Άλλοι λένε πως το θαλασσινό νερό είναι καλό να μένει στο παιδί για κάποιες ώρες, ενώ άλλοι με το που βγει από τη θάλασσα το κάνουν μπάνιο! Τι ισχύει όμως τελικά; ΤΙ απαντάμε εν τέλει σε ερωτήσεις μαμάδων που θέλουν να μάθουν τι είναι καλύτερο για το παιδί, αν πρέπει να το κάνουν μπάνιο, κάθε πότε και πως;
Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης αναλαμβάνει να εξηγήσει τι ισχύει!
Καταρχάς, εννοείται ότι η θάλασσα που κάνει μπάνιο το παιδί πρέπει να είναι καθαρή. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να μείνει το αλάτι της θάλασσας λίγο παραπάνω στο δέρμα του μωρού ή του παιδιού αν φυσικά το παιδί δεν νοιώθει άσχημα ή δυσάρεστα, δεν έχει φαγούρα, δεν ξύνεται, δεν έχει κοκκινίλες κλπ.
Γιατί είναι ωφέλιμο το θαλασσινό αλάτι για το δέρμα;
Σε γενικές γραμμές το θαλασσινό αλάτι θεωρείται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς είναι ένα φυσικό καθαριστικό του δέρματος. Καθώς γνωρίζουμε τις ουσίες που περιέχονται μέσα σε αυτό μπορούμε να υπολογίσουμε τις ιδιότητες του. Το θαλασσινό αλάτι μεταξύ των πιο χρήσιμων ουσιών που περιέχει ειναι:
ποσότητα βιταμίνης C η οποία καταπολεμά τις τοξικές ελεύθερες ρίζες.
ποσότητα μαγνησίου το οποίο συμβάλει στη δράση των αντιοξειδωτικών
ποσότητα ασβεστίου το οποίο συμβάλει στον περαιτέρω καθαρισμό των φραγμενων πόρων του δέρματος που συνήθως έχουν τα παιδια επειδη η επιδερμίδα τους ειναι συνήθως πιο λιπαρή
μικρές ποσότητες ιωδίου τόσες ώστε ενώ δεν φαίνεται να βλάπτουν τον οργανισμό γενικότερα βοηθούν στην απολύμανση του δέρματος.
Έχει παρατηρηθεί ότι το θαλασσινό αλάτι μπορεί να κάνει το δέρμα πιο υγιές και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβάλει στην επούλωση μικρών και επιφανειακών πληγών και τραυματισμών. Καθώς δρα σαν ενα φυσικό και απαλό «πίλινγκ» μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων.
Πολλά παιδιά με ακμή στο πρόσωπο και το σώμα βελτιώνουν την κλινική τους εικόνα. Άλλα παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες του δέρματος τις περισσότερες φορές βελτιώνονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού με τα θαλασσινά μπάνια.
Θαλασσινό νερό. Ούτε καν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ασθένειες ή παθήσεις θεραπεύει με την κολύμβηση. Κάνει ακόμη και απολέπιση
Όλα αυτά δείχνουν ότι το θαλασσινό αλάτι αυξάνει την αντοχή των κυτταρικών μεμβρανών των κυττάρων του δέρματος και το κάνει πιο ανθεκτικό.
Εξυπακούεται ότι πρέπει να λαμβάνονται ξεχωριστά μέτρα για την προφύλαξη από τον ήλιο και ιδιαίτερα από την άμμο.
Πώς να πλύνεις το παιδί στην παραλία!
Αν υπάρχει κάποιο ντους τότε τα πράγματα είναι εύκολα! Αλλιώς ένας πολύ δημοφιλής τρόπος είναι τα πλαστικά μπουκάλια του εμφιαλωμένου νερού! Χρειάζονται περίπου 1,5 λίτρα για να ξεβγάλουμε ένα μωρό και περίπου 2-3 λίτρα για να ξεβγάλουμε ένα μεγαλύτερο παιδί. Δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι ή σαμπουάν διότι δεν είναι απαραίτητο και δεν πρέπει να ρυπαίνουμε τις θάλασσές μας.
Συμπερασματικά, αν δεν υπάρχουν διαφορετικές και ειδικές οδηγίες από τον παιδίατρο του παιδιού, τότε μπορείτε να μην έχετε τόσο άγχος να ξεβγάζετε αμέσως το παιδί μετά την έξοδο από την θάλασσα. Αφήστε λίγο να μείνει το θαλασσινό αλάτι στο δερματάκι του και φυσικά παρακολουθήστε για τυχόν αντιδράσεις του δέρματος ή και του ίδιου του παιδιού όποτε και θα προσαρμόσετε τον χρόνο και την συμπεριφορά στην έκθεση του στο αλάτι αναλόγως.
Με πληροφορίες από tlife.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις