Πόσο επικίνδυνη είναι η οξεία επιγλωττίτιδα; Οδηγίες προς γονείς

Η επιγλωττίδα είναι ένας χόνδρος σε σχήμα φύλλου δέντρου, βρίσκεται στη ρίζα της γλώσσας και δύσκολα φαίνεται από το στόμα. Όταν καταπίνουμε, η επιγλωττίδα φράζει σαν «τάπα» την είσοδο του λάρυγγα ώστε να μην κυλήσουν σάλια, υγρά ή τροφές στον λάρυγγα και πνιγούμε.

Η οξεία επιγλωττίτιδα είναι η φλεγμονή της επιγλωττίδας και των ιστών ολόγυρά της. Τις περισσότερες φορές προκαλείται από λοίμωξη εξαιτίας ιών ή μικροβίων, με κύριο «ένοχο» τον αιμόφιλο της ινφλουέντζας τύπου Β.

Δείτε ακόμα :Ποιες είναι οι παιδικές ασθένειες αυτού του χειμώνα και πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας;

Η οξεία επιγλωττίτιδα ήταν παλαιότερα πολύ συχνή και δυστυχώς πολλές φορές ήταν ακόμα και θανατηφόρα. Πλέον, έχει μειωθεί κατά 90% η συχνότητά της λόγω του εμβολιασμού ενάντια στον αιμόφιλο της ινφλουέντζας τύπου Β, αλλά ακόμα και σήμερα, οι γονείς πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

*Γράφουν οι, Κώστας Ι. Αναστασάκης MD, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων & Παίδων & Κωνσταντίνος Κ. Αναστασάκης MD, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Πώς εκδηλώνεται-Συμπτώματα

Η ασθένεια ξεκινά απότομα με υψηλό πυρετό και η εικόνα του παιδιού χειροτερεύει συνεχώς, με το παιδί να μην μπορεί να αναπνεύσει (δύσπνοια), να έχει ανοιχτό το στόμα προσπαθώντας να ρουφήξει αέρα, αλλά τις περισσότερες φορές χωρίς να έχει βήχα ή βραχνάδα. Η δύσπνοια προκαλεί τρόμο στο παιδί (και στους γονείς), ενώ συχνά βλέπει κανείς σάλιο να τρέχει από την άκρη του στόματος επειδή το παιδάκι το έχει συνέχεια ανοιχτό προσπαθώντας να ρουφήξει αέρα.

O Μύθος: «Το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά επειδή είναι κρυωμένο, αλλά το έχει ξαναπάθει, θα του περάσει» ή «Έχουν πρηστεί οι αμυγδαλές του και γι’ αυτό δεν μπορεί να αναπνεύσει και να καταπιεί».

Δείτε ακομα: 7+1 σοβαρές ασθένειες που μας προειδοποιεί το δέρμα μας για αυτές

Η Αλήθεια: Τις σπάνιες εκείνες φορές που ένα παιδί εμφανίζει ξαφνικό υψηλό πυρετό, η φωνή του ακούγεται σαν να έχει στο στόμα «καυτή πατάτα» (hot-potato-voice), τρέχουν σάλια από την άκρη του στόματος (σιελόρροια), επειδή δεν μπορεί να τα καταπιεί από τον πόνο (δυσκαταποσία) και επιπλέον έχει δύσπνοια, οι γονείς του παιδιού έχουν ελάχιστο χρόνο να πάνε μέχρι το νοσοκομείο και δεν πρέπει να χάνεται ούτε δευτερόλεπτο. Χρειάζεται ψυχραιμία και μεθοδικότητα.

Δείτε ακόμα ;Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Τα συμπτώματα καμπανάκια που πρέπει να γνωρίζετε

Οδηγίες προς γονείς

Τι να κάνετε

Το πιο σημαντικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια):

Μη δώσετε κανένα φάρμακο που δεν έχει δώσει ο ιατρός (και γενικά τίποτα από το στόμα) και πηγαίνετε αμέσως σε νοσοκομείο, ιδανικά καλώντας ένα ασθενοφόρο
Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, βάλτε το παιδί να αναπνεύσει υδρατμούς. Μπορείτε να ανοίξετε το ζεστό νερό στην μπανιέρα μέχρι να γεμίσει το μπάνιο με υδρατμούς. καθίστε με το παιδί σας αγκαλιά για τουλάχιστον 15-20 λεπτά. Αν έχετε ατμοποιητή, ακόμα καλύτερα! Δώστε στο παιδί να αναπνεύσει καθαρούς υδρατμούς, χωρίς κανένα πρόσθετο συστατικό, μόνο νερό!
Προσπαθήστε να ηρεμήσετε το παιδί με κάποια ιστοριούλα ή παραμύθι για όση ώρα αναπνέει τους υδρατμούς.

Τι να μην κάνετε

Μη χάνετε δευτερόλεπτο! Είναι προτιμότερο να τρέξετε στο νοσοκομείο και να αποδειχθεί κάτι απλό (οξεία αμυγδαλίτιδα, γλωσσίτιδα, αλλεργία, κτλ.), παρά να καθυστερήσετε και να είναι οξεία επιγλωττίτιδα, διότι το παιδί σας θα μπορεί να καταλήξει να αντιμετωπιστεί στη Μονάδα εντατικής θεραπείας!

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Αν υπάρξει υποψία επιγλωττίτιδας, ο Ωτορινολαρυγγολόγος ή ο Παιδίατρος δεν θα προσπαθήσει καν να δει την επιγλωττίδα, διότι ακόμα και η εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της απόφραξης.
Η πιο σωστή κίνηση είναι να καλέσουμε αμέσως ασθενοφόρο, προκειμένου το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ασφάλεια. Οποιαδήποτε άλλη εξέταση γίνεται στο νοσοκομείο και μόνο αφού εξασφαλιστεί η άνετη αναπνοή του παιδιού.

Πηγή: mommyandthecity
Close