Τι μπορεί να σημαίνει ο χρόνιος βήχας του παιδιού σας;

Συχνά τα παιδιά ειδικά κατά του χειμερινούς μήνες αρρωσταίνουν, είτε από τα άλλα παιδιά στο σχολείο, είτε από τον οικογενειακό περίγυρο αλλά και γενικότερα.Ο γιος μου ο Μιχάλης, αρρώστησε και ξεκίνησε να έχει ένα επαναλαμβανόμενο βήχα ο οποίος δεν σταματούσε με τίποτα. ‘Όπως συνήθως κόλλησε από τη μεγαλύτερη αδερφή του. Αλλά συχνά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε να σταματήσει για κανένα λόγο. Ούτε μπορούσαν οι γιατροί του – και μας πήρε αρκετά χρόνια να δούμε τι ΄έπρεπε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε το παιδί μου από το βήχα

Κάθε βράδυ είχε τόσο πολύ βήχα που από την πίεση σηκωνόταν και έκανε εμετό στο κρεβάτι του. Είχαμε δοκιμάσει τα πάντα για να τον κάνουμε να σταματήσει: από μη συνταγογραφημένες και αντισταμινικές συνταγές και σιρόπια για το βήχα, αντιβιοτικά, συσκευές εισπνοής και νεφελοποιητές. Όταν κάναμε  τεστ  για τις αλλεργίας φάνηκε ότι το παιδί μου ήταν αλλεργικό στα ακάρεα της σκόνης, και έτσι αγοράσαμε ειδικές θήκες για το μαξιλάρι και το στρώμα του, αντικαταστήσαμε τις κουρτίνες με πιο βαριές, και προσπαθήσαμε να τον πείσουμε να βάλουμε κάπου στο υπόγειο τη συλλογή του με τα ζωάκια (το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε πεισματικά να το κάνει). Επίσης, εκτός από όλα αυτά υπέβαλα το κακόμοιρο το παιδάκι μου και σε μια ενδοσκόπηση, κατά την οποία οι γιατροί γλίστρησαν ένα λεπτό εύκαμπτο σωληνάκι κάτω από το λαιμό του, ενώ ήταν αναίσθητο. Στο τέλος, ποτέ δεν πήραμε μια οριστική διάγνωση, και ο βήχας μυστηριωδώς άρχισε να ξεθωριάζει όταν ήταν περίπου δεκατριών χρονών.

Δεν είναι όλα τα είδη του βήχα τόσο δύσκολα να τα καταλάβουμε, όπως στη περίπτωση του γιου μου. Ο χρόνιος βήχας τυπικά ορίζεται ως βήχας που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες. “Είναι η πιο κοινή αιτία για την οποία καλούν οι γονείς στο γραφείο μου για μια αξιολόγηση του νέου ασθενή», λέει ο Ray S. Davis, MD, καθηγητής κλινικής παιδιατρικής στο τμήμα  αλλεργίας- ανοσολογίας και πνευμονολογίας  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον , στο St . Louis. Αλλά η αποκωδικοποίηση ενός βήχας δεν είναι ένα θέμα απλό, ας πούμε, οτι ο ξηρός, δυνατός βήχα οφείλεται στη τάδε αιτία και ο υγρός, χαλαρός βήχας στην άλλη αιτία, εξηγεί ο ίδιος. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο βήχας είναι σύμπτωμα, δεν αποτελεί ασθένεια.

Δείτε ακόμη: Βήχας στα παιδιά: Υλακώδης, παροξυσμικός, νυκτερινός, ημερήσιος

Ήθελα να γράψω αυτή την ιστορία, γιατί γνωρίζω το πως τρελαίνονται οι γονείς σε ένα χρόνιο βήχα του παιδιού τους.

1. Θα μπορούσα να είναι απλά ένα κρύωμα;;

Πιθανώς να είναι κρύωμα. Η πιο κοινή αιτία του βήχα στα παιδιά είναι μια ανώτερη-αναπνευστική μόλυνση που προκαλείται από έναν από τους περισσότερους 100 ιούς που σχετίζονται με το κρύωμα. Το παιδί σας μπορεί να έχει ένα ήπιο πυρετό από τον ιό και να αναπτύξει βήχα, εξηγεί ο William Berger, MD, κλινικός καθηγητής στο Τμήμα Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, και σύμβουλος γονέων. «Τα παιδιά συνήθως αρρωσταίνουν από οκτώ έως δέκα φορές το χρόνο και τις τελευταίες πέντε έως επτά ημέρες, ” ο  Berger προσθέτει, αν και ο βήχας μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό, τι το συνάχι.” Δεδομένου ότι τα παιδιά έρχονται συνέχεια σε επαφή με τα μικρόβια,  έτσι μπορεί να φαίνεται σαν το παιδί να έχει το ίδιο κρύωμα και τον ίδιο βήχα με το προηγούμενο κρυολόγημα,αλλά στην ουσία το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί σας να έχει ξανακρυώσει και ο βήχας να είναι από το νέο κρυολόγημα . “Η συμφόρηση της βλέννας που βρίσκεται στο λαιμό,δεν μπορεί να διωχθεί από πολλά παιδιά με το βήχα. Έτσι την καταπίνουν. ‘Ετσι η βλέννα μπορεί  να ταράξει το στομάχι του παιδιού ή να προκαλέσει τάση για εμετό, η οποία μπορεί να προκαλέσει στην συνέχεια εμετό στο παιδί ώστε να την αφαιρέσει με αυτό το τρόπο.

Τι πρέπει να κάνετε σε αυτή τη περίπτωση: Εάν το παιδί σας έχει δυσκολία στην αναπνοή ή τα συμπτώματά του επιδεινώνονται, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, . Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, το κρύωμα μπορεί να συνεχίσει μέχρι να κάνει το κύκλο του. Μην ξεχνάτε κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος να δίνετε στο παιδί σας πολλά υγρά: νερό, ζεστό τσάι χωρίς καφεΐνη, ακόμη . Μείνετε μακριά από ανθρακούχα , τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό. Και αποφύγετε να παίρνετε φάρμακα για τα πολλαπλά συμπτώματα του κρυολογήματος και του βήχα; αν τα συνδυάσετε με άλλα φάρμακα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερδοσολογίας από τα επικαλυπτόμενα συστατικά. (Λάβετε υπόψη ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συνιστά φάρμακα για το βήχα και για το κρυολόγημα μαζί για παιδιά κάτω των 6 ετών) Δοκιμάστε έναν υγραντήρα που απομακρύνει την υγρασία ή έναν εισπνευστήρα  για το βράδυ; χρησιμοποιείστε αλατούχο ρινικό σπρέι ή μια σύριγγα αναρρόφησης ώστε να καθαρίσετε τη ρινική συμφόρηση. Για παιδιά άνω του  1 έτους, χρησιμοποιήστε 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι στο τσάι ή στη φρυγανιά, όπως απαιτείται για να  βοηθήσετε να χαλαρώσει ο βήχας. “Οι γονείς συχνά ανησυχούν όταν ένας βήχας είναι ανυποχώρητος, ειδικά όταν ακούγεται τραχύς», εξηγεί ο Carry Quinn, MD, παιδίατρος στο παιδικό Νοσοκομείο του Κράβις  στο Όρο Σινά, στη Νέα Υόρκη. “Αλλά υπάρχουν ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουμε για να καθορίσουμε πόσο σοβαρός είναι ο βήχας. Το παιδί παίζει κανονικά ή υπολειτουργεί; Τρώει καλά;” Αν ο βήχας είναι παρατεταμένος, μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες, ή εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, κάνει εμετό, ή και πυρετό, τότε μην το αφήνεται δείτε ένα γιατρό.

2.Θα μπορούσε να είναι ιγμορίτιδα;

Αν ο βήχας διαρκεί περισσότερο από δέκα ημέρες και δεν δείχνει σημάδια να καλυτερεύει, και η ρινική καταρροή του παιδιού σας είναι παχιά κίτρινη- με πράσινο, μπορεί να έχει ιγμορίτιδα, μια φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης και ιγμόρεια. Αυτή δημιουργεί θύλακες αέρα κατά μήκος του φρυδιού, στα ζυγωματικά και στη μύτη; όπως μεγαλώνει η συμφόρηση, τα ιγμόρεια γίνονται γόνιμο έδαφος για τα βακτηρίδια. Εκτός από το χρόνιο βήχα, τα παιδιά μπορεί να έχουν οπισθορρινική καταρροή, κακή αναπνοή, χαμηλή ενέργεια, και μαύρους κύκλους και σακούλες γύρω από τα μάτια. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να παραπονούνται για τον πονοκέφαλο. Ακόμη και μια χαμηλού βαθμού μόλυνση μπορεί να προκαλέσει έναν ατέρμονο βήχα.

Τι να κάνετε σε αυτή τη περίπτωση:  Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό για να απομακρύνει τη μόλυνση και ένα ρινικό σπρέι που θα ανακουφίσει τα συμπτώματα. Εάν, μετά από μερικές ημέρες, το παιδί σας δε φαίνεται καλύτερα, μπορεί να χρειαστεί ένα νέο γύρο αντιβιοτικών ή ένα διαφορετικό φάρμακο. Ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη, ή / και ζεστές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν με τους πονοκεφάλους ή τον πόνο στο πρόσωπο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος μπορεί να εξετάσει τα αυτιά του παιδιού σας, τη μύτη και το λαιμό με ειδικά όργανα για να δείτε τι συμβαίνει. Αυτός θα είναι επίσης σε θέση να παρατηρήσετε κάποια διαρθρωτικά ζητήματα, όπως η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, που μπορεί να κάνει ένα παιδί πιο επιρρεπή στα ρινικά προβλήματα.

3.Θα μπορούσε να είναι αλλεργία;

Ναι, αν ο βήχας συνοδεύεται και από καταρροή της μύτης και φαγούρα στα μάτια, ή αν συμβαίνει περίπου την ίδια ώρα κάθε φορά  μετά από κάθε επίσκεψη στην γιαγιά η οποία έχει 2 σκυλιά. Η αλλεργία είναι απλά υπερβολική αντίδραση του σώματος σε μια ουσία (το αλλεργιογόνο), που είναι συνήθως αβλαβή για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα αλλεργιογόνα προκαλούν την απελευθέρωση της ισταμίνης και άλλων βιοχημικών ουσιών, που προκαλούν φλεγμονή και κυκλοφοριακή συμφόρηση, χρόνια οπισθορρινική καταρροή και βήχα. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι εποχική ( πιθανώς προκαλείται από τη γύρη από τα δέντρα,τα ζιζάνια, τα χόρτα, και την εξωτερική μούχλα) ή μόνιμη (από εσωτερικά αλλεργιογόνα που υπάρχουν όλο το χρόνο όπως τα κατοικίδια ζώα, τα ακάρεα της σκόνης, και την εσωτερική μούχλα).

Τι πρέπει να κάνετε σε αυτή τη περίπτωση: ρινικά σπρέι ή μη συνταγογραφημένα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν να σταματήσουν οι ρινικές εκκρίσεις. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, μετά από μια ημέρα ή δύο, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή ή αντιισταμινικά ρινικά σπρέι. Μείνετε μακριά από τα μη συνταγογραφημένα αποσυμφορητικά και φάρμακα για το βήχα: Αν και ο επίμονος βήχας μπορεί να είναι το σήμα κατατεθέν των ρινικών αλλεργιών, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα φάρμακά είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση του βήχα και μερικές φορές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Δείτε ακόμη:Πως να ανακουφίσεις το παιδί από το βήχα χωρίς φάρμακα

Αν υποψιάζεστε εποχιακές αλλεργίες , προσπαθήστε να κρατήσετε το παιδί σας μέσα τις πρωινές ώρες, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλότερα. Για την καταπολέμηση των αλλεργιών από τα ακάρεα της σκόνης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε ώστε το δωμάτιο του παιδιού σας να είναι κατάλληλο για αυτό. Τοποθέτησε το μαξιλάρι του σε θήκη(η οποία θα πρέπει να είναι από πολυεστέρα / υφαντικών ινών, όχι με φτερά), καθώς και το στρώμα σε κατάλληλα καλύμματα για την απομάκρυνση της σκόνης, πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα σε εβδομαδιαία βάση, και πλύντε επίσης και τα αρκουδάκια από το δωμάτιο του συχνά. Αντί για έναν ανεμιστήρα, πάρτε ένα κλιματιστικό καθώς και ένα αφυγραντήρα για την πρόληψη της μούχλας (αλλά μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα φίλτρα τακτικά!). Και μην καπνίζετε. Ακόμα κι αν καπνίζετε έξω από το σπίτι σας, οι καπνοί παραμένουν στα ρούχα σας και αυτό θα ερεθίσει το βήχα. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Εάν δεν λειτουργεί καμιά θεραπείες, θα πρέπει να δείτε έναν αλλεργιολόγο / ανοσιολόγο για μια δοκιμή ώστε να δείτε σε τι είναι ευαίσθητο το παιδί σας, ώστε να καθορίσετε τι ακριβώς ενεργοποιεί το βήχα και να αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία . Εάν το αφήσετε χωρίς θεραπεία, οι ρινικές αλλεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ιγμορίτιδα, μολύνσεις αυτιών, διαταραχές ύπνου, και άσθμα, και μπορεί να επηρεάσουν την ομιλία και τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας είναι ηλικίας άνω των 5 και δεν έχει ανταποκριθεί στις παραδοσιακές θεραπείες, η επόμενη καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι η ανοσοθεραπεία (για έως και αρκετά χρόνια, ανάλογα με το πόσο καλά το παιδί σας ανταποκρίνεται) η οποία θα ενισχύσει σιγά-σιγά την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αποκρούσει τα συμπτώματα της αλλεργίας.

4.Θα μπορούσε να είναι άσθμα;

Το άσθμα είναι μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τους μικροσκοπικούς αεραγωγούς στους πνεύμονες. Ήταν η πιο κοινή χρόνια πάθηση στα παιδιά για δεκαετίες και τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από μια λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού, από εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, ερεθιστικές ουσίες όπως το παθητικό κάπνισμα, τον κρύο και ξηρό αέρα,την άσκηση, ακόμα και από ένα ξέσπασμα θυμού. Το παιδί σας μπορεί να λαχανιάζει ή να έχει δυσκολία στην αναπνοή, ένα σφίξιμο στο στήθος του, ή και βήχα. Ωστόσο,κάθε παιδί με άσθμα δεν έχει δυσκολία στην ανάσα. Πολλά παιδιά έχουν μόνο χρόνιο βήχα, το οποίο οι γιατροί συνήθως αναφέρονται σε αυτόν ως βήχας-παραλλαγής του άσθματος. Αυτό μπορεί να μην έχει αναγνωριστεί για χρόνια, επειδή το πρότυπο διαγνωστικό τεστ που μετρά την ικανότητα των πνευμόνων μπορεί να αποδειχθεί κανονικό ή το παιδί μπορεί να είναι πολύ μικρό (κάτω των 6) για να εκτελέσει σωστά το τεστ αναπνοής. “Εάν μια μητέρα λέει το παιδί της κρυώνει όλη την ώρα , όλο αυτό το κρύωμα εγκαθίσταται στο στήθος του παιδιού και οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες κρίσεις λαρυγγίτιδας ή βρογχίτιδας, όπου συχνά η υποκείμενη αιτία όλης αυτής της ταλαιπωρίας είναι ο βήχας-παραλλαγής του άσθματος,” λέει ο γιατρός Ντέιβις.

Τι πρέπει να κάνετε σε αυτή τη περίπτωση: Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει ένα ιστορικό συμπτωμάτων του παιδιού σας (έκζεμα και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού, όπως  είναι ενδείξεις σε ένα μωρό ), καθώς και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας. Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει δοκιμασίες της πνευμονικής λειτουργίας για να βεβαιωθεί ότι οι πνεύμονές του παιδιού είναι υγιείς. Δώστε προσοχή σε αυτό που πυροδοτεί το βήχα: Μήπως οφείλεται στην εποχιακή αλλεργία ; Το έπιασε βήχας ενώ μόλις είχε ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο; Μήπως ξύπνησε και άρχιζε να βήχει μέσα στη μέση της νύχτας; Στο σύνολό τους, όλα αυτά τα σημάδια κάνουν το γιατρό να υποπτεύεται οτι πρόκειται για άσθμα.

Είτε πρόκειται για κλασικό άσθμα ή βήχα-παραλλαγής, συνήθως και τα δύο ανταποκρίνονται στις ίδιες θεραπείες: βρογχοδιασταλτικά ή / και αντι-φλεγμονώδη φάρμακα. Το ένα είναι ένα φάρμακο”διάσωσης”   τη στιγμή που θα αρχίσει το παιδί σας να βήχει και το άλλο είναι ένα καθημερινό φάρμακο το οποίο θα  κρατήσει την ασθένεια υπό έλεγχο.

5.Θα μπορούσε να είναι κοκκύτης;

Ο κοκκύτης είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική βακτηριδιακή ασθένεια των αεραγωγών και των πνευμόνων, που συχνά ξεκινά με συμπτώματα κρυολογήματος (ρινική καταρροή, φτέρνισμα) που ακολουθείται από σύντομες εκρήξεις του ανεξέλεγκτου βήχα που μερικές φορές τελειώνει με μια ολοφάνερη κραυγή. Τα παιδιά μπορεί να κάνουν εμετό και να γίνουν μπλε όσο αγωνίζονται για να πάρουν αέρα. “Είναι συχνά γνωστό ως 100 ημερών βήχας,” λέει ο γιατρός Berger, του οποίου το σπίτι  στη πολιτεία της Καλιφόρνια είχε κηρυχθεί με επιδημία κοκκύτη κατά το προηγούμενο έτος.

Τι να κάνετε σε αυτή τη περίπτωση: Καλέστε το γιατρό το συντομότερο δυνατόν. Το παιδί σας χρειάζεται αντιβιοτικά. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται κατά τις πρώτες επτά ημέρες της λοίμωξης – αλλά μπορεί επίσης να δοθεί σε άλλα μέλη της οικογένειας σε μεταγενέστερο σημείο για να εμποδίσει την εξάπλωση της νόσου. Μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες με κοκκύτη μπορεί να έχουν μόνο έναν ήπιο βήχα, αλλά ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές στα μωρά που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν ή δεν έχουν κάνει και τις τέσσερις δόσεις του DTaP (ένα εμβόλιο που προστατεύει έναντι του τετάνου και της διφθερίτιδας ). Οι ενήλικες που εργάζονται στενά με τα βρέφη πρέπει να πάρουν το Tdap  και οι έγκυες γυναίκες επίσης μεταξύ των 27 και 36η εβδομάδας της κάθε εγκυμοσύνης, ακόμα και αν το είχαν κάνει το tdap πριν μείνουν έγκυος.

6.Θα μπορούσε να είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Όταν το οξύ από το στομάχι δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας στο λαιμό του παιδιού λόγω των χαμηλών μυών του οισοφάγου ή του στομάχου, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η ΓΟΠΝ (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), η οποία, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται οτι είναι μόνο μια διαταραχή των ενηλίκων. Τα μωρά δεν μπορώ να σας πω ότι νιώθουν καούρα, αλλά αν φτύνουν επάνω,και αναγουλιάζουν, ή είναι πολύ ιδιότροπα κατά τη διάρκεια του ταϊσματος, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή και βήχα ειδικά το βράδυ όταν είναι ξαπλωμένα ή να παραπονιούνται για πόνο στο στήθος ή στο λαιμό.  Η ΓΟΠΝ συνήθως διαγιγνώσκεται  σε μια ιστορία των συμπτωμάτων και αλλαγών στο τρόπο ζωής, αλλά μπορεί να απαιτήσει μια διαβούλευση με παιδιατρικό γαστρεντερολόγο.

Τι να κάνετε σε αυτή τη περίπτωση: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αρκετά συχνές. Κρατήστε τα μωρά σε όρθια θέση για 30 λεπτά μετά το τάισμα και ανυψώστε το κεφάλι στο στρώμα, ενώ κοιμάται για να ελαχιστοποιηθεί ο βήχας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, καλό θα ήταν να σταματήσετε να δίνετε τρόφιμα που συνήθως συμψηφίσουν τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ, όπως τα εσπεριδοειδή,οι ντομάτες, η σοκολάτα, η μέντα, και τα πικάντικα. Κάντε μια καταγραφή με το τι τρώει το παιδί σας  για να δείτε αν υπάρχει συσχετισμός. Προσπαθήστε να μην ταίζετε τα μεγαλύτερα παιδιά λίγο πριν πάνε για ύπνο και κοιτάξτε να περικόψετε τροφές που είναι γνωστές ότι προκαλούν την πάθηση.

7.Θα μπορούσε να είναι ένα τικ ή ”μια συνήθεια στο βήχα”;

Αυτός ο βήχας είναι ιδιαίτερα δύσκολος να διαγνώσει και να θεραπευτεί. Αναφέρεται συνήθως αφού όλες οι άλλες λογικές διαγνώσεις έχουν αποκλειστεί. Το παιδί σας μπορεί να είχε ένα κρυολόγημα ή γρίπη που του άφησε ένα αποκαλυπτικό βήχα. Ακόμα κι αν το κρυολόγημα έχει φύγει, ο βήχας παραμένει και στον ύπνο. “Το παιδί σας πιθανόν να μην το κάνει με αυτό το σκοπό,” λέει ο γιατρός Berger. « μπορεί να σας πει ότι νιώθει ένα γαργάλημα στο λαιμό, ή να μην έχει συνειδητοποιήσει καν ότι πρόκειται για βήχα.” Μερικές φορές, το tic προκαλείται από το άγχος- και μπορεί να γίνει συνήθεια. Σε άλλες περιπτώσεις, τα παιδιά συνηθίζουν να βήχουν ώστε να καθαρίζουν το λαιμό τους. Aν δώσετε προσοχή σε αυτό, θα συνεχίσει.

Τι να κάνετε σε αυτή τη περίπτωση: Απλά καθησυχάστε το παιδί σας ότι δεν είναι πλέον άρρωστο και αυτό μπορεί να είναι αρκετό. (Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε το γιατρό για να το πει αυτό.) Ωστόσο, μόνο το γεγονός οτι βήχει μόνο του μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο με περισσότερο βήχα. Για να το σταματήσετε, προσφέρετε μια γουλιά νερό, ένα γλειφιτζούρι, ή, για τα μεγαλύτερα παιδιά, μια σταγόνα από σιρόπι για το βήχα για να τα βοηθήσετε να καταστείλουν την επιθυμία τους. Ο έπαινος και η θετική ενίσχυση, όταν προσπαθεί να αντισταθεί από το να βήξει μπορεί να βοηθήσει. Μερικοί παιδιατρικοί πνευμονολόγοι διδάσκουν θεραπείες χαλάρωσης για τον έλεγχο των τικ. Εάν τίποτα δεν λειτουργεί, συμβουλευτείτε ένα παιδίατρο για να δείτε αν ένα υποκείμενο πρόβλημα – ίσως η φοβία για το σχολείο, η ντροπαλότητα, ο εκφοβισμός – τον ενοχλεί.

Δείτε ακόμη:Βρογχιολίτιδα στα παιδιά. Όλες οι πληροφορίες

Πού να απευθυνθείτε για βοήθεια

Ο παιδίατρος σας είναι η πρώτη σας στάση για τη διάγνωση και τη θεραπεία του βήχα. Αυτός θα συστήσει μια δική του θεραπεία με φάρμακα. Αν αυτός δεν μπορεί να κάνει κάτι τότε, μπορεί να αναφέρει να πάτε σε ένα αλλεργιολόγο …

Ο αλλεργιολόγος μπορεί να διαχειριστεί δερματικές δοκιμασίες για να εντοπίσει σε τι είναι αλλεργικό το παιδί σας. Αν ακόμη δεν μπορεί να βρεί την αιτία; Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια ακτινογραφία θώρακος ή  πνευμόνων- για να μετρήσει το μοτίβο της ροής του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες, ή να σας παραπέμψει σε έναν πνευμονολόγο για μια πιο προσεκτική ματιά στους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να σας προτείνει να δείτε ένα ωτοριναλαρυγγολόγο …

Ένας ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) μετά τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, του αυτιού, της μύτης, θα εξετάσει τη μύτη και τη ρινική κοιλότητα του παιδιού σας. Μπορεί να χρειαστεί να χειρουργήσει τις χρόνιες μολυσμένες αμυγδαλές, τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις, ή τα ιγμόρεια.

Το άρθρο αυτό δημισιεύτηκε αρχικά το Δεκέμβριο του 2014 στο Περιοδικό των Γονέων.Όλο το περιεχόμενο σε αυτό το δικτυακό τόπο, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή σχέδιο θεραπείας για κάθε μεμονωμένη κατάσταση. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται στο παρόν δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα επιδιώξτε την άμεση συμβουλή με το δικό σας γιατρό σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που μπορεί να έχετε σχετικά με τη δική σας υγεία ή την υγεία των άλλων.

Πηγή:parents

photo credit:koutipandoras

Close