Πόση ώρα είναι ασφαλές να αφήνω το μωρό στο κουνιστό καρεκλάκι;

από την Κατερίνα Αλεξογιάννη

Η κούνια που κουνιέται, παίζει μουσική και χαλαρώνει το μωράκι σου, σου έχει λύσει τα χέρια! Κάθε φορά που κλαίει ή δυσκολεύεται να κάτσει ήσυχο, το τοποθετείς εκεί και το βλέπεις να το απολαμβάνει, έχοντας παράλληλα και τη σιγουριά ότι είναι ασφαλές όσο εσύ κάνεις διάφορες άλλες δουλειές. Λόγω της ευκολίας και της απόλαυσης όμως που προσφέρει, είναι λογικό να αρχίσεις να αναρωτιέσαι μετα από λίγο πόση ώρα μπορείς να το αφήσεις εκεί. Ποια είναι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα;

 

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να δηλώνει ότι το μωρό πρέπει να μείνει συγκεκριμένο χρόνο σε μια μηχανοκίνητη κούνια. Παρόλ’ αυτά, οι ειδικοί κάνουν μερικές συστάσεις για το πόσο πρέπει ο καθένας μας να επιτρέπει στο παιδί του την παραμονή σε ένα τέτοιο βρεφικό αξεσουάρ και έχουν λόγο που το κάνουν. Συστήνουν, λοιπόν, να μην ξεπερνάμε τη μία ώρα ημερησίως και μάλιστα αν μπορούμε και λιγότερο, θα ήταν καλό. Η οδηγία αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η παραμονή σε μία τέτοια κούνια για παραπάνω διάστημα δεν αφήνει το παιδί μας να αναπτύξει τις κινητικές δεξιότητες και να κάνει όλα όσα κάνει ένα μωρό όταν το αφήνουμε να εξερευνήσει ένα χώρο.
Να συρθεί, να παίξει, να ανακαλύψει, να δουλέψει το σώμα του, να πέσει, να ξανασηκωθεί, να αγγίξει, να ικανοποιήει την περιέργειά του, να γεμίσει εμπειρίες και να εξασκήσει το μυαλό του. Η ταλάντευση που του προσφέρει μια τέτοια κούνια είναι σαφώς ένα όμορφο διάλειμμα, αλλά καλό είναι να κρατάει λίγο, ώστε να μην του στερεί την ευκαιρία να κάνει όλα τα υπόλοιπα που οφείλει ένα μωρό να κάνει. Ας αφήσουμε τα μωρά μας να περιηγηθούν στο χώρο και αν τα βρούμε σκούρα ή θέλουμε να το χαλαρώσουμε πριν τον ύπνο τους, τότε ας τους δώσουμε την απόλαυση της κούνιας τους.

Πηγή: dearmom.gr

Close