Πότε μπορώ να αφήσω το παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο;

Πότε μπορώ να αφήσω το παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο;

Το μπάνιο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Φυσικά τα παιδιά, δεν είναι σε θέση να κάνουν μπάνιο μόνα τους. Μπορεί να γλιστρήσουν από το ντουζ ή τη μπανιερά. Μπορεί να καούν ή να κρυώσουν αν δεν ξέρουν να ρυθμίζουν σωστά τη θερμοκρασία του νερού. Επίσης, μπορεί να πνιγούν με το νερό ή να μπει σαμπουάν στα μάτια τους.

Οι γονείς λοιπόν, κάνουν μπάνιο τα παιδιά τους. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν όμως, οι γονείς ξεκινούν να αναρωτιούνται, μήπως πρέπει σιγά – σιγά να τα αφήνουν να κάνουν μόνα τους μπάνιο. Οι νέοι γονείς βλέπετε, φοβούνται μην κακομάθουν υπερβολικά τα παιδιά τους ή μήπως δεν τα μάθουν  να είναι αρκετά ανεξάρτητα.

Διαβάστε ακόμη πως πρέπει να ντύνουμε τα βρέφη το Καλοκαίρι

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα εξηγήσουμε από ποια ηλικία και μετά, ένα παιδί είναι σε θέση να κάνει μόνο του μπάνιο. Ένα πολύ σημαντικό άρθρο για τους νέους γονείς, που μεγαλώνουν το πρώτο τους παιδί. Διαβάστε παρακάτω:

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία, για να ξεκινήσει ένα παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο;

Τα παιδιά, από όταν ξεκινούν να μιλούν, ξεκινούν να φωνάζουν με το παραμικρό “μόνο μου, μόνο μου!” . Παρόλα αυτά, σαν γονείς ξέρουμε ότι δεν γίνεται να κάνουν πολλά πράγματα μόνα τους, αφού υπάρχει κίνδυνος να συμβούν ατυχήματα. Ποια είναι η σωστή ηλικία λοιπόν, να αφήσουμε το παιδί μας να κάνει μόνο του μπάνιο;

Σύμφωνα με μια νέα ερευνά που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, τα περισσότερα ατυχήματα στο μπάνιο, σημειώθηκαν στην ηλικία των τεσσάρων ετών! Η έρευνα έλαβε μέρος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και εκτιμάται ότι εκεί, τα επείγοντα δέχονται καθημερινά πάνω από 120 παιδιά που είχαν ατύχημα στο μπάνιο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Ασφάλεια του Καταναλωτή, τα παιδιά απαγορεύεται να βρίσκονται έστω και για λίγο, μόνα τους στο μπάνιο μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Από τα 5 τους χρόνια και μετά, μπορούμε σιγά – σιγά να κάνουμε μικρά πειράματα στο μπάνιο.

Διαβάστε ακόμη τα αναπτυξιακά ορόσημα σε παιδιά από 2 ετών και άνω & που κανείς δεν θα σας τα πει!

Μικρά πειράματα, που θα μάθουν στα παιδιά να είναι περισσότερο ανεξάρτητα. Μέχρι την ηλικία των 7 ετών, μπορούμε να αφήνουμε το παιδί για πολύ λίγο μόνο του μπάνιο. Για παράδειγμα, μέχρι να του φέρουμε τα ρούχα για να το ντύσουμε.

Πότε μπορώ να αφήσω το παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο;;

Στην ηλικία των 8 χρονών τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν να διεκδικούν την ιδιωτικότητα τους. Έτσι, το να τα αφήνεις μόνα τους στο μπάνιο είναι μονόδρομος. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό μέχρι εκείνη την ηλικία, να είσαι σίγουρος ότι το παιδί ξέρει τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Θα πρέπει να υπάρχει στη μπανιερά ή στο ντουζ, το ειδικό προστατευτικό για να μη γλιστράει η επιφάνεια. Θα πρέπει το παιδί να ξέρει καλό κολύμπι, έτσι ώστε να κρατάει το κεφάλι του έξω από το νερό. Θα πρέπει να ξέρει να ρυθμίζει μόνο του, τη θερμοκρασία του νερού και να προσέχει πως χρησιμοποιεί το σαμπουάν.

Διαβάστε ακόμη γιατί τα μwρά δαγκώνουν, βάζουν πράγματα στη μύτη και τα αυτιά

Ακόμη και αν ξέρει τους παραπάνω κανόνες, είναι πολύ σημαντικό να του γίνεται μια υπενθύμιση κάθε φορά, για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τέλος, ένας κανόνας που δεν πρέπει να παραβεί ποτέ, είναι να αφήνει πάντοτε την πόρτα του μπάνιου ξεκλείδωτη.

Photo cover via babyradio.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close