Πως οι συμπεριφορές των γονέων ευθύνονται για τον χαρακτήρα των παιδιών

Χρειάζεται πολλά για να μεγαλώσεις ένα παιδί. Πέρα από το οικονομικό και όλα τα υλικά αγαθά για μία άνετη, χωρίς στερήσεις, ζωή που θες να του προσφέρεις, οφείλεις να του σταθείς και να του προσφέρεις συναισθηματικά εφόδια και αξίες για να έχει στη ζωή του.

Ένα παιδί χρειάζεται συμπόνοια, κατανόηση, αγάπη και πολύ υπομονή και στοργικότητα. Και σίγουρα κάθε γονιός θέλει να προσφέρει στο έπακρο όλα τα παραπάνω, αλλά πολλές φορές το κάνει με τον λάθος τρόπο, ή δεν ξέρει τον σωστό τρόπο για να το πετύχει.

Πως θα καταλάβουμε όμως ότι το παιδί δεν παίρνει τα σωστά εφόδια και δεν υιοθετεί τις κατάλληλες συμπεριφορές; Με ποιον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε αν κάνουμε σωστά το “χρέος” μας σαν γονείς και φερόμαστε με τον σωστό τρόπο στο παιδί μας;

Τα παιδιά υιοθετούν και μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών και αυτό είναι γεγονός. Βλέπετε πως το παιδί σας λέει συχνά ψέμματα, πως είναι μυστικοπαθή, θυμώνει εύκολα ή ζηλεύει υπερβολικά; Μάλλον εσείς κάνατε κάτι λάθος στη διαπαιδαγώγησή του και υιοθέτησε αυτές τις συμπεριφορές. Τι όμως;

 1. Το παιδί σου σ’ενοχλεί σκόπιμα, ίσως επειδή εσύ δεν ήσουν αρκετά στοργικός μαζί του.
 2. .Το παιδί σου λέει ψέμματα επειδή εσύ αντιδρούσες υπερβολικά στα λάθη που έκανε μέχρι τώρα.
 3. Το παιδί μπορεί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση επειδή αντί να το ενθαρρύνεις, προσπαθούσες να το συμβουλεύσεις περισσότερο.
 4. Το παιδί δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του και δεν νιώθει σιγουριά για το ίδιο, επειδή συνήθιζες να το επιπλήττεις από μικρό μπροστά σε κόσμο.
 5. Αν ενώ αγοράζεις στο παιδί σου τα πάντα, εξακολουθεί να παίρνει πράγματα που δεν του ανήκουν, είναι γιατί δεν το άφηνες να επιλέξει.

 

 1. Το παιδί σου μπορεί να είναι δειλό, επειδή φρόντιζες να απομακρύνεις κάθε δυσκολία που βρισκόταν στο δρόμο του, και να διώχνεις μακριά κάθε εμπόδιο που συναντούσε.
 2. Το παιδί μπορεί να ζηλεύει , επειδή από μικρό το σύγκρινες με άλλα παιδιά.
 3. Το παιδί θυμώνει και ξεσπάει συχνά, επειδή έμαθε πως μόνο έτσι τραβούσε την προσοχή σου. Στις αταξίες και τα λάθη…
 4. Το παιδί δεν έμαθε να σέβεται το συναισθήματα και τις επιθυμίες των άλλων, ίσως επειδή δίνατε συνέχεια διαταγές χωρίς να δίνετε σημασία στα δικά του συναισθήματα.
 5. Το παιδί κρατάει μυστικά από σένα, μάλλον επειδή εσύ μεγαλοποιούσες κάθε πρόβλημα που σου εμπιστευόταν.
 6. Το παιδί μιλάει και φέρεται με αγένεια, γιατί τέτοιες συμπεριφορές είδε και υιοθέτησε από το οικογενειακό του περιβάλλον.

 

 

Πηγή: parentsgo.kidsgo.com.cy
Close