπεται να κάνουν στα κòρίτσια και τι όχι. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Μπορεί το κίνημα των γυναικών να έχει εξελιχθεί όμως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δικαιολογούν τους βιαστές. Ακόμη και γυναίκες.

Δείτε ακόμα Το παιδί μου είναι πολύ ζωηρό και δεν μπορώ να το ελέγξω

Το σημερινό άρθρο λοιπόν είχα ανάγκη να το κάνω, όχι μόνο γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που εκφέρουν απαίσιες και χωρίς κανένα επιχείρημα απόψεις, αλλά και για εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να μεγαλώσουν τα αγòρια τους με αξίες. Αγòρια που να σέβονται το ΟΧΙ των άλλων ανθρώπων.

Γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές, πάντα φταίει ο βιαστής και αυτός που παρενοχλεί έναν άνθρωπο. Και ο κανόνας για να πάει μπροστά αυτή η κοινωνία, δεν είναι να μάθουμε τα κòρίτσια μας να μην…προκαλούν. Αλλά να μάθουμε τα αγòρια μας να μην παρενοχλούν και να μην βιάζουν. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για το πως θα μάθουμε στο γιο μας να σέβεται τις γυναίκες

Για αρχή πρέπει να καταλάβουμε ότι ο βι@στής κι αυτός που παρενοχλεί με οποιοδήποτε τρόπο σ@ξουαλικά τις γυναίκες, δεν είναι αυτός ο ανατριχιαστικός τύπος με την καπαρντίνα, που από μακριά καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να είναι κι αυτός, όμως τις περισσότερες φορές είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι.

Ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο εργοδότης σου, ο θείος σου, ακόμη και ο ίδιος σου ο σύζυγος. Δυστυχώς όμως λίγοι γονείς έχουν περάσει αυτό το μήνυμα στα παιδιά τους. Βλέπετε, ακόμη κι αν είναι το αγòρι σου ή ο σύζυγός σου, αυτός που ξεπερνά τα όρια, δεν εχει άλλοθι. Το ότι επέλεξες να τον έχεις στο πλάι σου, δε σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πάντα διαθέσιμη.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα είναι πολλά τα περιστατικά ενήλικων ανδρών που ασκούν λεκτική, σωματική και σ@ξουαλική κακ@ποίηση σε γυναίκες. Υπάρχουν λοιπόν εργοδότες που εκμεταλλεύονται την εξουσία τους για να παρενοχλούν σ@ξουαλικά και όχι μόνο τις υπαλλήλους τους.

Άντρες που ξυλοκοπούν και β@άζουν τις γυναίκες τους. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που εξαιτίας της πατριαρχίας πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι κτήμα τους. Κι αυτές είναι οι ακραίες περιπτώσεις. Στην καθημερινότητα, δεν υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν δεχτεί έστω και μία φορά σ3ξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με έρευνες.

Υπάρχουν άνθρωποι που μέσα από την συμπεριφορά τους, δείχνουν την παντελής έλλειψη σεβασμού προς το γυναικείο φύλλο. Οι τωρινοί κακ@ποιητικοί άνδρες ήταν κάποτε παιδιά. Παιδιά που γαλουχήθηκαν με αυτές τις αρχές από το σπίτι τους.

Γιατί όταν ήταν παιδιά, ακουμπούσαν τα κòρίτσια της τάξης, χωρίς εκείνα να θέλουν και οι γονείς δεν τα επίπληξαν ποτέ. Θεώρησαν ότι “είναι παιδιά και παίζουν” . Περίεργο όμως, που όταν ένα παιδί ίδιας ηλικίας, κλέβει το μολύβι από τον διπλανό του, οι γονείς ποτέ δεν σκέφτονται ότι είναι μία αντίδραση της παιδικής ηλικίας και τα επιπλήττουν αμέσως.

Δεν γίνεται λοιπόν ένα αγòρι 5 ετών να μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με έναν πατέρα που βρίζει, υποτιμά και δεν σέβεται την μητέρα του, κι αυτό από μόνο του να μάθει να σέβεται την αυτοδιάθεση των γυναικών και τις γυναίκες γενικότερα.

