Τα συμπτώματα του κοκκύτη στα παιδιά

Ο κοκκύτης, επίσης γνωστός ως βήχας των εκατό ημερών, μπορεί να επηρεάσει παιδιά και ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. Είναι ένας βαρύς βαρύς, ο οποίος ακολουθείται από έναν έντονο διαπεραστικό, βήχα που εμφανίζεται όταν ένα μολυσμένο άτομο πασχίζει να αναπνεύσει. Ο κοκκύτης κολλάει μέσω στενής επαφής με άτομο που είναι μολυσμένο, συνήθως μέσω φταρνίσματος ή βήχα.Οι αιμορραγικές αιτίες βήχα έχουν αναγνωριστεί ως ένας τύπος βακτηρίων που ονομάζεται αιμόφιλος του κοκκύτη (Bordetella pertussis). Αυτά τα βακτηρίδια συνδέουν το νεύρο με τη γραμμή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και απελευθερώνουν τοξίνες που προκαλούν τα συμπτώματα της νόσου.

Δείτε ακόμη: Τι μπορεί να σημαίνει ο χρόνιος βήχας του παιδιού σας;

Τα συμπτώματα του κοκκύτη συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε 5-10 ημέρες μετά την μόλυνση του ατόμου. Η ασθένεια ξεκινάει με συμπτώματα παρόμοια του κρυολογήματος που εξελίσσονται σε βήχα και πυρετό. Υπάρχουν τρία στάδια των συμπτωμάτων του κοκκύτη .

 

Τα στάδια των συμπτωμάτων του κοκκύτη

Στο 1ο στάδιο ή καταρροϊκό: Μετά από 5-10 ημέρες αρχίζουν να αναπτύσσονται τα συμπτώματα του κοκκύτη. Στο πρώτο στάδιο, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φλεγμονή των βλεννογόνων μεμβρανών σε έναν από τους αεραγωγούς μαζί με χαμηλό πυρετό και ήπιο βήχα που σταδιακά γίνεται πιο σοβαρός.

Στο 2ο στάδιο ή παροξυσμικό:  ο βήχας γίνεται ξαφνικός και έντονος. Ο μαλακός βήχας γίνεται τόσο γρήγορος που είναι δύσκολο να εκδιωχθεί η βλέννα από τους πνεύμονες. Αυτό το στάδιο προκαλεί ένα διαπεραστικό ήχο κατά το τέλος του βήχα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό και εξάντληση.

Στο 3ο στάδιο ή στάδιο ανάρρωσης χαρακτηρίζεται από βαθμιαία ανάκαμψη. Διαρκεί συνήθως περίπου 7-10 ημέρες. Οι επιθέσεις του βήχα γίνονται λιγότερο ανθεκτικές και τελικά εξαφανίζονται σε 2-3 εβδομάδες.

 

Ο κοκκύτης, επίσης γνωστός ως βήχας των εκατό ημερών, μπορεί να επηρεάσει παιδιά και ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας.

9 Φυσικές Θεραπείες που θα ανακουφίσουν το βήχα

1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα στη διάσπαση των τοξινών. Διαθέτει επίσης ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που λειτουργούν στον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος και στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος.

Δείτε ακόμη: Επίθεμα με μέλι,θεραπεύει τον βήχα & βοηθάει στην απόχρεμψη της βλέννας!

2. Ακατέργαστο μέλι

Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για το κοκκύτη, χάρη στις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Οποιοσδήποτε  μπορεί να φάει 1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι πριν από τον ύπνο για να βοηθήσει στη θεραπεία του κοκκύτη.

 

3. Κουρκούμη

Η κουρκούμη είναι γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή και να ανακουφίζει τον πόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και στη μείωση της φλεγμονής στον λαιμό αλλά και στους πνεύμονες που προκαλείται από το κοκκύτη.

4. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά περιέχουν χρήσιμα βακτήρια που προστατεύουν το σώμα από ασθένειες και λοιμώξεις. Η κατανάλωση προβιοτικών όπως το κεφίρ, το Κομπούχα, το Νάτο και Κιμτσί μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

5. Γλυκόριζα

Η  γλυκόριζα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βήχα και φυσικά να ανακουφίσουν τον πονόλαιμο. Τα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να αποφεύγουν τη κατανάλωση γλυκόριζας.

6. Ριγανέλαιο

Το ριγανέλαιο είναι ένα φυσικό αντιβακτηριακό που υποστηρίζει την υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν ριγανέλαιο για μέγιστη διάρκεια δύο εβδομάδων ως φυσική θεραπεία για το κοκκύτη. Αραιώστε 1-2 σταγόνες με νερό ή λάδι καρύδας και καταναλώστε μία φορά την ημέρα.

7. Έλαιο μέντας

Το έλαιο μέντας μπορεί να βοηθήσει στην αποδέσμευση των ιγμορείων και στην ανακούφιση του πονόλαιμου. Η μενθόλη στο έλαιο μέντας μπορεί επίσης να καταπραΰνει τον λαιμό και να συμβάλει στη μείωση των σοβαρών επιθέσεων βήχα.

 

8. Αιθέριο έλαιο Κέδρου

Το αιθέριο έλαιο κέδρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συμφόρησης που προκαλείται από το κοκκύτη. Απλά τρίψτε 2 σταγόνες λάδι κέδρου επάνω στο στήθος και το λαιμό σας πριν πέσετε για ύπνο καθώς αυτό θα σας βοηθήσει με την αναπνοή.

Δείτε ακόμη: Καρκίνος στον λαιμό: Πότε βήχας και πονόλαιμος είναι πρώιμα σημάδια

9. Άλλα..

Όταν καταπολεμάτε οποιαδήποτε σοβαρή λοίμωξη, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε αρκετά και να παραμένετε ενυδατωμένοι. Μην ασκείστε μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Πίνετε νερό, νερό καρύδας και τσάι βοτάνων.

Εννοείται πως αυτά θα τα συζητήσετε με το γιατρό σας γιατί ο κοκκύτης είναι μια σοβαρή νόσος

 

Close