Back to school 2023: Τα σοβαρά λάθη που κάνουν οι γονείς την πρώτη εβδομάδα στο σχολείο

Back to school 2023: Τα σχολεία ξεκίνησαν και η διαχείριση των γονιών είναι πολύ σημαντική και για την ψυχολογία αλλά και την πρόοδο των παιδιών. Ποια λάθη κάνουν οι γονείς συνήθως τις πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς;

Τα σχολεία ξεκίνησαν για ακόμη μία χρονιά και τα παιδιά προς το παρόν νιώθουν ενθουσιασμό, αγωνία και ένα άγχος που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι δημιουργικό. Ακόμη και οι χειρότεροι μαθητές χαίρονται με το άνοιγμα των σχολείων αφού νέες εμπειρίες τους περιμένουν και φυσικά θα δουν τους φίλους τους!

Back to school 2023-συμβουλές-για-να-βοηθήσουμε-τα-παιδιά-να-προσαρμοστούν-εύκολα-

Δείτε ακόμη Επιστροφή στο σχολείο:Το συγκινητικό γράμμα δασκάλας για την πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό

Οι γονείς από την άλλη έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μία νιώθουν μεγάλη ανακούφιση που επιτέλους τα παιδιά…θα φύγουν και λίγο από το σπίτι αλλά παράλληλα έχουν άγχος για την πρόοδο τους. Η μετάδοση του άγχους από γονιό σε μαθητή δεν είναι το μόνο λάθος που κάνουν. Διαβάστε παρακάτω:

Δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα συναισθήματά τους

Αν τα παιδιά τώρα ξεκίνησαν το σχολείο είναι λογικό τις πρώτες μέρες να νιώθουν περίεργα. Έχουν το άγχος του αποχωρισμού και αυτό τα κάνει να αρνούνται να πάνε σχολείο, να κλαίνε, να μην αφήνουν την μαμά και τον μπαμπά να φύγει.

Σε αυτήν την φάση οι γονείς θα πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, να αναδείξουν τα θετικά του σχολείου όπως “θα κάνεις φίλους, θα μάθεις νέα παιχνίδια, δεν θα βαριέσαι όλη μέρα στο σπίτι, θα μάθεις νέα πράγματα” και φυσικά, να μην βάλουν…κι αυτοί τα κλάματα.

Back to school 2023: Συμβουλές για να προσαρμοστούν τα παιδιά στις σχολικές αλλαγές

Δείτε ακόμη Παιδικός Σταθμός: Οι γονείς είναι αυτοί που δεν αποχωρίζονται τα παιδιά και όχι το αντίθετο

Μπορεί σε μερικούς αυτό να φαίνεται παράξενο αλλά δεν είναι λίγοι οι γονείς που χάνουν την ψυχραιμία τους και είτε νευριάζουν με το παιδί είτε κλαίνε και στεναχωριούνται μπροστά του, βλέποντας το σε αυτήν την κατάσταση. Το παιδί με αυτές τις αντιδράσεις θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο ψυχολογικά.

Δεν βοηθούν τα παιδιά σχετικά με την διαχείριση του χρόνου και τα μαθήματα.

Και πάλι αναφερόμαστε στα παιδιά που τώρα ξεκίνησαν το σχολείο και αυτήν την φορά, το Δημοτικό. Το ξέρουμε ότι σε πολλά άρθρα έχουμε αναδείξει την σημαντικότητα του να μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του και να γίνει ανεξάρτητο.

Back to school 2023: Συμβουλές για να προσαρμοστούν τα παιδιά στις σχολικές αλλαγές

Δείτε ακόμη Back to school 2023: Πώς θα πετύχουμε την ήπια προσαρμογή την πρώτη μέρα στο παιδικό σταθμό

Παρόλα αυτά κανένα παιδί δεν γεννιέται με αυτές τις γνώσεις και σίγουρα η δασκάλα και ο δάσκαλος δεν έχουν τον χρόνο να το κάνουν. Θα πρέπει λοιπόν να δείξετε υπομονή και να κατευθύνετε εσείς το παιδί για το πως μπορεί να οργανώσει καλά το χρόνο του ή να διαβάσει μόνος του.

Μεταδίδουν το άγχος στα παιδιά τους

Το ξέρουμε ότι το παιδί σου θέλεις να έχει καλή πρόοδο. Το ξέρουμε ότι αγχώνεσαι ότι δεν θα διαβάζει όσο χρειάζεται ή ότι δεν θα καταφέρει να περάσει στις Πανελλήνιες. Παρόλα αυτά όλους αυτούς τους φόβους που εσύ τους έχεις σε ποσοστό 10% τα παιδιά τους έχουν σε ποσοστό 99% τουλάχιστον, ακόμη κι αν δεν το δείχνουν.

Back to school 2023: Τί θα γινόταν αν υπήρχε η ψυχική υγεία σαν μάθημα;

Δείτε ακόμη Όλες οι συγνώμες  και οι ενοχές που κρύβει μια μαμά και θέλει να πει απεγνωσμένα στο παιδί της

Θα πρέπει λοιπόν να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να προσπαθείς να είσαι η αιτία που ηρεμούν και χαλαρώνουν και όχι να τα φορτώνεις ακόμη περισσότερο με τις δικές σου προσωπικές ανησυχίες. Τα παιδιά έχουν ήδη αρκετό άγχος να διαχειριστούν, δεν χρειάζονται και το δικό μας.

Φορτώνουν τα παιδιά με πολλές δραστηριότητες

Θυμάστε τα δικά μας παιδικά χρόνια; Που δεν είχαμε από το Δημοτικό φροντιστήρια, γυμναστήρια, μπαλέτο, κολυμβητήρια. Αφού εγώ είμαι της γενιάς του 1997, είχα μόνο τα Αγγλικά στην τρίτη Δημοτικού. Και ήμουν ένα πολύ ευτυχισμένο παιδί που μάλιστα είχα ελεύθερο χρόνο.

Πλέον έχει προωθηθεί η ιδέα ότι τα παιδιά θα πρέπει από μικρά να μάθουν πολλά πράγματα για να μπορέσουν να βγουν αργότερο στον στίβο της εργασίας. Παρόλα αυτά, τα παιδιά έχουν ανάγκη την παιδική τους ηλικία και όχι τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Back to school 2023: Πρώτη φορά Δημοτικό; Όλες οι συμβουλές για να προσαρμοστεί το παιδί

Δείτε ακόμη Back to school 2023: Γιατί τα παιδιά πολλές φορές θέλουν να φοράνε κάθε μέρα τα ίδια ρούχα;

Αν το παιδί θέλει να πάει χορό, φυσικά και να πάει. Όμως μαζί με τον χορό δεν πρέπει να το γράψετε και μουσική και αγγλικά και ισπανικά και γερμανικά.

Και φυσικά το παιδί θα πρέπει να γραφτεί σε οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα ύστερα από δική του πρωτοβουλία και όχι επειδή εσείς το προτείνατε και το πείσατε ότι είναι ωραία και το χρειάζεται. Αφήστε τα να ζήσουν την ανεμελιά τους, όσο ακόμη μπορούν!

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close