Ο κορονοϊός έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να πανικοβάλλει τον κόσμο. Τα πρώτα κρούσματα έφτασαν πριν λίγες εβδομάδες και στην χώρα μας και η κυβέρνηση προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προχώρησε σε έκτακτα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης. Τοποθέτησε ειδικές αφίσες σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και στάσεις λεωφορείων, ακύρωσε τα καρναβάλια, τις παρελάσεις και τώρα αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία για τουλάχιστον 15 μέρες.
Τα παιδιά, είναι λογικό να πανικοβληθούν με την εξάπλωση του κορονοϊού κι αυτά που ακούν κάθε μέρα να συζητούν οι μεγάλοι τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη τηλεόραση. Μπορεί το κλείσιμο των σχολείων να είναι ένα ευχάριστο γεγονός γι’ αυτά, όμως όντας παιδιά είναι εύκολο να φοβηθούν με κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν και ακούν συνεχώς για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι.
Σαν παιδιά, όλοι μας έχουμε επηρεαστεί από τις συζητήσεις των μεγάλων. Η σύμβουλος γονέων Ράνια – Βλάγκα Αντωνίου γνωρίζοντας τον πανικό που επικρατεί τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές ηλικίες, προχώρησε στη δημιουργία ενός πολύ αναλυτικού κειμένου, το οποίο δημοσίευσε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.
Στο κείμενό της, εξηγεί πως πρέπει να διαχειριστούν οι γονείς την ανησυχία των παιδιών τους σχετικά με τον κορονοϊο, πως μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους τι είναι αυτή η ασθένεια και πως πρέπει να προφυλαχθούν. Ακόμη διαχωρίζει τον τρόπο που πρέπει να εξηγήσουμε αυτή την νέα ασθένεια ανάλογα την ηλικία που βρίσκεται το παιδί. Ένα κείμενο πολύ επεξηγηματικό που αξίζει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Διαβάστε παρακάτω:
Με αφορμή το κλείσιμο των σχολείων πανελλαδικά για προληπτικούς λόγους, στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του
κορωνοϊού , ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πως να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτή την κατάσταση, χωρίς να τα πανικοβάλουμε αλλά να βεβαιωθούμε κιόλας- ότι έχουν καταλάβει τη σοβαρότητά της.
-Προετοιμαστείτε κατάλληλα
Μην ξεκινήσετε να μιλήσετε στα παιδιά χωρίς πρώτα να ενημερωθείτε κατάλληλα οι ίδιοι. Πληροφορηθείτε με ακρίβεια μακριά από τον πανικό αλλά και από την αφέλεια και προετοιμαστείτε ώστε να απαντήσετε σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις τους.
«Τι είναι; Πώς μεταδίδεται; Γιατί κλείνουν τα σχολεία; Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε; Υπάρχει πιθανότητα να πεθάνει κάποιος δικός τους ή και τα ίδια;» είναι μερικές από τις απορίες που καλό είναι να είστε σε θέση να χειριστείτε. Αν σας ρωτήσουν κάτι που δεν ξέρετε, πείτε τους ότι δεν το γνωρίζετε αλλά θα τα ενημερώσετε αμέσως μόλις το μάθετε.
-Μην αποφεύγετε το θέμα
Πρέπει να γνωρίζουν κάποια βασικά έστω πράγματα γύρω από αυτό το θέμα έτσι ώστε να προστατέψουν την υγεία τους αλλά και να δράσουν προληπτικά για την υγεία και των υπολοίπων .
-Να είστε ειλικρινείς
Μην ωραιοποιήσετε την κατάσταση ούτε όμως και να τρομάξετε τα παιδιά. Μιλήστε τους με ειλικρίνεια, κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά, πείτε τους ότι όντως κάποιοι άνθρωποι ίσως δεν καταφέρουν να νικήσουν τον ιό, εξηγώντας τους όμως ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι πιο ευαίσθητες ομάδες.
