Σχολική άρνηση-γιατί-τα-παιδιά-μισούν-το-σχολείο-και-πως-αντιμετωπίζεται-

Κανένα παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο. Η σχολική άρνηση όμως είναι κάτι παραπάνω από βαρεμάρα. Είναι ο βαθύς φόβος του παιδιού να αποχωριστεί τους γονείς και το σπίτι του. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως το αντιμετωπίζουμε;

Μπορεί τα παιδιά να χαίρονται όταν ξεκινούν τα σχολεία, αλλά όταν περνάει λίγο ο καιρός και ξεκινάει το διάβασμα, μπαίνουν σε ρουτίνα και βαριούνται να σηκωθούν από το κρεβάτι κάθε πρωί, ξεκινούν τις δικαιολογίες “μαμά πονάει η κοιλιά μου” και να τρίβουν το θερμόμετρο στο στρώμα.

Αυτή είναι μία φυσιολογική αντίδραση που κάθε παιδί εκδηλώνει. Όμως η σχολική άρνηση είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι όταν ένα παιδί φοβάται να πάει σχολείο, φοβάται να αποχωριστεί τους γονείς και το σπίτι του και προσπαθεί πάντα να βρίσκει δικαιολογίες. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς αντιμετωπίζεται; Διαβάστε παρακάτω:

Τί είναι η σχολική άρνηση;

Όταν ήμουν στην έκτη Δημοτικού, είχα μία δασκάλα η οποία μου έκανε ψυχολογικό πόλεμο. Η μητέρα μου κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν ξεκίνησα να λέω συνεχώς δικαιολογίες για να μην πάω στο σχολείο, από εκεί που ήμουν άριστη μαθήτρια και με ενδιέφερε πολύ να είμαι συνεπής.

Αυτό είναι ένα κρούσμα σχολικής άρνησης. Σχολική άρνηση λοιπόν είναι όταν ένα παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο όχι από βαρεμάρα αλλά από φόβο. Φοβούνται να αποχωριστούν την ασφάλεια του σπιτιού και τους γονείς τους και αυτή είναι μία συμπεριφορά που υπό “φυσιολογικές” συνθήκες εκδηλώνεται στις πρώτες τάξεις.

Δείτε ακόμα Back to school: Πως να διαχειριστείτε το παιδί όταν δεν συμπαθεί τη νέα του δασκάλα

Είτε μιλάμε για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο είτε για πρώτη φορά στο Δημοτικό. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σαν γονείς;

Ποια είναι τα σημάδια;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω τις περισσότερες φορές αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται στις πρώτες τάξεις του σχολείου. Παρόλα αυτά αν δεν δώσουμε σημασία μπορεί να συνεχιστεί, κάθε φορά που το παιδί αλλάζει βαθμίδα, ακόμη και όταν μιλάμε για το Γυμνάσιο ή το Λύκειο.

Επειδή μιλάμε για ψυχολογική διαταραχή, η σχολική άρνηση εκδηλώνει ψυχοσωματικά συμπτώματα. Για παράδειγμα κάθε πρωί νιώθει ενοχλήσεις στο στομάχι και στην κοιλιά του και όταν ο γονιός του επιτρέπει να κάτσει σπίτι ηρεμεί και νιώθει καλύτερα.

Προτού κατηγορήσετε το παιδί ότι λέει ψέματα, σκεφτείτε σοβαρά ότι το παιδί όντως κάτι το αγχώνει και το τρομάζει στο σχολικό περιβάλλον. Τί μπορεί να είναι αυτό;

Σχολική άρνηση-γιατί-τα-παιδιά-μισούν-το-σχολείο-και-πως-αντιμετωπίζεται-

Photo via: infokids.cy

Πού οφείλεται;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το παιδί μπορεί να εμφανίσει σχολική άρνηση. Μπορεί να είναι ο φόβος να μείνει μακριά από τους γονείς και το σπίτι και κυρίως συμβαίνει σε παιδιά που οι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί και το παιδί ντροπαλό.

Μπορεί να συμβεί αν το παιδί βιώνει σχολικό εκφοβισμό ή αν οι παιδαγωγοί δεν του συμπεριφέρονται σωστά. Μπορεί να συμβαίνει επειδή οι γονείς αγχώνουν πολύ το παιδί σχετικά με τους βαθμούς και τα σχολικά μαθήματα και σαν αντίδραση το παιδί να έχει τάσεις φυγής.

Επίσης μπορεί να είναι σημάδι ότι το παιδί βιώνει δύσκολες οικογενειακές στιγμές όπως ένα διαζύγιο ή συχνοί καυγάδες ανάμεσα στους γονείς. Ακόμη και η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να έχει αυτές τις συνέπειες.

Σχολική άρνηση-γιατί-τα-παιδιά-μισούν-το-σχολείο-και-πως-αντιμετωπίζεται-

Photo via: mamagers.gr

Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Η σχολική άρνηση αφορά την ψυχολογία του παιδιού και όπως κάθε πρόβλημα που αφορά την ψυχολογία, όλα ξεκινούν από μία ειλικρινή και όμορφη συζήτηση. Βοηθήστε το παιδί να σας ανοιχτεί και να μοιραστεί μαζί σας τί είναι αυτό που το απασχολεί και δεν θέλει να πάει σχολείο.

Δείτε ακόμα Back to school 2023: Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά με καρκίνο που κάνουν μάθημα με έναν διαφορετικό τρόπο

Θα πρέπει να ξέρετε αν ευθύνεται το σπίτι ή το σχολείο γι’ αυτήν την κατάσταση και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Επίσης μέσα από μία ειλικρινή συζήτηση θα καταλάβετε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

Επίσης βοηθητικό χαρακτήρα θα παίξει και το να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικούς. Ένας παιδοψυχολόγος, ένας σχολικός σύμβουλος ή ακόμη και ο εκπαιδευτικός του παιδιού, μπορούν να σας κατευθύνουν κατάλληλα, για να βοηθήσετε το παιδί να αποβάλλει τους φόβους του.

Σχολική άρνηση-γιατί-τα-παιδιά-μισούν-το-σχολείο-και-πως-αντιμετωπίζεται-

Photo via: infokids.cy

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τα σχολείο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close