Πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορονοϊός & ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που έκλεισαν τα σχολεία; Ο γιατρός Κ. Δαλούκας εξηγεί

Τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας, κατάφεραν να ταρακουνήσουν όλο το πανελλήνιο. Οι ειδήσεις αναφέρουν συνεχώς τις αυξήσεις των κρουσμάτων στην Ελλάδα και τα έκτακτα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του ιού.  Μιλάμε για έναν ιό ο οποίος δεν έχει ακόμη θεραπεία και φυσικά δεν έχει δημιουργηθεί εμβόλιο για να την αντιμετώπισή του.

Η κυβέρνηση πήρε κάποια έκτακτα μέτρα για να αποφύγει την αύξηση των κρουσμάτων. Τα καρναβάλια και οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου ματαιώθηκαν, ενημερωτικές αφίσες έχουν κολληθεί σε δημόσιους χώρους, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ πριν λίγα 24ωρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι όλα τα σχολεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Οι γονείς προσπαθούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους τηρώντας τους κανόνες υγιεινής που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να τρομάζουν στην ιδέα και προσπαθούν να μείνουν ενημερωμένοι τόσο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα sites όσο και από συμβουλές παιδιάτρων και γιατρών.

Ο παιδίατρος Κώστας Δαλούκας βρέθηκε καλεσμένος στο κανάλι OPEN Beyond και προσπάθησε να ενημερώσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, πως ακριβώς μεταδίδεται ο ιός, τι πρέπει να προσέξουμε ενώ παράλληλα διευκρίνισε και τους λόγους που πάρθηκε η απόφαση τα σχολεία της χώρας να μείνουν κλειστά για ένα χρονικό διάστημα.

Λόγω έλλειψης χρόνου, ήθελε να συμπληρώσει τις σκέψεις του και προχώρησε σε μια δημοσίευση του στο Facebook όπου και αναλύει, αυτά που δεν πρόλαβε να πει μέσω της τηλεόρασης. Ένα κείμενο που αξίζει να διαβάσουμε για να προφυλάξουμε τόσο τα παιδιά μας όσο και τους εαυτούς μας. Διαβάστε παρακάτω το κείμενο του παιδιάτρου Κώστα Δαλούκα:

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα το πρωί στο OPEN για τον κοροναϊό, θέλω να τονίσω τα εξής, που δεν είχα την ευκαιρία να αναπτύξω εκεί λόγω χρόνου:

1. Ο ιός δεν μας παραφυλάει έξω από την πόρτα του σπιτιού μας και δεν έχει μολυνθεί όλος ο κόσμος εκτός από εμάς ώστε μόλις βγούμε να κολλήσουμε. Χρειάζεται κοντινή επαφή με πάσχοντα ή φορέα ώστε με τα σταγονίδια (σάλιο, βήχα, συνάχι) να μεταφερθεί σε εμάς, αν πιάσουμε επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από υγρά του πάσχοντος και φέρουμε τα χέρια μας στο στόμα, την μύτη ή τα μάτια μας. Οι πάσχοντες και οι φορείς επί του παρόντος είναι πάρα πολύ λίγοι.

2. Τα σχολεία κλείνουν επειδή ή έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα σε παιδί ή δάσκαλο, ή υπήρξε επαφή παιδιού ή δασκάλου με κρούσμα.

3. Το κλείσιμο για να έχει νόημα πρέπει να είναι για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Ποια είναι η λογική πίσω από το κλείσιμο των σχολείων;
Αν κάποιο παιδί ή άτομο από το προσωπικό του σχολείου έχει μολυνθεί και δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, στο διάστημα που το σχολείο είναι κλειστό, το κρούσμα να εμφανιστεί στο σπίτι και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να διασπείρει το νόσημα και σε πολλά άλλα παιδιά ή στο προσωπικό του σχολείου.

4. Επομένως το κλείσιμο των σχολείων έχει νόημα, ΜΟΝΟ αν τα παιδιά μείνουν περιορισμένα στο σπίτι τους και ΔΕΝ κυκλοφορούν σε διάφορες καφετέριες, πολυκαταστήματα, φροντιστήρια ή αθροίζονται σε συγκεντρώσεις κάπου αλλού. Αν αυτό γίνει τότε δεν έχει κανένα νόημα το κλείσιμο του σχολείου. Αν το παιδί που έχει μολυνθεί και μέχρι να αναπτύξει συμπτώματα που θα μας δείξουν πιο κόλλησε και ποιο όχι συνεχίσει να κυκλοφορεί σε πολυσύχναστους χώρους, τότε θα κολλήσει μοιραία και πολλούς άλλους.

Επομένως εσείς σαν γονείς φέρετε την ευθύνη για να συμβουλεύσετε τα παιδιά σας και να τα πείσετε να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για τουλάχιστον 15 ημέρες, αν το σχολείο τους έκλεισε.

Το κέντρο λοιμώξεων της Αμερικής (CDC), μέσα στις πολλές οδηγίες για το κλείσιμο των σχολείων, γράφει:
“• Αποθαρρύνετε τους μαθητές και το προσωπικό από τη συγκέντρωση ή την κοινωνικοποίηση οπουδήποτε.
o Αποθαρρύνετε συναντήσεις σε μέρη όπως το σπίτι ενός φίλου, ένα αγαπημένο εστιατόριο ή το τοπικό εμπορικό κέντρο.”

5. Λυπάμαι για την απόφαση της Ιεράς συνόδου για την Θεία Κοινωνία. Την ώρα αυτή και προς χάριν της εκτόνωσης του προβλήματος, αλλά και για την εξυπηρέτηση του αισθήματος ασφαλείας ακόμα και για αυτούς που δεν πιστεύουν στο μεταφυσικό ή αυτούς που αμφιταλαντεύονται, η απόφαση για την διαδικασία της Κοινωνίας έπρεπε να είναι περισσότερο διπλωματική και συμφιλιωτική με την επιστήμη και την γήινη πραγματικότητα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να δεχθεί την κοινωνία με κουταλάκι μιας χρήσεως, αφού αυτό δεν θα επηρέαζε και την ουσία του Μυστηρίου και δεν είναι παρά το μέσον για να κοινωνήσουν οι πιστοί το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

6. Αν το παιδί σας εμφανίσει πυρετό, βήχα και συνάχι δεν σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έρθει στο μυαλό σας είναι ο κοροανϊός.
Το πιο πιθανό είναι να έχει κάποια από τις πολλές ιώσεις που υπάρχουν την εποχή αυτή, γρίπη και εξαιρετικά απίθανο να πάσχει από τον κορονοϊό, εκτός κι αν υπάρχει ιστορικό επαφής με κρούσμα ή ταξίδι στις χώρες με τα πολλά κρούσματα.

7. Να θυμάστε τα παιδιά κολλάνε τον ιό αλλά κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν. Τα παιδιά όμως που πάσχουν από κάποιο άλλο νόσημα (διαβήτη, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια κλπ) μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους όσο και των ομάδων αυξημένου κινδύνου που είναι ενήλικες ή μεγάλοι σε ηλικία.
Τα παιδιά αποτελούν πρόβλημα γιατί μπορεί τα ίδια να μην κινδυνεύουν αλλά μπορεί να αποτελέσουν δεξαμενές διασποράς του ιού για ομάδες που διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους ή θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα το πρωί στο OPEN για τον κοροναϊό, θέλω να τονίσω τα εξής, που δεν είχα την…

Gepostet von Costas Dalucas am Dienstag, 10. März 2020

 

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close