Προσοχή: Επιλέξτε ασφαλή Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια για τα παιδιά

Λίγα πράγματα κάνουν ένα παιδί πιο ευτυχισμένο απ’ όσο το κάνει ένα καινούργιο παιχνίδι, μερικές φορές, όμως, μια φαινομενικά ακίνδυνη διασκέδαση μπορεί να καταλήξει σε σοβαρό τραυματισμό. Παρά το γεγονός ότι, χάρη στους αυστηρούς κρατικούς κανονισμούς και τις προσπάθειες των κατασκευαστών για έλεγχο των προϊόντων, τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι ασφαλή, χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο παθαίνουν ατυχήματα που σχετίζονται με τη χρήση παιχνιδιών.

Γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε παιχνίδια και εφαρμόζοντας μερικούς απλούς κανόνες ασφαλούς χρήσης, μπορείτε συχνά να προλάβετε κάποια προβλήματα πριν να δημιουργηθούν.

Πώς τραυματίζονται τα παιδιά
Παρ’ όλο που οι περισσότεροι τραυματισμοί που σχετίζονται με τα παιχνίδια είναι ασήμαντα κοψίματα, γδαρσίματα και μώλωπες, τα παιδιά μπορούν μερικές φορές να τραυματιστούν σοβαρά, ακόμη και να σκοτωθούν από τη χρήση επικίνδυνων παιχνιδιών ή την κακή χρήση απλών παιχνιδιών. Μερικές συνηθισμένες αιτίες τραυματισμού είναι:

Κακή ή λανθασμένη χρήση παιχνιδιών.

Το να πετάνε τα παιδιά τα παιχνίδια, να πηδάνε επάνω τους ή να τα διαλύουν σε κομμάτια μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Όταν ένα παιχνίδι σπάει, μένουν μερικές φορές εκτεθειμένα κάποια αιχμηρά κομμάτια του, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Κάτι που φαίνεται απόλυτα αθώο, όπως μια κούκλα ή ένα αρκουδάκι, μπορεί να μετατραπεί από τη μια στιγμή στην άλλη σε πηγή κινδύνου, αν το παιδί τού αφαιρέσει ένα μάτι, ένα κουμπί ή αποκαλύψει μια αιχμηρή άκρη του.

Μικρά, λασκαρισμένα ή σπασμένα παιχνίδια και εξαρτήματα.

Ένα μικρό παιχνίδι ή ένα μικρό εξάρτημα ενός παιχνιδιού μπορεί εύκολα να εισαχθεί στο αυτί, στη μύτη ή στο λαιμό ενός παιδιού. Τα παιδιά μπορούν να τραυματισθούν σοβαρά ή και να πεθάνουν ρουφώντας ή καταπίνοντας αντικείμενα όπως γυάλινους βόλους, μικρές μπάλες, εξαρτήματα παιχνιδιών ή μπαλόνια. Τα μικρά παιχνίδια και τα εξαρτήματα παιχνιδιών που προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας επίσης είναι υπεύθυνα για θανάτους λόγω πνιγμού βρεφών που μόλις ξεκινούσαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Χαλαρά κορδόνια, σκοινιά, κορδέλες ή καλώδια.

Αυτά τα αντικείμενα μπορούν εύκολα να τυλιχθούν γύρω από το λαιμό του παιδιού και να το πνίξουν. Τα αιωρούμενα αντικείμενα, όπως τα παιχνίδια που κρέμονται στις κούνιες των νηπίων, μπορεί να αποβούν μοιραία αν το παιδί μπερδευτεί στα σκοινιά που τα συγκρατούν. Τα ελεύθερα ή μακριά κορδόνια των ρούχων, όπως είναι τα κορδόνια στις κουκούλες, επίσης μπορούν να πνίξουν το παιδί στην περίπτωση που μπερδευτούν ή πιαστούν σε κάποια παιχνίδια, ενώ ακόμη και τα κορδόνια που είναι δεμένα στις πιπίλες θεωρούνται υπεύθυνα για πολλούς θανάτους από στραγγαλισμό στα μικρά παιδιά.

Όπλα-παιχνίδια.

