Θορυβώδη παιδιά: Πώς να χαμηλώσετε τα ντεσιμπέλ!

 

Τα παιδιά κάνουν θόρυβο.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τρέχουν, παίζουν, φωνάζουν, τσακώνονται και τρελαίνονται για οτιδήποτε κάνει φασαρία, από παιχνίδια με μουσική μέχρι αυτοκινητάκια με σειρήνες. Ωστόσο, καμιά φορά τα νεύρα σας χτυπούν κόκκινο από τους δυνατούς ήχους, κάτι που επίσης είναι φυσιολογικό. Τι κάνετε, λοιπόν, για να χαμηλώσετε την ένταση;

Βγαίνετε έξω. Εάν έχετε κήπο και δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας, τότε μπορείτε να τα αφήσετε να παίξουν έξω για λίγο. Εάν δεν έχετε κήπο αλλά έχετε χρόνο, μπορείτε να πάτε μέχρι την κοντινότερη παιδική χαρά και να τα αφήσετε να εκτονωθούν εκεί. Εάν πάλι δεν έχετε χρόνο ή έξω έχει παλιόκαιρο, τότε συνεχίστε το διάβασμα για μία από τις παρακάτω τακτικές.

Το «τέταρτο τρίμηνο» – Γιατί τα νεογέννητα μισούν να τα αφήνουν κάτω

Τα αφήνετε να εκτονωθούν για 5 λεπτά. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι να αφήσετε τα παιδιά να κάνουν φασαρία για τα επόμενα 5 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο και πείτε τους πως μέχρι να χτυπήσει, μπορούν να συνεχίσουν ό,τι κάνουν (να παίζουν με το ασθενοφόρο, να χτυπούν τις κατσαρόλες-ντραμς κοκ) και μάλιστα όσο δυνατά θέλουν. Ωστόσο, μόλις το κουδούνι χτυπήσει θα έχει έρθει η ώρα για πιο ήρεμες δραστηριότητες (ανάγνωση βιβλίων, χειροτεχνίες κοκ.)

Ώρα για χαλάρωση. Εάν δεν αντέχετε αυτά τα 5 λεπτά εκτόνωσης, μπορείτε απλώς να δηλώσετε πως είναι «ώρα χαλάρωσης» και να προτρέψετε να ασχοληθούν με κάτι άλλο.

Ώρα για ανεξάρτητο παιχνίδι. Εάν η ώρα χαλάρωσης δεν είναι η αγαπημένη τους, μπορείτε να τα αφήσετε να συνεχίσουν το παιχνίδι, αλλά αυτήν την φορά το καθένα ξεχωριστά. Φωνάξτε «ώρα για ανεξάρτητο παιχνίδι» και χωρίστε τα σε διαφορετικούς σταθμούς παιχνιδιού ή διαφορετικά δωμάτια. Άλλωστε, το να μάθει ένα παιδί να παίζει μόνο του επιφυλάσσει πολλά οφέλη για την ανάπτυξή του.

Μουσική. Εάν τα παιδιά συνηθίζουν να κάνουν φασαρία και όταν δεν παίζουν (π.χ. την ώρα του φαγητού) δοκιμάστε να βάλετε δυνατά χαλαρωτική μουσική, η οποία θα τα σπάσει την ησυχία του περιβάλλοντος, την οποία έπρεπε να γεμίσουν με φωνές, και θα τους δώσει μια πηγή θορύβου για να συγκεντρωθούν. Εξαιρετικά αποτελεσματική είναι η praise music (έτσι θα την αναζητήσετε στο youtube) και η meditation music.

 

Πηγή: altsantiri.gr
Close