Πότε αρχίζουν τα μωρά να χαμογελούν;

Το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της μητρότητας. Όμως, πότε χαμογελούν για πρώτη φορά τα μωρά; Μάθετε πότε πρέπει να αναμένετε το πρώτο γελάκι του μικρού σας και τι σημαίνει για την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το μωρό σας αρχίζει να χαμογελά πολύ πριν γεννηθεί. Τα έμβρυα μπορούν να χαμογελούν ακόμα και μέσα στη μήτρα, σύμφωνα με τον παιδίατρο Dr. Mark Gettleman. Αυτά τα πρώτα χαμόγελα δεν είναι από πρόθεση, αλλά αποτελούν αντανακλαστικές κινήσεις των μυών του προσώπου, παρόμοιες με εκείνες των χεριών και των ποδιών του εμβρύου. Πολύ σύντομα, όμως, το νεογέννητο θα σας προσφέρει το πρώτο του χαμόγελο και εσείς με τη σειρά σας θα ανταποκριθείτε με ένα ακόμα μεγαλύτερο!

Η πρώτη φορά που το μωράκι σας θα χαμογελάσει αναμένεται μεταξύ της 6ης και 12ης εβδομάδας της ζωής του και θα αντιληφθείτε τη διαφορά από το αντανακλαστικό χαμόγελο κυρίως από τη διάρκειά του. Σε γενικές γραμμές, το αντανακλαστικό χαμόγελο τείνει να είναι πιο σύντομο και εμφανίζεται τυχαία, όταν το μωρό κοιμάται ή είναι κουρασμένο. Από την άλλη, το αληθινό χαμόγελο εμφανίζεται ως απάντηση σε κάτι όπως τα χάδια της μαμάς ή οι δυνατές φωνές των μεγαλύτερων αδερφών.

Το πρώτο αληθινό χαμόγελο του μωρού λέει πολλά για την ανάπτυξή του. Είναι ένα σημάδι ότι η όραση του έχει βελτιωθεί και είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας. Ο εγκέφαλος και το νευρικό του σύστημα έχουν ωριμάσει αρκετά για να εξαλείψουν τα αντανακλαστικά χαμόγελα και έχουν πλέον επίγνωση ότι το χαμόγελο είναι ένας τρόπος για να συνδεθούν συναισθηματικά με τους άλλους. Το μικρό σας αρχίζει επίσης να εκφράζει τα συναισθήματά του και να έχει άμεση επίδραση στους ανθρώπους γύρω του. Θα χαμογελάσει για να εκφράσει τη χαρά, τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή του.

Πηγή: infokids.gr
Close