Όπως επίσης δεν γίνεται ένα αγòρι, χωρίς τις κατάλληλες βάσεις και χωρίς την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση, να καταλάβει από μόνο του, ότι δεν μπορούμε να αγγίζουμε έναν άλλον άνθρωπο γενικά, χωρίς την συγκατάθεσή του.

Πώς θα μάθουμε στο γιο μας να σέβεται τις γυναίκες

Ο γιòς μας πρέπει να παίρνει παράδειγμα από την οικογένειά του!

Για να μάθει ένα αγòρι να σέβεται τις γυναίκες πρέπει μέσα στο σπίτι του να υπάρχει ένα υγιές ανδρικό πρότυπο. Είτε είναι ο μπαμπάς, είτε ο θείος, είτε ο παππούς, το παιδί πρέπει να παραδειγματίζεται από τις πράξεις των μεγάλων.

Τα παιδιά, αντιγράφουν τις συμπεριφορές των μεγάλων, αφού αυτοί είναι που θαυμάζουν. Πρέπει λοιπόν το παιδί να μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, που η γυναίκα θα χρίζει σεβασμού.

Ο γιòς μας πρέπει να καταλάβει ότι η σωματική του διάπλαση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν εργαλείο, για να υποτάσσει άλλους ανθρώπους. 

Θα πρέπει να κάνουμε κατανοητό στα παιδιά μας ότι οι λέξεις, είναι πολύ πιο σημαντικές και έχουν μεγαλύτερη δύναμη από την γροθιά τους. Θα πρέπει λοιπόν από μικρή ηλικία το παιδί να ζει σε ένα περιβάλλον και να μαθαίνει από αυτό, ότι μέσα από την συζήτηση λύνονται όλα. Ότι δεν είναι υγιές να προσπαθεί να επιβληθεί με τις γροθιές του.

Ο γιòς μας πρέπει να κρίνει μία γυναίκα όχι μόνο από την εμφάνιση, αλλά και από τον εσωτερικό της κόσμο.

Πολλοί άντρες του σήμερα, αντιμετωπίζουν τις γυναίκες σαν ένα κομμάτι κρέας. Κρίνουν τις παχουλές γυναίκες για τις στιλιστικές τους επιλογές, κρίνουν τις αδύνατες γυναίκες χαρακτηρίζοντάς ‘τες ως “ξενέρωτες” και γενικά κρίνουν.

Ατάκες του τύπου “ντύνεται προκλητικά οπότε το…τραβάει ο οργανισμός της” ακούγονται σχεδόν καθημερινά. Λες και το ντύσιμο κάνει τον άνθρωπο ή λες και αν μία γυναίκα ντυθεί σ@ξυ, το κάνει για σένα και όχι για την πάρτη της. Περίεργο που το προκλητικό ντύσιμο υπάρχει μόνο στις γυναίκες και όχι στους άντρες. Δεν βρίσκετε;

Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να μάθουν στο παιδί τους να μην κρίνει τις γυναίκες ανάλογα με την εξωτερική τους εμφάνιση. Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος έχει τα στάνταρ του, όμως δεν πρέπει να υποτιμά τις γυναίκες που δεν καλύπτουν τα δικά του στάνταρ.

Επίσης, θα πρέπει το παιδί να μάθει, να μην χαρακτηρίζει γυναίκες ανάλογα με το ντύσιμό τους. Η καθεμία μας έχει το δικαίωμα και οφείλει να έχει την ελευθερία να ντύνεται όπως θέλει, χωρίς αυτό να γίνεται αφορμή για σχόλια. Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι έχεις το παραμικρό ελεύθερο να την αγγίξεις χωρίς να το εγκρίνει η ίδια.

Να μάθει ο γιòς μας να εκτιμά κάθε γυναίκα. 

Το παιδί θα πρέπει να μάθει ότι δεν είναι αναγκαστικό μία γυναίκα να είναι μορφωμένη ή να εργάζεται για να έχει τον σεβασμό του. Ο ρόλος της νοικοκυράς είναι πάντα πολύ δύσκολος και απαιτεί δεξιότητες που δεν τις έχουν όλοι.