Πολλοί τραυματισμοί στα μάτια οφείλονται σε παιχνίδια που εκτοξεύουν πλαστικά ή άλλα αντικείμενα. Τα βέλη και οι μπαλίτσες που περιλαμβάνονται σε μερικά παιχνίδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν πνιγμό, ενώ ο πολύ δυνατός θόρυβος κάποιων παιχνιδιών-όπλων μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ακοή. Τα «καψούλια» αποτελούν πηγή κινδύνου για τα παιδιά όταν χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι ή σε απόσταση μικρότερη των 30 εκατοστών από τα αυτιά τους.

Παιχνίδια που ιππεύουν τα παιδιά και οχήματα-παιχνίδια.

Μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί όχι μόνο από ενδεχόμενη πτώση των παιδιών, αλλά και όταν ανεβαίνουν πάνω τους ενώ βρίσκονται σε ένα δρόμο που έχει κίνηση, κοντά σε πισίνες ή στην παραλία.

Παιχνίδια για την παραλία και την πισίνα.

Συνήθως τα παιχνίδια αυτά δεν έχουν εγγύηση για το αν επιπλέουν ή όχι, γι’ αυτό ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς συνεχή επίβλεψη κοντά σε μια πισίνα, μια λιμνούλα ή στην παραλία. Χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά για να πνιγεί ένα παιδί, ακόμη και σε πολύ ρηχό νερό.

Ηλεκτρικά παιχνίδια με πρίζες.

Ακόμη και αν η ετικέτα γράφει ότι το παιχνίδι είναι ασφαλές, μπορεί να προκληθούν εγκαύματα και ηλεκτροπληξίες από φθαρμένα καλώδια, λανθασμένη ή παρατεταμένη χρήση του.

Σετ χημείας και άλλων χόμπι.

Τα σετ αυτά μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, εκρήξεις ή δηλητηρίαση. Μπορεί να περιέχουν χημικά η κατάποση των οποίων προκαλεί δηλητηρίαση, αλλά και να πάρουν φωτιά ή να εκραγούν, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμό στα μάτια.

Συσκευασίες παιχνιδιών και άλλα κουτιά αποθήκευσης.

Τα κουτιά των παιχνιδιών μπορούν να τρυπήσουν, να προκαλέσουν μώλωπες ή ακόμη και να σπάσουν μικρά δάχτυλα και χέρια αν το καπάκι τους κλείσει απότομα. Στην περίπτωση που ένα βαρύ καπάκι χωρίς υποστηρικτικό αρμό (μεντεσέ) ασφαλείας πέσει με δύναμη πάνω σε ένα μικρό παιδί που κοιτά το περιεχόμενο του κουτιού μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατό του. Ένας άλλος κίνδυνος που κρύβουν τα κουτιά των παιχνιδιών είναι αυτός της ασφυξίας, αν κάποιο παιδί παγιδευτεί μέσα, γι’ αυτό και οι ανοιχτές συσκευασίες χωρίς καπάκια είναι πιο ασφαλείς για τη φύλαξη των παιχνιδιών.

Παρ’ όλο που στα παιδιά μπορεί να αρέσει να παίζουν μόνα τους, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει επαρκής επίβλεψη. Τα μικρά παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο να διασκεδάσουν παρά να είναι ασφαλή. Επειδή, ωστόσο, το παιχνίδι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, η κατάλληλη επίβλεψη και η διδασκαλία του παιδιού για το πώς να παίζει με ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά θέματα. Μην αφήνετε ποτέτο παιδί σας χωρίς επίβλεψη.

Λίγα λόγια για τα… όπλα-παιχνίδια
Έχει αποδειχθεί ότι τα παιχνίδια που είναι αντίγραφα όπλων, ιδιαίτερα αυτά που εκτοξεύουν μικρές μπαλίτσες ή άλλα αντικείμενα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ή μοιραίο τραυματισμό των παιδιών. Επιπλέον, αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια θέτουν ερωτήματα για την επίδραση που έχει η χρήση παιχνιδιών που είναι αντίγραφα πυροβόλων όπλων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Το παιχνίδι με αντίγραφα όπλων μπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα και τη βίαιη συμπεριφορά μερικών παιδιών, καθώς και να διευκολύνει τη σύγχυση ενός αληθινού όπλου με το παιχνίδι.

Πηγή : e-child.gr

Close