-Λάβετε υπ’ όψιν την ηλικία και την ωριμότητά τους.
Μην κατακλύσετε τα παιδιά με πληροφορίες. Προσπαθήστε να καλύψετε τις απορίες τους αναλογιζόμενοι πόσα μπορούν πραγματικά να καταλάβουν ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται και την ωριμότητά τους.
-Ξεκινώντας τη συζήτηση ..
Ζητήστε από τα παιδιά να σας πουν τι γνωρίζουν για τον κορωνοϊό και πως αισθάνονται γι’ αυτό. Νιώθουν ότι απειλούνται; Φοβούνται; Δεν καταλαβαίνουν; Αδιαφορούν; Έτσι θα μπορέσετε να κατευθύνετε κατάλληλα και όσα έχετε να τους πείτε.
-Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα
Μη βομβαρδίζετε τα παιδιά με επιστημονικές ορολογίες και περίπλοκες λέξεις ή φράσεις που ίσως δεν καταλαβαίνουν. Μιλήστε τους όσο πιο απλά γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι αντιλαμβάνονται τι τους λέτε.
-Επιστρατεύστε την ψυχραιμία σας
Μη μιλήσετε στα παιδιά με άγχος και πανικό. Αν δουν εσάς αδύναμους ή ανήσυχους σίγουρα δε θα τα βοηθήσει να αντιληφθούν τι πρέπει να πιστέψουν και πώς να αντιδράσουν. Μάλλον θα τα αναστατώσετε περισσότερο…
-Καθησυχάστε τα
Πείτε τους ότι παρόλα όσα ακούγονται, η ασθένεια αυτή δεν είναι επικίνδυνη για τους περισσότερους . Εξηγήστε τους ότι ακόμα κι αν τα ίδια ή κάποιος άλλος αρρωστήσουν, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν και καλά. Πείτε τους επίσης, ότι ειδικά τα παιδιά αλλά και εσείς δεν κινδυνεύετε το ίδιο με έναν πολύ μεγαλύτερο ή ήδη επιβαρυμένης υγείας άνθρωπο.
-Δώστε σημασία στην πρόληψη
Εξηγήστε στα παιδιά όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να τηρήσουν για να μείνουν ασφαλή για τα ίδια αλλά και για τους άλλους. Εφοδιάστε τα με απολυμαντικά μαντηλάκια, πείτε τους να μην ακουμπάνε το πρόσωπό τους με τα χέρια τους τα οποία πρέπει να πλένουν συχνά, να μην ακουμπάνε παντού χωρίς ύστερα να καθαρίζουν τα χέρια τους, να προσέχουν πως βήχουν και πως φταρνίζονται, να αποφεύγουν να μοιράζονται μολύβια κ.λπ., κοκ. Πείτε τους επίσης να σας πουν αμέσως αν τα ίδια παρουσιάσουν βήχα, συνάχι ,πυρετό ή αν παρατήρησαν κάποιο άλλο άτομο στο σχολείο τους με παρόμοια συμπτώματα φυσικά χωρίς να στιγματίσουν ή να ενοχοποιήσουν κάποιο άτομο που πιθανόν έχει νοσήσει.
-Μην τους κάνετε παρατηρήσεις ..
Μην τους φωνάζετε αν δεν καταλαβαίνουν για ποιο λόγο τους ζητάτε να προσέχουν ή αν βλέπετε ότι δεν τηρούν με ακρίβεια όσα έχετε συμφωνήσει. Διδάξτε τα με υπομονή και ψυχραιμία. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να τα εκπαιδεύσετε στις συνήθειες της πρόληψης και της καθαριότητας που θα τους φανούν χρήσιμες και μετά τη κατάσταση αυτή πχ. Να πλένουν τα χέρια τους κλπ
-Μην αλλάζετε τη ρουτίνα τους
Μια ξαφνική αλλαγή στη ρουτίνα του παιδιού μπορεί να το αναστατώσει παραπάνω απ’ όσο θα ’πρεπε. Γι’ αυτό ακολουθείτε το συνηθισμένο σας πρόγραμμα εκτός και αν υπάρχει πραγματικά λόγος να αλλάξετε κάτι δραστικά. Ή αν αναγκαστείτε να κάνετε κάποια αλλαγή, φροντίστε αυτή να γίνει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο. Τώρα π.χ. που το σχολείο του παιδιού έκλεισε , φροντίστε να τηρήσετε και πάλι κάποιο πρόγραμμα (τακτικά γεύματα και ώρες ύπνου, κάποιες ώρες μελέτης κ.λπ.) που δε θα διαταράξει την καθημερινότητά τους τόσο έντονα.
