Πώς θα μιλήσετε στο παιδί για τους αγνώστους

Η γνωριμία με τρίτα πρόσωπα έχει δυσκολίες και ιδιαιτερότητες ακόμα και για τους ενηλίκους, πόσο μάλλον για το παιδί. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να του μιλήσετε για τους αγνώστους που θα γνωρίσει και τρόπους να προφυλαχθεί όταν υπάρχει κίνδυνος:

Ξεκινήστε από τα βασικά, από το ποια είναι δηλαδή τα άγνωστα πρόσωπα ως έννοια. Διαχωρίστε τους συγγενείς και τους λοιπούς καλεσμένους που θα γνωρίσει σε διάφορες επισκέψεις από τους γείτονες ή αυτούς που θα συναντάτε μαζί στο δρόμο. Άγνωστοι για το παιδί και οι μεν και οι δε, όμως στην πράξη υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Μη δώσετε μια απαραίτητα αρνητική φόρτιση για τους αγνώστους. Δεν έχουν σκοπό όλοι να βλάψουν το παιδί σας, οπότε το ζητούμενο είναι να το μάθετε να είναι γενικά επιφυλακτικό και προσεκτικό μαζί τους στη ζωή του.

Εξηγήστε στο παιδί σε ποια άγνωστα πρόσωπα είναι ασφαλές να απευθυνθεί αν τύχει και χαθεί όταν έχετε πάει κάπου μαζί. Έτσι, σε μια τέτοια κακιά στιγμή, θα ξέρει πού να πάει και θα έχετε το λιγότερο δυνατό άγχος για τη σωματική του ακεραιότητα.

Σε περιπτώσεις που το πλησιάσει κάποιος που δε γνωρίζει για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να τον αγνοήσει και να σπεύσει κοντά σας το συντομότερο. Είναι σαφές ότι λόγω ηλικίας δεν μπορεί να αξιολογήσει την επικινδυνότητα ή μη της κατάστασης!

Επειδή «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως», όλα τα παραπάνω θα χρειαστεί να τα επαναλάβετε πολλές φορές στο παιδί μέχρι να κάνει κτήμα του όσα του λέτε για τους αγνώστους.

via

Close