Το μορφωτικό επίπεδο κάθε ανθρώπου, δεν πρέπει από την άλλη να τον υποβιβάζει στα μάτια μας και να θεωρούμε ότι εφόσον εμείς είμαστε πιο μορφωμένοι και πιο πλούσιοι, έχουμε το δικαίωμα να εκμεταλλευτούμε τα χρήματα και την μόρφωσή μας, για να εκμεταλλευτούμε τις γυναίκες.

Ο γιòς μας θα πρέπει να μη φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματά του. 

Θα πρέπει να μάθουμε στο παιδί από μικρή ηλικία ότι και τα αγòρια είναι ευαίσθητα. Και τα αγòρια μπορεί να κλάψουν και μάλιστα πιο συχνά από τα κòρίτσια. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να επικοινωνεί, θα έχει ενσυναίσθηση και θα μάθει να σέβεται και τα συναισθήματα του άλλου.

Γενικότερα θα πρέπει να μάθουμε στον γιò μας ότι δεν υπάρχει ισχυρό και ανίσχυρο φύλο. Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να έχει ευαισθησίες, την αλληλεγγύη και την συμπόνια μέσα του και να μην φοβάται να εκδηλώσει αυτά τα συναισθήματα.

Είναι όμως και πολύ σημαντικό, οι ευαισθησίες του να έχουν όρια. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύει τον εαυτό του από διάφορες αναποδιές. Και φυσικά αυτό ισχύει και για τις κòρες μας.

Ο γιòς μου πρέπει να είναι μέλος μίας ομάδας.

Οι κοινωνικές δεξιότητες ενός παιδιού και η συναναστροφή του με άλλους, διαφορετικούς ανθρώπους από αυτό, θα βοηθήσει το παιδί να έχει μέσα του το αίσθημα της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας και φυσικά της αποδοχής των άλλων ανθρώπων.

Ο γιòς μου θα πρέπει να μάθει ότι δεν είναι αδυναμία να μπαίνει στην θέση της γυναίκας. 

Πολλά αγòρια μεγαλώνουν σε οικογένειες που οι ατάκες “γυναίκα είσαι ρε;” ακούγονται συχνά για να τα υποτιμήσουν. Αυτές οι σ@ξιστικές ατάκες, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στον γιό μας. Το να μπορεί το αγòρι μας να μπαίνει στην θέση της γυναίκας, είναι κάτι που θα το βοηθήσει να σέβεται τις γυναίκες.

Αναπτύσσει την ενσυναίσθησή του και μαθαίνει ότι δεν είναι αδυναμία να έχεις κατανόηση και να μπορείς να σκέφτεσαι σαν και τις γυναίκες, όταν χρειάζεται.

Ο γιòς μου θα πρέπει να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού

Δεν είναι λίγοι οι άντρες που πιστεύουν ότι η κουζίνα και οι δουλειές του σπιτιού είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Το παιδί λοιπόν πρέπει να μεγαλώνει σε μία οικογένεια όπου αγòρια και κòρίτσια μοιράζονται τις δουλειές και βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Να μάθει ότι οι γυναίκες δεν είναι…μπιμπελό! 

Στον αντίποδα εκείνων που πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι ένα τίποτα, υπάρχουν κι εκείνοι οι άντρες που πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι μπιμπελό. Άνθρωποι αδύναμοι, που οφείλουμε θέλοντας και μη να προστατεύουμε με τον ίδιο τρόπο που προστατεύουμε και τα μ@ρά παιδιά.

Κι ενώ αυτό για πολλούς είναι η σωστή αντιμετώπιση προς το γυναικείο φύλλο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι γυναίκες δεν είναι αδύναμες, ούτε μπιμπελό. Οι γιοι μας πρέπει να μάθουν ότι αγòρια και κòρίτσια είναι ισότιμα. Θα πρέπει να έχουν ίδιες ευκαιρίες και ίδιες αρμοδιότητες.

Η υπερπροστασία των γυναικών, δεν είναι φεμινισμός. Είναι ένα είδους σ@ξισμού, που κατατάσσει τις γυναίκες ως αδύναμο φύλο, που έχουν ανάγκη την καθοδήγηση και την προστασία των αντρών, για να ανταπεξέλθουν στην ζωή. Κι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close