τα_παιδιά_μετά_την_καραντίνα_θέλου_ξεκούραση_

Παιδίατρος συμβουλεύει τους γονείς πως πρέπει να χειριστούν τα παιδιά το φετινό Καλοκαίρι.

Ο Χειμώνας που πέρασε ήταν δύσκολος τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς. Μπορεί κανείς να μην έκανε λόγο για τα προβλήματα των παιδιών, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για έναν ολόκληρο Χειμώνα έμειναν κλεισμένα μέσα, μακριά από τους φίλους και τους δασκάλους τους.

Ούτε στην παιδική χαρά δεν μπορούσαν να πάνε και αυτό, μπορεί να είχε πλάκα στην αρχή όμως από ένα σημείο και μετά κούρασε την ψυχολογία τους. Οι παιδίατροι είχαν προειδοποιήσει πριν ακόμη την λήξη της καραντίνας, ότι οι γονείς πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν και να ξεδώσουν αφού λήξει η καραντίνα.

Δείτε ακόμα Παιδοψυχίατρος λέει: “Ζούμε το χειρότερο μοντέλο γονεϊκότητας”

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους ακόμη και τα μαθήματα θα πρέπει μετά την λήξη της καραντίνας να έρθουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην χαλάρωση και στην ξεκούραση των παιδιών. Στην διασκέδαση που τόσο τους είχε λείψει. Τώρα που έληξε η καραντίνα η παιδίατρος Τατιάνα Σπίγγου μοιράζεται μαζί μας ένα υπέροχο κείμενο.

Στο κείμενο εξηγεί για ποιον λόγο τα παιδιά χρειάζονται φέτος το Καλοκαίρι να είναι ανέμελα, ξεκούραστα και χαλαρωμένα. Τονίζει ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι ένα χατίρι που κάνουμε στα παιδιά. Είναι μία μέθοδος θεραπείας. Διαβάστε παρακάτω: 

Καιρό τώρα σκέφτομαι να γράψω , αλλά δεν βρίσκω τι.
Σε μια παραφθορά του στίχου «δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά», σκέφτομαι ότι «δεν ξέρω τι να γράψω για τα παιδιά»
Κουραστήκαμε όλοι.

Δείτε ακόμα Οι εξαφανίσεις παιδιών αυξάνονται: Πως επηρέασε τo lockdown την ψυχολογία

Κουραστήκαμε από την πανδημία, από την καραντίνα, από τις δυσάρεστες ειδήσεις, από το πολύ διαδίκτυο. Νιώθω μια μεγάλη ανάγκη να κλείσω κινητά, social media , messenger , να ηρεμήσει το μυαλό μου από την πολλή πληροφορία, από το βομβαρδισμό με εικόνες και ειδήσεις, με γνώμη και άποψη.

Να ξαναγυρίσω στη γαλήνη του τυπωμένου χαρτιού σε ερημικές παραλίες. Να ηρεμήσω και να ξεχάσω το δύσκολο χειμώνα. Να μαζέψω ήλιο και θάλασσα.

Και μετά σκέφτομαι τα παιδιά. Εκείνα κι αν πέρασαν δύσκολο χειμώνα! Απομονωμένα, χωρίς τους φίλους τους, χωρίς δραστηριότητες, με webex, οι έφηβοι με το άγχος των εξετάσεων , κάποια με επιπλέον κιλά, πολλά με τόσο «κόλλημα» με το διαδίκτυο που αγγίζει το όριο του εθισμού.

Δείτε ακόμα Θέλω να ξαναδώ το παιδί μου να παίζει χωρίς τον φόβο του κορονοϊού

Όσο ποτέ έχουν ανάγκη τα παιδιά μας τη θεραπεία του ελληνικού καλοκαιριού, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουν, πιασμένα καθώς είναι τα περισσότερα στη σαγήνη του ψηφιακού κόσμου.

Να κινήσουν το σώμα τους, να αγγίξουν τους φίλους τους, να φάνε γιατί πεινούν μετά από μια μέρα δραστηριότητας και όχι γιατί βαριούνται, να κοιμηθούν γρήγορα και εύκολα γιατί είναι κουρασμένα και όχι γιατί δεν αντέχουν άλλο τα μάτια τους μπροστά από μια οθόνη.

Να κυλιστούν στην άμμο, να βουτήξουν στο κύμα, να φάνε καρπούζι , να φτιάξουν κάστρα , να ξεχάσουν το χρόνο και τα αμείλικτα ωριαία προγράμματα, να κάνουν βιταμίνη ντε από τον ήλιο κι όχι από σταγόνες και ταμπλέτες, να γρατζουνίσουν τα πόδια τους και να γδάρουν τα γόνατα τους στο παιχνίδι.

Δείτε ακόμα «Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα, προσαρμόζονται»: Αυτό είναι μύθος

Να μαυρίσουν οι πατούσες τους από τη θεραπευτική ξυπολισιά, να σκαρφαλώσουν στα δέντρα , να κόψουν ροδάκινα και να φάνε μούρα απ ευθείας από το δέντρο, όχι στο πλαστικό κεσεδάκι του σούπερ μάρκετ, να παίξουν ποδοσφαιράκι στο παραλιακό καφενείο και να μη σκοτώνουν ψηφιακούς εχθρούς.

Να ανησυχούν οι γονείς τους γιατί νύχτωσε κι είναι ακόμη στην πλατεία κι όχι γιατί δεν ξέρουν με ποιους μιλάνε στο διαδίκτυο, να ξυπνήσουν το πρωί και να είναι η μέρα μια υπόσχεση ζωής και δράσης και κίνησης και φιλίας και παιχνιδιού.

Δεν ξέρω πόσοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους φέτος το ελληνικό καλοκαίρι. Κουρασμένοι γονείς με οικονομική ανασφάλεια, πολλοί θα δουλεύουν και θα ψάχνουν λύση για να απασχολήσουν τα παιδιά. Όσοι μπορείτε , κάντε το. Δεν είναι απλές διακοπές , είναι θεραπεία. Καλό καλοκαίρι❤

Photo cover: babyspace.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close