-Ασχοληθείτε μαζί τους
Αξιοποιήστε την ευκαιρία να έλθετε πιο κοντά με τα παιδιά και να περάσετε όμορφες στιγμές μαζί τους . Δείξτε τους ότι είστε διαθέσιμοι..
-Μειώστε την τηλεόραση
Μην έχετε ανοικτούς τους δέκτες της τηλεόρασης όλη την ώρα που είστε με τα παιδιά μόνο πανικό μπορεί να τους δημιουργήσει.. όμως αν τυχόν είναι παρόντα συζητήστε τα νέα με ψύχραιμη ματιά αποφεύγοντας το πανικό …
Τι να πείτε …
#Παιδιά προσχολικής ηλικίας
Σε αυτή την ηλικία για τα παιδιά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ασφάλεια. Γι’ αυτό προσπαθήστε να τα κρατάτε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τις ειδήσεις ώστε να μην τους δημιουργείται άγχος . Σε περίπτωση που δείτε ότι υπάρχει λόγος να τους δώσετε εξηγήσεις καθησυχάστε τα ότι ούτε τα ίδια ούτε εσείς κινδυνεύετε να αρρωστήσετε σοβαρά. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την τρυφερή ηλικία, τα παιδιά δεν μπορούν να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία με ακρίβεια γι’ αυτό κι εσείς πρέπει να τα απομακρύνετε από τυχόν φόβους τους που γιγαντώνονται στο κεφαλάκι τους με την βοήθεια της γόνιμης φαντασίας τους.
#Παιδιά σχολικής ηλικίας
Καθώς είναι πιο εύκολο να ακούσουν κάτι για τον κορωνοϊό στο σχολείο, στις δραστηριότητές τους κ.λπ., είναι απαραίτητο να μην τα αποθαρρύνετε από μία συζήτηση μαζί σας. Μιλήστε τους με ψυχραιμία και σταθερότητα, παρουσιάζοντάς τους τα γεγονότα όσο γίνεται με ακρίβεια αλλά χωρίς απαισιοδοξία και φόβο απαντώντας σε όσες από τις απορίες τους μπορείτε. Μην προσπαθήσετε να τους αποκρύψετε πράγματα που ίσως ξέρουν ήδη από αλλού καθώς αυτό θα σας κάνει να φαίνεστε αναξιόπιστοι στα μάτια τους όμως μην αφήσετε χώρο να πιστέψουν σε τρομαχτικές φήμες και ιστορίες.
#Προεφηβεία και εφηβεία
Σε αυτή τη φάση μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά με περισσότερη ακρίβεια παραθέτοντας γεγονότα που μας προσφέρει η επίσημη και αξιόπιστη ενημέρωση . Μπορείτε π.χ. να τους πείτε ότι η γρίπη σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους ο κορωνοϊός ή να τους εξηγήσετε με μεγαλύτερη σαφήνεια τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης. Επίσης, εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να πιστεύουν όλα όσα ακούν αλλά ότι πρέπει να ελέγχουν τις πηγές από τις οποίες ενημερώνονται και για όποια απορία τους να στρέφονται σε εσάς.
Προσοχή στο τρόπο που θα τους μιλήσετε , στα λόγια που θα χρησιμοποιήσετε και το ύφος που θα έχετε. Τα παιδιά από τα μάτια βλέπουν πως αισθάνεστε
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος